5.9 C
București
marți, 5 martie 2024
AcasăSpecialVestita cetate Soimos, lasata in paragina

Vestita cetate Soimos, lasata in paragina

Muresul coteste la stanga spre Lipova si, din goana masinii, se vede undeva sus, in varful unui deal, o cetate. Unii incearca sa o viziteze, altii se multumesc sa o priveasca din masina. Cert este ca cetatea soimos a facut cunoscut orasul Lipova in toata Europa. In fiecare an vin aici sute de turisti, desi drumul nu este amenajat si nici semnalizat.
Autoritatile locale din Lipova nu au fonduri sa investeasca in vestigiile trecutului, chiar daca sunt constiente ca acest lucru ar aduce bani din turism. Majoritatea turistilor care merg pana la cetate aproape o ora pe jos sunt nemti. Vin, vad, fac poze si pleaca cu un gust amar.
"Daca ar fi fost intr-o alta tara, cetatea ar fi fost renovata. Se ajungea usor la ea, caci se gasea o solutie pentru a-i determina pe turisti sa urce. Nu ti-ar fi fost frica ca o sa cada un zid peste tine. Am vizitat mai multe cetati din Europa. Am fost la Slavonski Brod, in Croatia, si apoi la Budapesta. Am vrut sa vad Sighisoara, dar pe drum am oprit la soimos. Este superba", a declarat Gerhard Kolner, un turist neamt. Nemtii vin la soimos, un cartier al Lipovei, dupa ce trec pe la Manastirea franciscana din Radna si prin bazarul turcesc de la Lipova. In acest timp, localnicii se bucura de canalizarea turceasca inca functionala, care le-a permis mai multor generatii de primari sa nu-si faca griji in cazul canalizarii orasului.
Cetatea are doua incinte concentrice la care se adauga fortificatiile exterioare. Incinta interioara este dominata de un turn, conservat la o inaltime de 17 metri.
Exista in prezent doua porti. Cea vestica, care era destinata cavaleriei si deasupra careia se afla un turn cu doua etaje, pastreaza orificiile pentru lanturile de ridicare ale unui pod mobil. Laturile de sud-est si de nord sunt dublate de constructii rezidentiale. Corpul de nord a avut doua niveluri din care se mai conserva resturile unor ziduri despartitoare. Curtea exterioara cuprinde o platforma de artilerie pe laturile de nord si de est si o poarta de acces in zona sud-vestica, in fata careia au fost construiti trei piloni de pod.
Cetatea domina si acum intreaga vale a Muresului.

Cele mai citite
00:01:16

Israelul efectuează cel mai mare raid la Ramallah din ultimii ani

Forțele israeliene au atacat la Ramallah, în Cisiordania ocupată, peste noapte, ucigând un tânăr de 16 ani într-o tabără de refugiați, în timpul celei...

Premierul Ciolacu vede tot coaliția PSD-PNL la guvernare și în 2025

Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni seară că prin formarea coaliţiei PSD-PNL s-a asigurat stabilitate politică şi că, în acest moment, nu vede altă...

Un nou acord UE continuă măsurile de reducere voluntară a consumului de gaze naturale încă un an

Miniștrii Energiei au ajuns la un acord politic pe marginea propunerii Comisiei Europene pentru o Recomandare a Consiliului de continuare a măsurilor de reducere...
Ultima oră
Pe aceeași temă