Compania Carbon 3D a reușit să dezvolte o tehnologie în premieră care permite unei imprimante 3D să printeze forme complexe tridimensionale într-un amestec lichid, potrivit gizmodo.com. Mai mult decât atât, noua tehnologie este atât de inovativă încât viteza de print este de 25 de ori mai mare decât la o imprimantă clasică laser 3D care folosește layere succesive pentru a crea forme tridimensionale.
CITEȘTE ȘI: Strati, prima mașină din lume printată 3D
Carbon 3D a conceput tehnica CLIP (Continuous Liquid Interface Production) și folosește rășină fotosensibilă la diferte cuante de lumină și un dispozitiv laser ultraperformant. Nu întâmplător pasta lichidă are culoarea roșiatică pentru că nuanța roșie are o frecvență compatibilă cu transformarea lichidului într-un solid imprimat 3D.
CITEȘTE ȘI: De ce sunt indispensabile imprimantele 3D
Spre deosebire de tehnica similară, care efectuează procesul de printare strat cu strat, CLIP folosește un fascicul laser și oxigen pentru a imprima 3D. Imprimanta folosește un layer transparent și permeabil de oxigen activ care îi permite să controleze cantitatea de oxigen și lumină distribuită pe suprafața de rășină lichidă. Ce este relevant este că laserul poate traversa suprafețe și acoperi puncte care nu sunt expuse la oxigen.
CITEȘTE ȘI: Cine sunt cei care au construit cele mai înalte clădiri locuibile imprimate 3D
CITEȘTE ȘI: Primele motoare cu reacție din lume imprimate 3D
</p>