20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialViciul de procedura, o practica judiciara

Viciul de procedura, o practica judiciara

O comisie a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) este asteptata sa soseasca astazi la Timisoara, dupa ce in urma unei erori judiciare fara precedent intregul lot „Electrica Banat”, format din 12 inculpati arestati, a fost pus marti in libertate.
Inspectorii CSM vor avea o misiune extrem de dificila, in conditiile in care la nivelul instantelor aflate in raza Curtii de Apel Timisoara s-a consacrat o practica judiciara inedita.
De mai mult timp, nici un magistrat nu mai obisnuieste sa intocmeasca minute ale incheierilor de sedinta atunci cand se pune in discutie prelungirea sau mentinerea starii de arest a unui inculpat, in cazul in care dezbaterile procesului pe fond au fost deja demarate. Pe de alta parte, specialistii spun ca in lumina noilor modificari din Codul de Procedura Penala mentinerea starii de arest se prezuma daca acuzatiile din rechizitoriu persista, nemaifiind necesara intocmirea minutei. Aceasta situatie fara precedent nu este altceva decat consecinta bulversarii sistemului judiciar de frecventele modificari ale legilor din sistemul juridic romanesc. De starea de haos creata la Timisoara primii care au incercat sa profite au fost avocatii. Acestia au anuntat ca, odata creat precedentul „Electrica”, vor promova actiuni similare de constatare a nulitatii absolute a arestarii clientilor lor, ceea ce inseamna ca practic toti inculpatii arestati, trimisi deja in judecata, ar putea fi liberi chiar de astazi! (continuare in pagina de eveniment)

Dan Lupascu, presedintele CSM, le cere judecatorilor sa evite greselile administrative

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Dan Lupascu, a declarat ieri ca eliberarea lotului „Electrica” Banat a fost o greseala a judecatorilor, care au luat in considerare viciul de procedura inaintea fondului problemei. Aceasta este o problema de drept despre care Dan Lupascu a scris cu cativa ani in urma.
Oricum, CSM a dispus verificarea modului in care s-a hotarat eliberarea celor 12 acuzati pentru fapte de coruptie in cazul „Electrica” Banat. Un inspector al CSM s-a deplasat la Timisoara pentru a verifica ceea ce s-a petrecut. „In acest caz lipseste minuta. Trebuie sa vedem daca este o practica a Tribunalului Timis sau este un caz izolat. Cert este ca judecatorii Curtii de Apel Timisoara au casat hotararea tribunalului, apreciind ca este motiv de nulitate”, a relatat Dan Lupascu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă