9.5 C
București
sâmbătă, 2 martie 2024
AcasăSpecialVIDEO: Cercetătorii au aflat secretul cameleonilor

VIDEO: Cercetătorii au aflat secretul cameleonilor

Cameleonii îşi schimbă culoarea pielii modificând distanţa dintre nano cristalele unor celule epiteliale pentru a reflecta o anumită lungime de undă a luminii şi astfel reușesc să se coloreze diferit, potrivit unui studiu citat de Mediafax.

Camuflajul activ al cameleonilor este una dintre cele mai spectaculoase capacităţi ale unui animal, iar cercetătorii au reuşit să descopere modul în care aceştia reuşesc să-şi schimbe înfăţişarea. Un studiu a descoperit că aceste animale au un strat de celule ale pielii care conţin nanocristale ce plutesc în citoplasmă. Aceste cristale microscopice sunt poziţionate la distanţe relativ egale unele de altele în interiorul celulei, iar această distanţă influenţează lungimea de undă a luminii pe care celula o reflectă (fiecare culoare are o lungimă de undă specifică).

Cea mai recentă cercetare privind acest subiect arată că micii cameleoni îşi schimbă culoarea de la verde la roşu modificând în mod activ spaţiul dintre aceste nanocristale celulare. Profesorul Michel Milinkovitch şi echipa sa de la Universitatea din Geneva au rezolvat misterul camuflajului cameleonilor după studierea timp de mai mulţi ani a cameleonului panteră (Furcifer pardalis), care trăieşte în Madagascar, un animal capabil de unul dintre cele mai impresionante spectacole de culoare din lumea acestei specii.

Când un mascul al acestei specii întâlneşte un adversar sau o femelă potenţial receptivă din punct de vedere al reproducerii, îşi schimbă culoarea de fundal a pielii de la verde la galben, modelele albastre devin albe, iar petele roşii devin mai aprinse. “Acest lucru se întâmplă în câteva minute de la vederea unui alt mascul”, a declarat Michel Milinkovitch. Potrivit studiului, care a fost publicat marţi în revista Nature Communications, oamenii de ştiinţă au analizat pielea acestor reptile folosind spectroscopia.

Savanţii au descoperit că sub mai multe straturi de celule pigmentate ale pielii, cameleonii au un strat de celule numite iridofore, care conţin nanocristale din guanină, una dintre cele patru componente esenţiale ale ADN-ului. Nanocristalele de guanină sunt aranjate sub forma unei plase de-a lungul celulei, spaţiul dintre ochiurile acesteia determinând culoarea celulei. Când cameleonul este liniştit, cristalele sunt aranjate într-o reţea densă, reflectând cea mai mare parte a lungimilor de undă ale luminii albastre.

Când devine stresat sau neliniştit, cameleonul relaxează reţeaua de nanocristale cu circa 30%, permiţând reflectarea luminii galbene sau a celei roşii. “Practic, ceea ce fac ei este să tragă de această plasă sau să o preseze”, a declarat Milinkovitch. Oamenii de ştiinţă vor să afle cum reuşesc cameleonii să producă aceste modificări intracelulare, iar una dintre ipoteze este că animalele ar manipula celulele lărgindu-le sau comprimându-le, oferind astfel cristalelor mai mult sau mai puţin spaţiu de umplut. Coloritul cameleonilor este determinat, de asemenea, de stratul superior de celule epiteliale, prin care este filtrată lumina şi care conţine pigmenţi roşii şi galbeni.

Cele mai citite

George Tuță, candidatul PNL la Primăria Sectorului 1, critică mizeria și gunoiul din sector

George Tuță, candidatul PNL la Primăria Sectorului 1, critică mizeria și gunoiul de pe străzile și din parcurile din sector, acesta fiind, de...
00:01:04

CDC renunță la regulile de izolare COVID-19 de cinci zile

CDC(Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor ) din S.U.A. a renunțat vineri la recomandările de izolare COVID-19 de cinci zile sub o nouă orientare,...

„DNA-ul BOR” a primit botezul Patriarhului Daniel

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a adoptat săptămâna aceasta o serie de hotărâri, printre care și controversatul proiect botezat „DNA-ul BOR”. Sub președinția...
Ultima oră
Pe aceeași temă