15.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialVicepremierul Turciei: „Noi am avut de suferit, să nu aveți și voi“

Vicepremierul Turciei: „Noi am avut de suferit, să nu aveți și voi“

Diplomele elevilor care ­studiază la școlile Lumina nu vor fi recunoscute la Ankara, iar cele ale profesorilor care predau aici vor fi anulate, a susținut demnitarul.

Există o campanie negativă împotriva Turciei, a susținut vicepremierul Turciei, Veysi Kainak, în timpul unei vizite la Constanța, ca răspuns la articolele publicate luna trecută de „România liberă“ referitoare la anularea pașapoartelor a peste o sută de cetățeni turci, dar și la presiunile făcute pentru ca zeci de părinți să-și mute copiii din școlile Lumina.

„Nu susțin că dumneavoastră faceți asta, este normal să mă întrebați aceste lucruri“, și-a început discursul vicepremierul Turciei. „Noi nu suntem în poziția de a impune un anumit lucru unui stat, unui Guvern independent. În întrevederile pe care le-am avut în România nu am numit niciodată numele unei școli sau nu am specificat niciodată o fundație sau o instituție aparținând acestei grupări. Noi nu avem dreptul și nici nu suntem în poziția de a face presiuni asupra cetățenilor noștri, nici măcar în țara noastră, și nu am făcut acest lucru nici într-o țară străină. Atât în Ungaria, cât și în România, am văzut că cetățenii noștri au început să-și retragă singuri, din proprie inițiativă, copiii de la aceste școli. Noi vă sfătuim prietenește, noi vă avertizăm prietenește. Am folosit chiar un proverb, am spus că noi am fost afectați de această situație, noi am pățit așa ceva și nu vrem să pățiți și voi“, a declarat vicepremierul.

„România liberă“ a relatat că, după puciul eșuat din iulie, din Turcia, campania de epurare dusă de președintele Recep Tayyip Erdogan a ajuns până în România. Regimul de la Ankara a anulat paşapoartele a peste o sută de cetăţeni turci care muncesc în ţara noastră. Când dreptul de şedere le va expira, ei riscă să fie trimişi forţat în Turcia, unde unii au deja rude a­restate, a scris cotidianul nostru. Mai mult, politica președintelui Turciei – de pedepsire a celor considerați vinovați de tentativa de puci din iulie – afectează și copiii turci care studiază în țara noastră. În ultima lună, presiuni puternice, atât dinspre Ambasada Turciei la București, cât și dinspre unii oameni de afaceri turci, au făcut ca zeci de părinți să-și mute copiii din școlile „Lumina“, considerate teroriste de către regimul de la Ankara.

Vicepremierul turc, prezent la Constanța, a ținut să spună că aceste școli există în peste 160 de țări și a precizat că Guvernul Turciei a luat două măsuri. „Diplomele elevilor care studiază în ele nu vor fi recunoscute în Turcia. Diplomele a 22.000 de profesori care aparțin acestei grupări au fost anulate în Turcia. Și diplomele profesorilor care activează în străinătate vor fi anulate. Nu vor mai avea dreptul să mai predea. Celor despre care s-a demonstrat că fac parte din această organizație, atât profesori cât și funcționari de stat, li se iau pașapoartele, pentru a fi împiedicați să fugă în străinătate. Este vorba numai despre cei care locuiesc în Turcia“, a precizat vicepremierul.

În ceea ce privește situația pașapoartelor anulate, Veysi Kainak a menționat că toate măsurile luate sunt în limi­tele legii, atât în Turcia, cât și în reprezentanțele Turciei din alte țări. „Domnul ambasador este în dreapta mea și pot să vă spun că nici un pașaport nu a fost anulat în acest moment la Ambasada Turciei. Ceea ce pot să vă spun este că celor care sunt vinovați sau asupra cărora există întrebări cu privire la faptul că ar putea fi membri ai acestei organizații care a atentat la democrația Turciei pe 15 iulie le-au fost luate pașapoartele, ca o măsură pentru normalizarea lucrurilor. Acestea se vor fina­liza printr-o decizie în justiție, bineînțeles. Acest lucru se face pentru a-i împiedica pe aceștia să fugă în alte țări și, dacă țineți cont că există diplomați, oameni din armată care în acest moment sunt de negăsit, au fugit din țară, sunt sigur că veți înțelege de ce a fost luată această măsură“, a spus vicepremierul Turciei. Acesta a precizat că s-au anulat sau reținut unele pașapoarte, dar numai în Turcia, nu și în alte țări.

Vicepremierul a subliniat că Turcia și România au schimburi comerciale de aproape 10 miliarde euro anual și că 60% din refugiații din Siria, care vor să ajungă în Europa, se află pe teritoriul său. 

„S-au transformat în zombie“

Vicepremierul Turciei a declarat că grupul Fethullah Gülen este un pericol pentru securitatea națională din Turcia și că același lucru este valabil și pentru celelalte 160 de țări în care aceștia există. „Acest lider care promovează un islam deviat și reușește să-și controleze membrii foarte bine este încă foarte influent, reușește să controleze oameni de prestigiu academicieni, oameni religioși –  aceștia pot spune că au fost transformați oarecum în niște zombies și duc la îndeplinire toate ordinele acestuia fără să-și pună semne de întrebare. Nu ne amestecăm în treburile interne ale unei țări, bineînțeles că liderii țărilor respective acționează conform Constituției și legilor. Am simțit o nevoie prietenească să avertizăm populația din țări prietene și aliate, pe care o considerăm ca frații noștri, despre cât de riscantă este această organizație”, a menționat Veysi Kainak.

Cele mai citite

Germania vizează să-și reia poziția geopolitică printr-o relansare economică

Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia geopolitică, a declarat sâmbătă ministrul de Finanţe, Christian Lindner, care este şi preşedintele...

Floriile 2024, duminica dinainte de Paște. De ce se sfințesc ramurile de salcie

Floriile, duminica dinaintea Paștelui, reprezintă un moment de profundă semnificație în calendarul creștin. În această zi, creștinii marchează Intrarea Mântuitorului în Ierusalim, un eveniment...

BEC: Tragerea la sorţi pentru stabilirea numărului de ordine de pe buletinele de vot va fi luni, 29 aprilie

Preşedintele Biroului Electoral Central (BEC) va efectua, luni, 29 aprilie, tragerea la sorţi pentru stabilirea numărului de ordine de pe buletinele de vot al...
Ultima oră
Pe aceeași temă