0.6 C
București
marți, 21 ianuarie 2025
AcasăSpecialVICTORIA NULAND, oficial american: Susţinem întărirea statului de drept în România

VICTORIA NULAND, oficial american: Susţinem întărirea statului de drept în România

 UPDATE

Oficialul american Victoria Nuland îi îndeamnă pe români să apere independenţa Justiţiei, transparenţa şi o bună guvernare

Victoria Nuland, asistentul secretarului de stat pe afaceri europene şi euroasiatice, la întâlnirea cu reprezentanţii presei şi ai societăţii civile a declarat că SUA susţine o presă liberă, o justiţie independentă şi că în SUA există îngrijorări ori de câte ori Justiţia din România  este atacată.

La întrebarea presei despre cum comentează faptul că premierul Ponta a acuzat abuzuri ale Justiţiei, prin asemănarea condamnării lui Adrian Năstase cu aceea a Iuliei Timoşenko din Ucraina, Nuland a declarat că nu va comenta cazuri individuale, dar că „este îngrijorător cand sunt atacuri la adresa independenţei Justiţiei, când politicieni din orice partid decid să provoace independenţa  Justiţiei”, că politicul nu trebuie să comenteze deciziile Justiţiei şi că este importantă lupta anticorupţie.

Principalul mesaj pentru guvernul român transmis de Nuland a fost că SUA vor o Românie cât mai puternică posibil, cât mai curată, cât mai democratică; să fie marele nostru aliat în aceasta zonă”.

Nuland a mai spus că a discutat în România despre „preocupările centrale – continuarea întaririi şi aprofundării statului de drept, a luptei împotriva corupţiei, creşterea transparenţei”, şi a transmis că SUA vor continua să susţină presa liberă din România.

Declaraţiile principale ale Victoriei Nuland  la întâlnirea cu presa

Despre relaţia guvernului cu presa:

Victoria Nuland: „SUA consideră oriunde în lume că presa liberă e fundamentală. Relaţia între guvern şi media trebuie să fie transparentă. SUA au un angajament aici in Romania pentru a sustine presa liberă si vom continua să facem asta”.

Despre mesajul pentru Victor Ponta, care a atacat Justiţia:

Victoria Nuland: „Premierul a fost primit de vicepresedintele Biden nu demult, a fost o vizita bună. Sînt încrezatoare că mesajele transmise ministrului de Externe vor fi transmise mai departe. Nu voi intra în dezbaterea interna din România”

La finalul dialogului cu jurnaliştii, Victoria Nuland a spus: „SUA îşi doreşte ca România să fie puternică şi democratică”. După întâlnirea cu presa, oficialul american a părăsit România.

_____

 Procurorul general al României şi preşedintele CSM nu sunt parteneri credibili pentru SUA

Vineri seara, la ora 19,00, Victoria Nuland s-a întâlnit şi cu şeful DNA, Laura Codruţa Koveşi, cu care a avut un dialog lung, de circa o oră.

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, ca şi noul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, Adrian Bordea, nu au fost invitaţi la convorbirile cu oficialul american. Acest lucru poate însemna că actualul procuror general al României şi şeful CSM nu sunt consideraţi parteneri credibili pentru SUA. 

 

____________

UPDATE

Victoria Nuland, asistentul secretarului de stat american pe afaceri europene şi euroasiatice, a declarat la Bucureşti, după întâlnirea cu ministrul de externe Titus Corlăţean, că ” Statele Unite manifestă un interes profund în dezvoltarea continuă a statului de drept, Justiţiei, deschiderii economice, transparenţei în România”

Declaraţia a fost făcută în cadrul conferinţei comune de presă a oficialului american Victoria Nuland şi a ministrului  român de Externe, Titus Corlăţean.

Titus Corlăţeen a anunţat că pe agenda discuţiilor au fost relaţiile bilaterale România -SUA, colaborarea pe teatrele de război, în cadrul NATO, inclusiv Afganistan, discuţii despre interese comune în relaţiile cu UE, despre parteneriatul direct cu SUA, despre Republica Moldova.

„Manifestăm interes pentru consolidarea statului de drept în România” a mai spus Corlăţean.

 La rândul ei, Victoria Nuland a anunţat că a discutat cu ministrul român despre scutul antirachetă din România, despre acordul de liber schimb dintre SUA şi România, atât la nivel economic, dar mai ales despre consolidarea statului de drept în România şi despre transparenţă, de care SUA sunt foarte interesate.

Fragmente din declaraţia Victoriei Nuland

„(…) este un an foarte important 2014, atat din punct de vedere al relaţiilor economice bilaterale cât si din punctul de vedere al relaţiilor economice a SUA cu comunitatea europeana. Ştiti ca am lansat negocierile pentru acordul de liber schimb intre SUA si UE, din Los Angeles pana in Lituania, cum imi place sa spun. Aceste acord  va aduce locuri de munca si crestere economica pentru popoarele noastre.

România creşte din nou, Europa creşte. Nu este suficient pentru noi doar sa ne revenim de pe urma crizei, ci trebuie sa si demonstram popoarelor noastre ca atunci cand lucram impreuna suntem cu totii mai prosperi, iar lumea este mai libera si mai deschisa si ofera mult mai multe oportunitati. Acest acord transatlantic de liber schimb intre UE si SUA este un factor cheie  pentru parteneriatele economice intre SUA si Romania”.

„SUA manifestă un interes profund în dezvoltarea continua a statului de drept în România” 

„Statele Unite manifesta un interes profund in dezvoltarea continua a statului de drept, Justitiei, deschiderii economice, transparentei in Romania. Am discutat  ( cu Titus Corlăţean-nn) aceste aspecte astazi.

