19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialVicepreşedintele Curţii de Apel Timişoara, trimis în judecată de procurorii DNA

Vicepreşedintele Curţii de Apel Timişoara, trimis în judecată de procurorii DNA

Vicepreşedintele Curţii de Apel Timişoara, judecătorul Şerban Nicolae Cătălin, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru trafic de influenţă şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. În acelaşi dosar au fost inculpaţi şi un consilier judeţean, un profesor universitar şi un notar.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpaţi:

ŞERBAN NICOLAE CĂTĂLIN, judecător, vicepreşedinte al Curţii de Apel Timişoara (la data comiterii faptelor), în stare de arest preventiv, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de trafic de influenţă şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni,

CHIŞĂRĂU IACOB, consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Caraş-Severin şi director general al S.C. Moldomin S.A. Moldova Nouă, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de complicitate la cumpărare de influenţă, complicitate la trafic de influenţă şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni,
RUS ADRIAN DAN, reprezentant al MINECO AG în România, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile complicitate la cumpărare de influenţă, complicitate la trafic de influenţă, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni,

MIHĂILĂ IOAN-MARIAN, profesor universitar în cadrul Universităţii Eftimie Murgu din Reşiţa, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de complicitate la trafic de influenţă şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni,

ŞERBAN MIHAELA RAMONA, notar public, (soţia inculpatului Şerban Nicolae Cătălin), în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de complicitate la trafic de influenţă şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În cursul lunilor februarie – martie 2012, inculpatul Şerban Nicolae Cătălin, în calitate de judecător, cu funcţia de vicepreşedinte al Curţii de Apel Timişoara, a pretins de la doi cetăţeni sârbi, prin intermediul inculpaţilor Chişăru Iacob şi Rus Adrian Dan, suma de 60.000 euro, iar, în data de 14 martie 2012, a primit cu ajutorul inculpaţilor Mihăilă Ioan Marian, Şerban Mihaela Ramona şi Chişăru Iacob suma de 50.000 euro. Banii au fost pretinşi şi primiţi de judecătorul Şerban Nicolae Cătălin care a lăsat să se creadă că are influenţă asupra magistraţilor ce aveau spre soluţionare două dosare aflate în faza recursului pe rolul Curţii de Apel Timişoara, pentru a-i determina să respingă căile de atac formulate.
Unul dintre dosare avea ca obiect o cerere de înlocuire a unui lichidator judiciar cu un altul, în cadrul procedurii de insolvenţă declanşate faţă de S.C. Moldomin S.A. Moldova Nouă, iar al doilea avea ca obiect o cerere de sistare a oricăror modalităţi de vânzare a bunurilor S.C. Moldomin S.A. Moldova Nouă şi suspendarea procedurilor de valorificare a acestora.
Suma de 50.000 de euro, reprezentând obiectul infracţiunii de trafic de influenţă, a fost găsită în data de 15 martie 2012, în urma efectuării percheziţiei domiciliare la cabinetul notarial al inculpatei Şerban Mihaela Ramona.
În cursul lunilor februarie – martie 2012, inculpaţii Şerban Nicolae Cătălin, Chişărău Iacob, Rus Adrian Dan şi alte persoane ce vor constitui obiectul unui alt dosar, au iniţiat constituirea unei asociaţii în scopul săvârşirii infracţiunilor de trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă. În structura organizatorică a grupării au fost ulterior, cooptaţi Mihăilă Ioan Marian şi Şerban Mihaela Ramona (care, potrivit regulilor de acţiune stabilite, au avut sarcina de a sprijini activitatea ilicită a asociaţiei), reţinând şi că, pentru atingerea scopului propus, a existat o organizare prealabilă, în temeiul căreia membrilor grupării li s-au repartizat anumite sarcini bine stabilite.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Alba Iulia.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă