10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialVictor Ponta sfidează justiția: Acuzarea mea are ca scop SCHIMBAREA Guvernului. Se...

Victor Ponta sfidează justiția: Acuzarea mea are ca scop SCHIMBAREA Guvernului. Se încearcă o lovituă de stat!

Premierul Victor Ponta a anunțat că nu va demisiona din funcție și va contesta ordonanța de începere a urmăririi penale emisă pe numele său de procurorul de caz.

"Am spus şi cred în continuare că un ministru, prim-ministru, care îşi foloseşte funcţia pentru a încălca legea, pentru a obţine avantaje, evident că nu poate să continue. Din ceea ce sunt acuzat, e clar că, în 2007-2008, nici măcar Şova nu putea să ştie că în 2012 o să ajung prim-ministru, cu atât mai puţin eu nu ştiam, nu ştiu dacă era vreun prezicător atunci. Deci, nu e vorba despre aşa ceva", a spus Ponta, într-o declaraţie de presă susţinută duminică, după întâlnirea liderilor coaliţiei.

El a susţinut că lideri politici şi de opinie doresc eliminarea Guvernului dintre puterile statului şi a Parlamentului dintre factorii de putere, lucru întâmplat şi cu autorităţile locale, România având nevoie de procurori eficienţi şi ofiţeri SRI vigilenţi, dar şi de mecanisme democratice pentru a fi evitată o dictatură.

"Pentru mine şi familia mea, demisia ar fi cel mai simplu lucru. Nu mi-am dorit să am o discuţie cu fiul meu de 12 ani, să-i spun că s-ar putea să ajung în închisoare pentru că sunt prim-ministru şi pentru că, politic, am altă părere decât nişte oameni, dar cred că schimbarea Guvernului şi a majorităţii parlamentare prin decizia unui singur procuror reprezintă un precedent îngrozitor pentru viitorul acestei ţări şi nu vreau să fiu complice la aşa ceva", a arătat Ponta.

Ponta a mai afirmat că Guvernul poate fi schimbat doar de către Parlament, eventual la dezbaterea, săptămâna viitoare, a moţiunii de cenzură depusă vineri de PNL, sau prin alegeri, de către cetăţeni, dar nu şi la solicitarea unui procuror al DNA, deoarece altfel se poate vorbi de o "lovitură de stat", şi a apreciat că nu există la acest moment o criză politică, deoarece o astfel de criză ar fi generată de aleegeri anticipate, nu prin păstrarea actualei majorităţi.

El a precizat că, marţi sau miercuri, se va prezenta în faţa procurorului pentru a-şi susţine cu date nevinovăţia.

"Justiţia nu înseamnă să reacţionezi la evenimente politice, încercând să elimini pe unul dintre liderii politici. Acuzarea mea are ca scop schimbarea Guvernului şi a majorităţii parlamentare. Conform tuturor definiţiilor, schimbarea unui guvern se face prin alegeri sau prin vot în Parlament. Orice altă metodă înseamnă lovitură de stat. Şi Guvernul pe care îl conduc şi toate guvernele viitoare trebuie să fie învestite şi să plece din funcţie doar prin metode democratice şi constituţionale. Nu mă consider o victimă, Mariana Rarinca este o victimă", a afirmat Ponta, arătd că este un moment dificil pentru el, personal şi politic, dar că va trece peste acesta, aşa cum a trecut şi peste alte momente.

În privinţa acuzaţiilor formulate de către procuror, Ponta a arătat că pentru aceste fapte a fost acuzat de Monica Macovei în 2009, iar ulterior cercetat de ANAF, condus atunci de Sorin Blejnar, de ANI şi de Parchet, toate deciziile arătând că acuzaţiile sunt neîntemeiate.

Ponta mai susţine că nu a fost niciodată asociat cu firma de avocatură Dan Şova, iar relaţiile comerciale ale acestuia au fost cu AVAS, condus atunci de Theodor Atanasiu, că există 17 facturi legal emise, că nu a avut legătură cu contabilitatea lui Şova, că oricum obligaţiile fiscale se prescriu în cinci ani, şi că banii primiţi de la firma lui Şova, de 50.000 lei în 2007 şi 130.000 lei în 2008, nu puteau fi folosiţi pentru cumpărarea, în 2006, a două apartamente cu câte două camere, nu de lux, în sumă totală de 900.000 lei.

Premierul Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni – Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat. De asemenea, DNA a cerut Camerei Deputaţilor avizarea urmăririi penale pe numele premierului şi pentru conflict de interese.

Cele mai citite

Anunț de ultimă oră al Federaţiei Germane de Fotbal! Ce se întâmplă cu selecționerul Julian Nagelsmann

Federaţia Germană de Fotbal (DFB) a anunțat că i-a prelungit contractul selecționerului Julian Nagelsmann până în anul 2026. „Este o decizie care vine din suflet....

Nicu Ștefănuță a depus plângere la CNCD împotriva preotului Nicolae Tănase, din cauza declarației revoltătoare la adresa femeilor abuzate sexual

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță, vicepreședinte al Grupului Verzilor din Parlamentul European, a depus o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) împotriva preotului...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă