10.4 C
București
miercuri, 28 februarie 2024
AcasăSpecialVIDEO: Cum a arătat TORNADA din VAMA VECHE şi cum explică specialiştii...

VIDEO: Cum a arătat TORNADA din VAMA VECHE şi cum explică specialiştii fenomenul

Fenomenul produs, marţi, pe suprafaţa mării, la Vama Veche, se numeşte trombă marină şi a fost cauzat de diferenţa de temperatură de la suprafaţa apei, care era de 24-25 de grade, şi o masă de aer mai rece, sub un nor Cumulonimbus, afirmă directorul Centrului Meteorologic Dobrogea, Vasile Torică, transmite Mediafax.

Directorul Centrului Meteorologic Dobrogea a explicat că fenomenul produs pe apă se numeşte trombă marină, iar dacă are loc pe uscat poartă deumirea de tornadă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit directorului Centrului Meteorologic Dobrogea, tromba marină este un fenomen întâlnit în anotimpul cald şi format pe suprafaţa apei.

“Fenomenul produs pe apă se numeşte trombă marină, iar dacă are loc pe uscat este o tornadă. Fenomenul de astăzi (n.r – marţi) a fost cauzat de diferenţa de temperatură de la suprafaţa apei, care era de 24-25 de grade, şi o masă de aer mai rece, sub un nor Cumulonimbus”, a declarat directorul Centrului Meteorologic Dobrogea pentru corespondentul MEDIAFAX.

El a menţionat că viteza de deplasare a trombei marine coincide cu cea a sistemului noros şi poate ajunge până la 100 de metri pe secundă. În cadrul acestui fenomen sunt ridicate picături de apă, peşti, broaşte şi sunt aruncate pe mal, iar dacă fenomenul are loc pe uscat atunci angrenează particule de praf, resturi de vegetaţie sau alte obiecte ridicate de la sol, a mai spus directorul Centrului Meteorologic Dobrogea.

Vasile Torică a mai afirmat că asemenea fenomene se produc în perioada caldă pe suprafaţa apei şi şi-a amintit de un eveniment asemănător petrecut în 2002 la Gura Portiţei.

“S-a mai întâmplat în 2002 la Gura Portiţei în iulie, iar o lună mai târziu a fost tornada de la Făcăieni, din judeţul Ialomiţa”, a precizat sursa citată.

O trombă marină a putut fi observată marţi, în jurul prânzului, în localitatea Vama Veche, din judeţul Constanţa. 

Cele mai citite

Teodosie – cel care transformă economiile acumulate prin post în mană cerească

Ilustrație: Marian Avramescu Înalt ridicatul cu macaraua arhiepiscop al Tomisului, Teodosie, a decretat trei zile de post și rugăciune, spre înlătuarea demonilor care nu-i...

Poliția britanică a arestat marți al șaselea cetățean bulgar pentru spionaj în favoarea Rusiei

Poliţia britanică a arestat marţi al şaselea cetăţean bulgar în cadrul unei anchete asupra unei presupuse reţele de spionaj în favoarea Rusiei, notează AFP,...

Ariana, solitarul de pe inelul Rotschild

Familia Rotschild este unul dintre cele mai însemnate repere financiare ale ultimelor două secole. Cele mai multe dintre evenimentelor importante care au...
Ultima oră
Pe aceeași temă