22.5 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialVIDEO: Cine sunt româncele care se ocupă de securitatea datelor din...

VIDEO: Cine sunt româncele care se ocupă de securitatea datelor din întreaga Europă

Daria Cătălui este Ofițer în Securitatea Datelor și protejarea informațiilor publice și private în cadrul ENISA (Agenţia Europeană pentru Securitatea Reţelelor Informatice şi a Datelor) , corespondentul european al NSA, agenția care se ocupă cu securitatea datelor pe teritoriul statului american și nu numai.

Rodica Tirtea este coordonator al departamentului de criptografie și decriptare limbaje binare codificate. Un fel de cititor în coduri modern așa cum odată Aliații încercau să spargă codul Enigma.

Daria Cătălui si Rodica Tirtea lucrează de mai multi ani in cadrul ENISA și ambele se ocupa de gestionarea problemelor de securitate, prevenirea atacurilor cibernetice sau izolarea evenimentelor teroriste din spatiul virtual.

 “Educația civică este esențială când vine vorba de securitate cibernetică. Noi nu-i putem proteja pe toți cetățenii comunitari dacă aceștia nu sunt atenți când bifează tot felul de căsuțe atunci când instalează programe neautorizat sau își configurează diferite conturi.”, a explicat Daria. 

Daria se ocupă de peste 4 ani de securitatea rețelelor informatice la nivel european, este implicată în sectorul de educație civică, desfășoară activități de tip management social și elaborteaza strategiile de informare ENISA. 
  
 Licențiată in politici publice la Universitatea din București, are multiple calificări în zonă de: educație globală, sisteme de e-learning, studii de tineret; studii de securitate regională și de securitate a informațiilor, de comunicare și protejarea datelor.  

 CITESTE SI: Romania este atacata zilnic de catre hackeri

Pe urmele codului Enigma

Rodica Tirtea s-a alăturat Agenției Europene pentru Securitatea Informatiei în noiembrie 2009 si este implicata in departamentul de criptografie si coduri sursa. A participat la redactarea a peste zece rapoarte despre capacitatea de adaptare a tarilor din Uniunea Europeana și criptografie.

Între anii 2001 și 2005 a lucrat ca cercetător în ESAT(Belgia). In prezent deține doctorate în Inginerie și în Informatică. A absolvit Informatică și Economie la Universitatea din Oradea.

​Rodica Tirtea n-a fost prezenta astazi la Conferinta despre securitatea cibernetica dar urmeaza sa revina in tara.

</p>

Cele mai citite

Și Teodosie poartă rochie și își duce crucea, indiferent cât îl lovește Daniel

Ilustrație: Marian Avramescu Înalt prea ridicatul cu macaraua arhiepiscop al Tomisului, Teodosie, a avut dreptate când a sugerat că persoanele în general purtătoare de...

Remize albe la EURO 2024: Anglia-Slovenia 0-0 și Danemarca-Serbia 0-0. Se știu primele două meciuri din optimi

Marți s-a încheiat și cea de-a patra grupă de la EURO 2024, după meciurile Anglia - Slovenia, scor 0-0, respectiv Danemarca - Serbia, scor...

Aavancronica meciului decisiv Slovacia – România de la EURO 2024. Care sunt scenariile

Naționala României joacă miercuri partida decisivă în compania selecționatei Slovaciei pentru calificarea în optimile de finală ale Campionatului European de Fotbal UEFA EURO 2024,...
Ultima oră
Pe aceeași temă