9 C
București
joi, 29 februarie 2024
AcasăSpecialAtacurile continuă în PSD. Victor Ponta: Afirmația lui Dragnea despre Năstase reprezintă...

Atacurile continuă în PSD. Victor Ponta: Afirmația lui Dragnea despre Năstase reprezintă o aroganță și o jignire inutilă. Adrian Năstase nu m-a copiat niciodată, eu am încercat să-l copiez. Liviu Dragnea îl imită pe Traian Băsescu

Fostul premier Victor Ponta a transmis că afirmația președintelui PSD, Liviu Dragnea, la adresa lui Adrian Năstase este “o aroganță și o jignire inutilă”. Victor Ponta a mai spus și că Adrian Năstase nu l-a copiat niciodată, ci el a încercat să-l copieze în a fi un bun prim-ministru.

"Afirmația lui Liviu Dragnea este o aroganță și o jignire inutilă; nu pentru Adrian Năstase, ci pentru noi toți cei care am crescut și am muncit doar în PSD! Adrian Năstase nu m-a copiat niciodată pe mine, eu însă am încercat să îl copiez în a fi un foarte bun prim-ministru al României (și văd că și prietenii și adversarii recunosc azi că Guvernele PSD din 2000-04 și 2012-15 au fost cele mai performante până acum)! Am mai încercat să îl copiez și să fac din PSD un partid respectat pe plan intern și internațional și un partid care își respectă și alegătorii și membrii!, a scris Ponta pe Facebook.

El a adăugat că Liviu Dragnea îl are ca model politic pe Traian Băsescu, acest lucru fiind demonstrat de atitudinea liderului PSD cu ministrul Justiției, Tudorel Toader.

"Liviu Dragnea (din păcate) nu a încercat nimic din aceste lucruri — el doar îl copiază pe modelul sau politic Traian Băsescu în a transforma PSD în PD-ul anilor 2000 — și guvernarea României în conducerea Consiliului Județean Teleorman. De altfel, în atitudinea față de ministrul Tudorel Toader (când a spus primul că "nu se impune schimbarea șefei DNA" și că susține orice decizie a ministrului pentru ca azi să spună exact invers) — am recunoscut modul în care Liviu Dragnea a copiat perfect "stilul Băsescu"!", a susținut Ponta.

Acesta a mai spus că nu dorește funcțiile lui Dragnea, ci vrea doar să fie copiată performanța guvernului Adrian Năstase.

"Nu doresc niciuna dintre funcțiile lui Liviu Dragnea (a fost sincer că el nu vrea șef la Camera Deputaților, nu-i "ca să dea cu ciocănelul" — cum este sincer și acum când spune că nu vrea sa fie prim-ministru în locul lui Grindeanu??????) — îmi doresc doar să copieze performanța guvernamentală a lui Adrian Năstase, și nu a lui Traian Băsescu — modelul / ar fi bine pentru PSD și pentru România", a completat Victor Ponta.

Dragnea a susținut joi că Adrian Năstase "greșește profund" când spune că ar exista o coabitare cu președintele Klaus Iohannis, adăugând că nu se aștepta ca Năstase "să îl copieze pe Victor Ponta".

"Greșește profund. Îl respect foarte mult pe domnul Adrian Năstase și nu mă așteptam să îl copieze pe Victor Ponta. Ar putea să mă întrebe direct. Nu există niciun fel de coabitare nici din partea mea, nici din partea președintelui Călin Popescu-Tăriceanu cu președintele Iohannis, nu este și nu va fi niciodată. Putem avea relații instituționale și nu am ascuns niciodată, dimpotrivă, v-am spus mereu în toate intervențiile mele publice că vreau să avem o colaborare instituțională sănătoasă cu Administrația Prezidențială și cu președintele, dar nu coabitare", a precizat Liviu Dragnea.

Scandalul recent a pornit după ce ministrul Justiției a anunțat că nu este oportună revocarea lui Kovesi și a lui Lazăr, iar Liviu Dragnea a spus că nu ar exista vreun pact de coabitare cu președintele Iohannis și că cei care sugerează acest lucru, inclusiv ex-premierul Adrian Năstase, greșesc profund.

„Eu îl respect foarte mult pe domnul Adrian Năstase și nu mă așteptam să-l copieze pe Victor Ponta. Ar putea să mă întrebe direct. Nu există niciun fel de coabitare, nici din partea mea, nici de la Călin Popescu Tăriceanu cu președintele Iohannis. Nu este și nu va fi niciodată. Putem avea relații instituționale și nu am ascuns niciodată. Dimpotrivă, am spus mereu că vreau să avem o colaborare instituțională sănătoasă, dar nu coabitare”, a declarat Liviu Dragnea, în fața sediului PSD.

Citește mai multe aici: VIDEO. Șeful PSD, Liviu Dragnea, îl critică pe Tudorel Toader pentru că nu i-a demis pe Kovesi și Lazăr: Am o oarecare dezamăgire. Eu nu îmi asum decizia ministrului Justiției

Șeful social-democraților nu l-a uitat nici pe ex-premierul Victor Ponta, un critic al său tot mai vehement în ultima perioadă. „Ponta, în multe ziceri, a vorbit de această coabitare care nu există și nu mă așteptam să se inspire Năstase de la el. Într-o serie întreagă de afirmații neadevărate și mincinoase a fost și asta”, a mai spus Dragnea.

