6.7 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăSpecialVeterinarii ardeleni sustin birocratia

Veterinarii ardeleni sustin birocratia

» Fermierii spun ca autoritatile sanitar-veterinare ii obliga sa tina 15 registre pentru o singura unitate

Fermierii reclama faptul ca sunt obligati de autoritati sa intocmeasca o serie de acte inutile. In fermele de bovine, acestia trebuie sa completeze 15 registre. De exemplu, unul dintre aceste registre prevede intocmirea zilnic a unui proces-verbal in care trebuie consemnate toate activitatile din ferma. Mai mult, fermierii spun ca, pentru completarea celor 15 registre, asa cum doresc autoritatile veterinare ar trebui sa angajeze un om specializat. Presedintele Asociatiei Fermierilor Crescatori de Bovine din Judetul Cluj, Calin Fagaciu, spune ca "cei de la directiile sanitar-veterinare se comporta ca intr-un stat politienesc. Ne citesc legi si articole, aplica amenzi pentru necompletatea celor 15 registre, in loc sa ne ajute ca sa rezolvam problemele sanitar-veterinare". Fermierii cred ca un singur registru, cel de ferma, este justificat si care "de fapt, este singurul registru care se completeaza in fermele din Occident" mai spune Fagaciu.

 

Fermierii spun ca sunt multe exemple de masuri controversate. De pilda, este obligativitatea de a imprejmui fermele de rumegatoare cu gard de doi metri, cand toata lumea stie ca aceste specii sunt nomade, merg la pasuni care pot fi intinse pe sute de hectare. Asta ar insemna ca fermierii sa imprejmuiasca sute de kilometri. Ulterior, dupa proteste si iesiri in strada, autoritatile au renuntat la aceasta masura. "Acum ne cer sa avem frigider pentru cadavre, placente si lapte mamitic – toate aberante. La fermele pe care le-am vizitat in Germania si Austria nu exista nici un fel de gard, iar cadavrele, placenta si laptele mamitic le ridica ecarisajul in 24 de ore, fara a avea frigider in ferma" spune Fagaciu. Fermierii spun ca legile sanitar-veterinare europene sunt gresit aplicate si descurajeaza activitatea lor.

OPINIE
"Legislatia este foarte corecta si exigenta, dar trebuie avut in vedere faptul ca sistemele noastre de crestere a animalelor nu sunt identice cu cele ale altor tari europene. La noi, majoritatea efectivelor de animale sunt in gospodarii mic. Aceste efective nu sunt in "exploatatii", termen sub care noi am intelege ferme constituite. Credem ca legislatia comunitara trebuie adaptata’’,declara directorul DSVSA Covasna, Sandor Siko.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă