20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialVideanu, balada standardelor duble

Videanu, balada standardelor duble

Potrivit unei sentinte a Tribunalului Bucuresti, Adriean Videanu, fostul primar al Bucurestiului si actual ministru al Economiei, trebuie sa inapoieze bugetului municipal 5 milioane lei, adica 1,2 milioane euro. Decizia este urmarea unei sesizari a Curtii de Conturi si nu il priveste numai pe fostul primar, ci si pe 23 de angajati ai Municipalitatii, si ei buni de plata. Este vorba, in principal, despre bani cheltuiti prost pentru cumpararea la un pret prea mare a unui teren in comuna Mihailesti, pentru lucrari nefacute la Stadionul "Lia Manoliu" si de bani cheltuiti aiurea pe borduri.
Celebrul primar a raspuns initial printr-un comunicat al Ministerului Economiei, ca "sentinta nu este una irevocabila" si ca "ministrul Adriean Videanu va ataca aceasta sentinta cu recurs la Curtea de Apel". Ulterior, prin viu grai, ministrul Videanu a declarat ca informatiile aparute in presa sunt "mizerii" si ca nu ar avea de platit 1,2 milioane euro, ci doar partea sa de 87.000 euro. Dar nici macar atat, stimati alegatori, pentru ca "acuzatiile nu sunt fundamentate pe informatii reale", iar "judecatorii nu s-au uitat foarte atent la dosar".

Desi contribuabilul roman are in acest moment o decizie a Justitiei, fie ea si atacabila, care il determina sa fie sceptic cu privire la calitatile lui Adriean Videanu de bun administrator al banului public, premierul Boc declara ca nu vede nici un motiv pentru care ministrul Economiei si-ar depune mandatul. "E un proces pe rol, in derulare in momentul de fata, si Adriean Videanu a urmat calea de atac specifica. Sunt convins ca va castiga, am incredere ca justitia va fi corecta si va face ceea ce trebuie", a declarat Emil Boc la Craiova, la un eveniment electoral.
Sa ne imaginam insa – nu, nu lungile si interminabilele siruri de borduri asteptand sa fie montate, ca sa fie inlocuite de trei ori pana la anul; nu, nici zgomotul infernal de picamer care toaca marunt nervii si banii bucurestenilor – ca in loc de Adriean Videanu, vicepresedinte al PDL, fost vicepremier al Aliantei D.A. si inlocuitor al lui Traian Basescu la Primaria Capitalei, Curtea de Conturi l-ar fi gasit bun de plata pe Ludovic Orban sau pe… Marian Vanghelie… sau pe Micky spaga, pardon, serban Mihailescu… sau pe x, y, z din alt partid decat din cel al presedintelui. Nu-i asa ca ar fi fost strigator la cer? Nu-i asa ca demnitarul respectiv ar fi trebuit sa-si dea imediat demisia?

Sa mai facem un exercitiu de imaginatie si sa ne inchipuim ca vorbele "sunt convins ca (ministrul – n.r.) va castiga, am incredere ca justitia va fi corecta si va face ceea ce trebuie" nu au fost spuse de Emil Boc la sfarsitul lunii mai 2009, ci de Adrian Nastase in 2003, despre Nicolae Mischie, lider PSD de Gorj, acuzat ca ar fi folosit ilegal fonduri europene. Nu-i asa ca declaratia ar fi fost "o interventie grosolana a prim-ministrului in treburile Justitiei"? Nu-i asa ca o astfel de intruziune in favoarea incompetentei si poate chiar a coruptiei ar fi trebuit sa duca la demisia prim-ministrului?
Dar nu, sa ne pastram calmul, noi nu suntem in pragul unui scandal guvernamental de proportii. Bucurestiul nu e Londra, unde oamenii politici isi dau demisia, ca niste fraieri, la orice iz putred care le-ar putea ataca reputatia, chiar inainte de a fi implicate in vreun fel Justitia si Fiscul. In plus, PDL este un partid aparte. Nu exista cazuri de nivel inalt, cercetate de procurori DNA, cum sunt in PSD si PNL. Ministrii PDL sunt oameni dintr-o bucata.

 

A fost un scandal pe vremea cand Vasile Blaga conducea Ministerul de Interne, iar seful DGA acuza presiuni politice, dar a fost demult… si e adevarat ca anul trecut procurorii ridicau documente de la Primaria Capitalei, exact inainte de alegerile locale, dar de atunci nu s-a intamplat nimic. si, pe de alta parte, Adriean Videanu e unul dintre stalpii PDL, partidul domnului presedinte al Romaniei, Traian Basescu. Iar lista PDL e deschisa, de dragul presedintelui, de "societatea civila", adica de Monica Macovei, Cristian Preda si Traian Razvan Ungureanu. Asa ca realitatea trebuie sa devina brusc "complexa"… La intrebarea simpla "Trebuie sau nu ca domnul Videanu sa-si dea demisia?" nu se mai poate raspunde cu "da" sau "nu" cum ne-am imaginat mai devreme, nu putem ramane intr-o astfel de "paradigma" simplista, raspunsul nu poate fi decat nuantat, prelung, cat toata Calea Lactee si inapoi.

 

Nu-i asa? E partidul presedintelui! si ce nu putem inghiti de la Traian Basescu?! Dupa ce i-am vazut din nou ministri pe Ilie Sarbu si pe Ecaterina Andronescu, ce mai conteaza ca incep deconturile in dreptul lui Adriean Videanu? Am inghitit si cercetati penal in functii de directori de oficii publice, unul avea recomandare de la ministrul Radu Berceanu insusi. si ce daca? Este partidul presedintelui!
Dar daca am renunta in al doisprezecelea ceas la aceste jenante standarde duble si am gandi partidul presedintelui ca pe oricare altul? Potrivit principiilor intangibile, si nu potrivit unei persoane? Trezirea ar fi intr-adevar un disconfort total: Traian Basescu ar inceta brusc sa mai fie "singura poezie politica posibila". Dar unii ar intelege, in sfarsit si la timpul prezent ce va sa zica "tradarea carturarilor". Dupa care, inevitabil, se vor apuca sa caute solutii.

Elena Vijulie
Elena Vijuliehttp://elena-vijulie
Elena Vijulie, sef departament Politica
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă