11.3 C
București
duminică, 3 martie 2024
AcasăSpecialVictor Ponta: Dacă va veni un Guvern PSD-ALDE după alegeri, cum va...

Victor Ponta: Dacă va veni un Guvern PSD-ALDE după alegeri, cum va face bugetul și va conduce țara cu măsurile fiscale luate de tehnocrați?

Fostul premier Victor Ponta acuză Guvernul lui Dacian Cioloș că a început „să distrugă toate măsurile economice care au stat la baza creșterii economice”.

„În timp ce opinia publică este mereu ocupată cu diverse <<fumigene>>, s-a început deja distrugerea tuturor măsurilor economice care au stat la baza creșterii economice (și, implicit, a resurselor bugetare pentru pensii și salarii). Guvernul Tehnocrat vrea să schimbe deja Codul Fiscal: 1. La mai puțin de un an de la intrarea sa în vigoare la 1 Ianuarie 2016; 2. Prin Ordonanța de Urgență (nu prin lege în Parlament); 3. Afectează circa 200 de articole din Cod; 4. Schimbă fundamental regimul fiscal privind atât regimul firmelor cât și al angajaților”, precizează Victor Ponta, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

Fostul premier se întreabă retoric cum vor reacționa investitorii privați, cât și liderii internaționali, în cazul în care taxele vor fi dublate. Oare ce spun acum investitorii privați care au cerut stabilitate legislativă și predictibilitate / dar ambasadorii din SUA și UE care au cerut mereu transparență și consultare în cazul măsurilor fiscale / sau reprezentanții angajaților care se trezesc cu sarcina fiscală aproape dublată peste noapte? Dar cei care au votat cu Klaus Iohannis și au vrut Guvern tehnocrat pentru că <<Ponta mărește taxele>> se simt înșelați și manipulați?!?”, mai scrie el pe rețeaua de socializare.

Totodată, Victor Ponta susține că deciziile actualului Guvern au o „miză”.

Și dacă după Alegerile din 11 Decembrie, prin voința alegătorilor români, va veni un Guvern PSD-ALDE cum va face bugetul și va conduce țara cu măsurile fiscale luate de Guvernul Tehnocrat???  Sper că înțelegeți toți miza a tot ce se întâmplă în aceste zile! Dacă nu înțelegem ne merităm soarta!”

Și liderul PSD, Liviu Dragnea, a reacționat cu privire la intenția Guvernului Cioloș de a schimba Codul Fiscal.

„Guvernul nu înţelege că a fost învestit, în principal, pentru a administra treburile ţării, nu pentru a proceda la schimbări din temelii şi schimbări care nici nu sunt bine fundamentate, nici nu sunt dezbătute. Probabil dintr-o dorinţă de fugă pentru imagine. Mă refer la ultima iniţiativă pe care am văzut-o despre intenţia de a modifica Codul fiscal. Nu are legitimitate acest guvern să facă acest lucru şi sper să înţeleagă miniştrii. Speranţă mare am, de fapt, la domnul Dacian Cioloş”, a spus Dragnea, la începutul şedinţei Biroului Permanent Naţional al PSD, potrivit News.ro.

 

Contribuţiile de asigurări sociale (CAS) ale angajatului vor fi majorate de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sănătate (CASS) de la 5,5% la 8,9%, potrivit proiectului de modificare a Codului fiscal obţinut de Profit.ro. În schimb, angajatorii vor fi scutiţi de CAS pentru condiţii normale de muncă, precum şi de CASS. Măsura va afecta persoanele cu activităţi independente care, în prezent, datorează 10,5% şi 5,5%. Povara taxării se va dubla în cazul lor.

Angajatorii vor achita doar CAS pentru condiţii deosebite sau speciale de muncă, de 4,2%, respectiv 8,2%. Astfel, contribuţiile sunt aproape integral mutate în sarcina angajatului sau a persoanei fizice cu activităţi independente, cum sunt Persoanele Fizice Autorizate (PFA) şi profesiile libere.

Pentru a atenua impactul majorării contribuţiilor asupra salariaţilor, proiectul prevede măsuri care vizează salariul mediu brut. Totuşi, atât timp cât contribuţiile sunt transferate preponderent persoanei fizice, există riscul ca impactul să fie resimţit asupra salariilor negociate la valoarea brută.

Cele mai citite

Cine e candidatul surpriză al PNL la Primăria Ploiești

Organizația PNL Prahova a rămas cu ochii în soare după ce actualul edil liberal al Ploieștiului, Andrei Volosevici, a anunțat că va candida...

Polițiști români și britanici vor coopera împotriva traficului de droguri. Ministrul român de Interne anunță și “reformarea” Academiei de Poliție

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a avut o întâlnire cu reprezentanții Agenției Naționale Împotriva Criminalității Organizate – National Crime Agency (NCA) din Marea Britanie,...

Constrângeri și schimbări în 2024

Conform celui mai recent studiu Coface, sectoarele construcții și imobiliare se confruntă cu provocări semnificative în 2024, o combinație de probleme legate de...
Ultima oră
Pe aceeași temă