4.4 C
București
luni, 4 martie 2024
AcasăSpecialȘeful Centrului pentru Securitate Cibernetică: România este atacată zilnic de hackeri din...

Șeful Centrului pentru Securitate Cibernetică: România este atacată zilnic de hackeri din afara țării

România este atacată zilnic de hackeri organizați în structuri de tip blackhat din afara țării sau chiar din interior, a declarat, miercuri, directorul Centrului Național de Răspuns pentru Securitate Cibernetică, Augustin Jianu.

"România este atacată zilnic cu viruși de tip ransomware, mallware, atacuri care au ca țintă instituții publice, companii private sau de stat, bănci. Nu pot să detaliez astfel de atacuri pentru că există clauze de confidențialitate și nu pot divulga identitatea victimelor, dar atacuri au loc zilnic din interiorul țării și din afara țării", a explicat Augustin Jianu, în cadrul conferinței despre securitatea spațiului cibernetic la nivel european.

Întrebat despre atacurile din ianuarie făcute de un grup de hackeri tunisieni asupra BOR și publicației Lumina, oficialul a refuzat să facă comentarii.

"Nu știu cum au ajuns și cum ajung astfel de informații în presă. Instituția noastră știe înaintea victimei că este atacată, dar nu putem să facem publice aceste informații. De multe ori sunt folosite adrese de IP din anumite instituții de unde se generează atacul sau atacurile și "victimele" nu știu că infectează alte calculatoare. E ca și când un șofer care adoarme la volanul unui camion începe să calce oameni, și el nu simte și nu știe nimic. Vorbim de clauze de confidențialitate care ar trebui respectate", a declarat directorul CERT-RO.

În cadrul aceluiași eveniment, o companie de software a vorbit despre comportamentul românilor când vine vorba de securitate.

"Românii care au mici afaceri de familie își cumpără lacăte, grilaje de fier, dar când vine vorba de securitate cibernetică încă au un comportament greșit. Să vă dau un exemplu, am lansat recent un program antivirus pentru utilizatorul casnic și l-am oferit gratuit pe platforma noastră online. Nimeni nu s-a înghesuit să-l descarce. În schimb, când l-am redenumit crack 2015 ultimate și l-am urcat pe site-urile de torrent, fisierul a avut mii de donwload-uri în doar o oră", a explicat managerul.

Ca și în alte state din Europa, și în România se lucrează cu ethical hackeri, grupuri de persoane certificate folosite pentru a testa erorile din cadrul unor sisteme cibernetice. Cu hackeri lucrează atât instituții precum CERT-RO, dar și companii private.

Cele mai citite

Ce facem cu Transnistria?

Ce a vrut să spună Serghei Lavrov, când a declarat că guvernul de la Chișinău o ia pe urma celui de la Kiev? Prezent...

Ce facem cu Transnistria?

Ce a vrut să spună Serghei Lavrov, când a declarat că guvernul de la Chișinău o ia pe urma celui de la Kiev? Prezent...
Ultima oră
Pe aceeași temă