Intotdeauna vom fi deschisi cu privire la interesul profund al SUA in legatura cu reforma continua si traiectoria democratica a Romaniei si in interesele pe care le avem in a vedea statul de drept intarit, pentru ca o Romanie puternica, democratica si prospera este cel mai bun partener pentru SUA, cel mai bun aliat NATO si cel mai bun membru UE, in slujba responsabilitatii globale pe care o impartasim si a parteneriatului nostru strategic.

A fost o discutie foarte interesanta, ultimele 24 de ore au fost foarte interesante si foarte bune aici in Bucuresti, sunt foarte recunoscatoare Guvernului si Presedintelui pentru oportunitatea de a mă afla aici şi abia aştept să mă întorc”.

Victoria Nuland avea programată, la ora 11,00, o întâlnire cu reprezentanţi ai societăţii civile.

______

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, se întâlneşte sâmbătă dimineaţa, la Bucuresti, la ora 9,00, cu Victoria Nuland, asistentul secretarului de stat al SUA, John Kerry. Tema principală a discuţiilor: consolidarea statului de drept în România, relaţiile bilaterale şi probleme regionale.

 

După întâlnirea cu ministrul de Externe, oficialul american se întâlneşte şi cu reprezentanţi ai societăţii civile tot pe tema statului de drept în România, independenţa Justiţiei şi egalitatea cetăţenilor români în faţa legii.

 Vineri seara, Victoria Nuland s-a întâlnit cu preşedintele Traian Băsescu pe aceleaşi teme. „Sper ca micile neînţelegeri să nu afecteze  substanţa relaţiilor noastre” a declarat aseară, la întâlnire, preşedintele Băsescu. „Neînţelegerile” derivă din acţiunile Parlamentului majoritar USL, care a vrut să legifereze superimunitatea politicienilor în faţa legii penale, tentativă criticată de SUA ca şi de Comisia Europeană şi ţări membre UE.

În plus, parlamentarii români, printr-o lege a amnistiei şi graţierii, ar fi eliberat din puşcării jumătate dintre cei circa 33.000 de deţinuţi, mulţi politicieni sau alţi demnitari condamnaţi pentru corupţie (aplicarea legii celei mai favorabile, în penal).

 Pe deasupra, au existat  şi declaraţii ale  premierului Victor Ponta prin care acesta a atacat unele anchete ale DNA care îi vizau pe membrii marcanţi ai USL, ca şi atacarea instanţelor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care l-au condamnat, din nou, la închisoare pe fostul premier PSD Adrian Năstase.

Premierul Victor Ponta lipseşte din ţară, aşa că oficialul american nu va avea ocazia de  a-l vedea pe acesta şi nici nu va primi vreun mesaj direct de la premierul României, care să explice criticile sale la adresa Justiţiei.

Precizăm că pe agenda vizitei nu era programată o întâlnire cu premierul României, însă asigurările premierului român că va respecta principiile statului de drept în politicile sale ar fi liniştit SUA, mai ales că Victor Ponta a declarat în urmă cu câteva zile că Adrian Năstase a fost condamnat politic şi că Justiţia trebuie curăţată de ” cozile de topor” din Justiţie.

Reamintim că Parlamentul României a încercat să facă din politicieni o categorie care să nu răspundă în faţa legii pentru fapte de corupţie cum ar fi conflictul de interese, spre exemplu, sau actele administrative pe care le semnează în calitate de aleşi sau de numiţi pe funcţii de demnitari cum ar fi miniştrii. Prin acest demers ar Parlementului nu se mai respecta principiul egalităţii cetăţenilor în faţa legii, principiu care stă la baza unui stat de drept.

Tot pe tema  garantării independenţei Justiţiei în România, în urmă cu două zile (înainte de venirea Victoriei Noland în România), reprezentanţi ai Ambasadei SUA la Bucureşti au cerut explicaţii de la noua conducere a Consiliului Superior al Magistraturii, respectiv de la preşedintele CSM Adrian Bordea şi vicepreşedintele Gheorghe Muscalu, despre modul în care aceştia înţeleg să apere independenţa Justiţiei.

Reamintim că după ce a fost condamnat Adrian Năstase şi premierul Victor Ponta a atacat Justiţie, CSM a dat un comunicat prin care a anunţat că a solicitat Inspecţiei Judiciare să declanşeze verificări pentru a se vedea dacă a fost afectată independenţa Justiţiei. Grav e că CSM a cerut şi verificarea DNA si A ICCJ, care nu e un mesaj de protejare a Justiţiei de ingerinţe politice. Dimpotrivă, îi decrebilizează pe magistraţi.

 

 

Cele mai citite

Accident rutier pe șoseaua Colentina. Doi copii de 13, respectiv 16 ani, au ajuns cu răni la spital

Doi copii, de 13, respectiv 16 ani, au fost răniți, luni seară, fiind transportați la spital, în urma unui accident rutier produs pe Șoseaua...

Italia ar putea trimite trupe de menținerea păcii în Gaza

În abia cea ce-a doua zi de pace din Fâşia Gaza, apar întrebări cu privire la cine ar putea guverna enclava dacă acordul de...

Mahmoud Abbas vrea în continuare o „soluție cu două state” în noul mandat Trump

Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, l-a felicitat luni pe noul președinte american Donald Trump, declarând că este gata să coopereze cu el pentru a...
Ultima oră
Pe aceeași temă