18.9 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialVesti de dincolo de gratii

Vesti de dincolo de gratii

Cum ati petrecut de Revelion? Bine? Intrebarea este la ordinea zilei. La o adica, este evenimentul cel mai proeminent al perioadei. Reveniti la serviciu – sau beneficiind de cateva zile libere in plus, ca doar saptamana inceputa la jumatate n-are nici un haz – ne impartasim unii altora peripetiile, glumele, impresiile.
La fel fac si cei opt detinuti de la Penitenciarul din Timisoara, intorsi din permisie, urmand modelul altor sapte colegi de-ai lor, care au fost plecati acasa de Craciun. Ceilalti, ramasi dupa gratii, au beneficiat de meniu imbunatatit, de colinde, de tot ce poate oferi sistemul unor persoane private de libertate in Romania. Greva – parca nici n-ar fi fost. S-a incheiat in coada de peste, fara vreo solutie, fara vreo declaratie notabila, chiar daca in urma cu trei saptamani cuprinsese 26 din penitenciarele romanesti si fusese in topul stirilor.
Acum aflam lucruri “pasnice”, cu care, de altfel, Penitenciarul Timisoara i-a obisnuit si pe ziaristi, si pe cei ce urmaresc problema sistemului de detentie din partea aceasta de tara: pachete de sarbatori, expozitii, detinuti care isi fac studiile, care invata meserii, care sunt doar niste membri nefericiti ai societatii. Opinia publica, atunci cand se ocupa de problema “detinuti”, este insuficient structurata.
Suntem in stare sa dam o a doua sansa celor care au gresit, sa oferim sprijin pentru reinsertia sociala a fostilor puscariasi sau le punem pecetea rusinii pe veci? Suntem pregatiti sa recunoastem dreptul detinutilor la un spatiu in celule de 4,5 metri de persoana (fata de 2 metri, cati sunt prevazuti in prezent), la asistenta medicala adecvata, la programe de reabilitare sau continuam sa-i vedem pe cei in zeghe drept inamicii carora nu le datoram nimic?
Mai mult: suntem pregatiti sa facem fata proceselor pe care detinutii le pot intenta Statului Roman, pentru incalcarea drepturilor lor de cetateni europeni? De ce s-ar interesa Uniunea Europeana mai mult de drepturile detinutilor decat de cele ale romanilor de rand? Pentru ca e mai usor: institutiile sunt relativ putine si usor de vizitat.
Politicienii care au incercat sa-si faca, in decembrie, campanie pe spinarea puscariasilor pot “recidiva” oricand. Profitabil pentru ei, pagubos pentru Romania, traumatizant pentru societate. Pentru ca avem atatea restante in ceea ce priveste asigurarea standardului de viata decent, european, pentru concetatenii nostri incat spre orice ne-am arunca privirea vedem cate o problema de prima urgenta.
Iar vestea ca vreo 15 puscariasi din Timisoara au fost de sarbatori liberi, cu familiile lor ramane o stire picanta si-atat.

Cele mai citite

Tragedie la Marea Neagră! O navă s-a scufundat. Trei persoane sunt date dispărute

Sâmbătă dimineață, o navă sub pavilion tanzanian s-a scufundat în Marea Neagră, la 26 de mile marine de Sf. Gheorghe, anunță Autoritatea Navală Română....

A fost găsită fetița dispărută la Iași. Alazaroaie Riana Danielle a plecat de la școală, dar nu mai ajunsese acasă

ALAZAROAIE RIANA DANIELLE are 10 ani și fusese văzută ultima dată purtând uniforma școlară. La momentul dispariției, ea se afla pe raza municipiului Iași,...

Evenimente de Noaptea Muzeelor

Evenimentul Noaptea Muzeelor, aflat la a XX-a ediţie, se va desfăşura în România pe tot parcursul zilei de astăzi.La eveniment şi-au anunţat participarea muzee,...
Ultima oră
Pe aceeași temă