După ce ministrul Justiției, Tudorel Toader, a prezentat concluziile evaluării activității procurorului general și procurorului șef al DNA, în sensul menținerii acestora în funcții, fostul premier PSD Adrian Năstase a postat pe propriul blog un material în care vorbește despre „fractura din raportului lui Tudorel Toader” și critică PSD.

Potrivit lui Năstase, conducerea social-democrată și premierul Sorin Grindeanu ar fi greșit lăsându-l pe Tudorel Toader să „se bată” cu forțele externe care doreau ca procurorii-șefi să rămână în funcție. «Cu alte cuvinte, au ales „pilotul”, dar nu i-au dat „un plan de zbor”. Iar acum unii lideri par supărați că „pilotul” nu s-a transformat în kamikaze», arată Năstase pe blogul său.

Nu în ultimul rând, fostul prim-ministru PSD sugerează că, prin instalarea lui Tudorel Toader la șefia MJ s-a lăsat acest domeniu la dispoziția președintelui Klaus Iohannis, ceea ce s-ar traduce printr-un „nou pact de coabitare”.

"Există o fractură evidentă in raportul prezentat, aseară, de ministrul justitiei, Tudorel Toader. Prima parte este o analiză juridică. Este adevărat, nu a functionalitătii , a managementului celor două parchete, ci a jurispridentei CCR, in special a ultimei sale decizii. Concluzia juridică a Raportului a fost aceea că decizia a fost corectă! Veti spune că nu acesta era rolul evaluării. Si voi aveti dreptate. Oricum, m-am bucurat că am avut un anumit rol in jurisprudenta CCR. Ambele decizii invocate de ministrul justitiei au fost generate sau au avut legătură cu mine. Nu intru in amănunte acum.

Concluzia CCR din 2008  a fost aceea că Monica Macovei „si-a făcut treaba” in justitie, modificând abuziv o lege, ca să-i bage la puscărie pe adversarii lui Băsescu iar cea din 2009 a arătat că Băsescu a preluat abuziv dosarul meu de la DNA pentru a da aviz de incepere a urmăririi penale, in conditiile in care acesta trebuia să ajungă la Camera Deputatilor. Sigur, anii din urmă au fost mai grei pentru el si, concentrat fiind pe alte probleme din justitie, nu-si mai aduce aminte ce a citit in dosarul meu. Ca să nu mai repet de atâtea ori, fac pariu cu el – o sticlă de Lagavulin contra unei sticle de Chivas – că in dosar nu există, spre exemplu, niciun denunt din partea Irinei Jianu. Dar nu asta e problema acum.

Spuneam că există o fractură in Raport. Prima parte este riguroasă juridic, de fapt o analiză descriere de jurisprudentă si de coerentă constitutională. A doua parte insă este o concluzie politică, o concluzie de oportunitate. Dacă veti revedea emisiunea mea de la Antene 3, cu Mihai Gâdea, de acum 10 zile, veti observa că am anticipat cu exactitate acest deznodământ. Am arătat rolul presiunii externe, rolul MCV, rolul intâlnirilor de la Bruxelles, rolul ambasadorului american, rolul protestelor din piată asupra deciziei ministrului.

In timpul asta, PSD si guvernul i-au dat „mână liberă” lui Tudorel Toader, lăsându-l de fapt singur să se bată cu toate aceste forte. Cu alte cuvinte, au ales „pilotul” dar nu i-au dat „un plan de zbor”. Iar acum unii lideri par supărati că „pilotul” nu s-a transformat in kamikaze.

Este clar, după părerea mea, că după externalizarea justitiei din guvern (acceptarea unui ministru tehnocrat care să „repare” singur legislatia in domeniul justitiei si să-si  aleagă singur secretarii de stat), se conturează din nou un ‘domeniu rezervat’ in materia justitiei pentru presedinte, cu alte cuvinte un nou pact de coabitare.

PS să ne amuzăm in perioada următoare vorbind despre demnitate in raporturile cu Bruxelles-ul si despre cum am scos noi „vitezele” din Documentul de la Roma, păstrându-i insă obiectivele", a scris Adrian Năstase pe blogul său.

Cele mai citite

Țările UE au blocat o lege privind lanțurile de aprovizionare

Țările Uniunii Europene, UE, au blocat miercuri o propunere de lege. Aceasta obligă marile companii din blocul comunitar să verifice dacă lanțurile lor de...

COMES S.A. – tur de forță în Egipt

Zeci de mii de profesioniști în domeniul energiei din întreaga lume s-au reunit saptămâna trecută în Cairo, pentru trei zile de networking în cadrul...

Președintele Senatului, Ciucă, speră ca România să plătească mai puțin de 6,7 miliarde USD pentru Roșia Montană

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, și-a exprimat speranța că România va plăti mai puțin decât suma maximă cerută ca despăgubiri pentru blocarea proiectului minier de...
Ultima oră
Pe aceeași temă