9.2 C
București
vineri, 1 martie 2024
AcasăSpecialVictimele genocidului armean, canonizate de Biserica Armeană

Victimele genocidului armean, canonizate de Biserica Armeană

Biserica Armeană i-a canonizat pe cei 1,5 milioane de armeni masacraţi de forţele otomane în urmă cu 100 de ani, relatează Deutsche Welle, conform Mediafax.

Citește și: Mesajul lui Iohannis, la 100 de ani de la comemorarea genocidului armean

“Canonizarea martirilor genocidului aduce un nou suflu, graţie şi binecuvântare vieţii noastre naţionale şi ecleziastice”, a afirmat Catholicos Karekin II, liderul Bisericii Apostolice Armene, în cursul ceremoniei în aer liber, la care a participat şi preşedintele Armeniei, Serge Sarkisian.

Ceremonia de două ore s-a încheiat în mod simbolic la ora 19.15 (18.15, ora României), când clopotele bisericilor au bătut de 100 de ori, un gest repetat de toate bisericile armene din lume.

Armenia comemorează vineri 100 de ani de la masacrarea armenilor de către forţele Imperiului Otoman, printr-o serie de ceremonii la care participă personalităţi din toată lumea, între care şi preşedinţii rus şi francez, Vladimir Putin şi Francois Hollande, informează BBC News Online.

Citește și: Armenia comemorează, vineri, 100 de ani de la genocidul din timpul Imperiului Otoman

O ceremonie era în desfăşurare în cursul dimineţii la memorialul victimelor situat la periferia capitalei armene, unde participanţii au depus flori.

Armenia afirmă că aproximativ 1,5 milioane de persoane au fost ucise, însă numărul este disputat de Turcia, care respinge de asemenea folosirea termenului “genocid”. Ankara acceptă că au fost comise atrocităţi, dar susţine că nu au existat încercări sistematice de a extermina poporul armean creştin. Turcia afirmă de asemenea că numeroşi turci musulmani au murit în timpul războiului.

Turcia va organiza de asemenea, vineri, o slujbă, premierul Ahmet Davutoglu afirmând că ţara sa va “împărtăşi durerea” armenilor.

Tot vineri, Turcia va organiza ceremonii marcând 100 de ani de la începutul Bătăliei de la Gallipoli. Luptele de acolo au început însă pe 25 aprilie, iar preşedintele armean Serge Sarkisian a acuzat Ankara că “încearcă să distragă atenţia lumii” de la comemorările din Erevan.

Cele mai citite

Ciolacu, la congresul PES. Va fi ales candidatul pentru președinția Comisiei Europene

Președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, participă astăzi şi mâine la Congresul Partidului Socialiştilor Europeni (PES), care are loc la Roma, în contextul alegerilor pentru...

Piedone împarte apa caldă a lui Nicușor: Apă caldă la borcan!

Cristian Popescu Piedone, candidatul la funcția de primar al Capitalei, a lansat o campanie neobișnuită împotriva actualului primar, Nicușor Dan, distribuind personal apa...

Cum și-au aranjat candidaturile prefectul George Lazăr și deputatul Laurențiu Leoreanu

Liderul PNL, Nicolae Ciucă, a lansat ieri candidaţii liberali la primăria municipiilor Roman și Piatra Neamţ, dar şi candidatura la preşedinția Consiliul Judeţean Neamț,...
Ultima oră
Pe aceeași temă