„Manelistule!” sau „manelisto!” se insulta de la o vreme incoace liceenii intre ei, iar cei vizati se simt ofensati. Circula, ce-i drept, mai rar, si insulte de genul „parlamentarule!” sau „parlamentareaso!”. Ceea ce inseamna ca adolescentii s-au cam lamurit ce e si cu manelele, si cu Parlamentul, tratandu-le ca pe niste maladii psihice.
Sic transit gloria mundi! Cea care a implementat in viata muzicala manelele, specifice interminabilei noastre tranzitii, pare a fi fost Naste din Berceni, celebra in ultimul deceniu al mileniului trecut, de care insa astazi putini isi mai aduc aminte. Desigur, candva istoricii vor pune lucrurile la punct, proband, pe baza documentelor, cine a lansat de fapt acest gen muzical, care, prin durata, le-a intrecut pe multe altele, unele cu pretentii. Cert e ca, deocamdata, cel care apare mai des pe sticla e Vali Vijelie, caruia multe posturi de televiziune particulare ii si aduc omagiul cuvenit, propunandu-l ca pe un mare artist contemporan. Prima TV are si un serial duminical, la ora 20.00, intitulat „Aventurile familiei Vijelie”. Foarte palpitant, nu-i asa? CNA e pus la punct prin specificarea AP, deci cu acordul parintilor. Asadar, nu numai operele manelistului sunt popularizate in exces pe micul ecran, ci si detalii din fascinanta sa viata: in concediu, in strainatate, inconjurat duios de familie si de prieteni, pe care-i alinta cu „du-te, ba, dracului!” sau arza-te-ar focul!” s.a.m.d. Lipsesc doar poze sau amintiri din scolile muzicale in care s-a perfectionat, dar, nu-i nimic, e povestea unui geniu al carui talent iesit din comun nu a mai putut fi stavilit de cei care se dau specialisti in domeniu. Nici presedintele Traian Basescu nu apare atat de des pe micul ecran. Nu e, oare, Vali Vijelie un model de reusita profesionala?
Prea mult ne-au stiut strainii numai cu Dracula! Faptul ca manelistul nostru a cantat deseori in strainatate, chiar si in centrul Londrei, cu prilejul unui revelion, ne da sperante ca, nu peste multa vreme, intrebati ce stiu despre Romania, strainii vor exclama cu incantare: „Yes! Dracula, Valy Vaigilaie!”. La randul lor, viitoarele manuale de istorie vor consemna sec: „Romania a fost admisa in Uniunea Europeana pe vremea lui Vali Vijelie”.