Consiliul Naţional de etică din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale a dat un verdict în cazul prefectului de Gorj Vasile Liviu Andrei. Acesta fusese acuzat, în urmă cu aproximativ jumătate de an, că a plagiat o lucrare ştiinţifică a unei foste angajate a Prefecturii.
Consiliul de etică a decis urmăroarele: „confruntarea dintre lucrarea lui Vasile L. Andrei (elaborată în iulie 2009 n.red) şi cea a absolventului cursurilor din martie 2009 (este vorba de fosta subalternă, Vătuiu Teodora) indică indiscutabil identitatea, realizarea deseori prin simpla copiere a multor părţi din prima lucrare, în proporţie de 50%”.
Mai mult, se arată în nota oficială „”primele capitole ale cărţii Managementul strategic al administratie publice şi al proiectelor europene, publicată de domnul profesor Vasile Liviu Andrei reproduc aproape în întregime, cuvânt cu cuvânt, proiectul Studiu privind strategia instituţiei prefectului -judeţul Gorj în domeniul calităţii, elaborat şi susţinut de o altă persoană”. Mai agravant pentru Liviu Andrei este că lucrarea despre „Managementul strategic” a fost „inclusă în documentele examinate de comisia de concurs pentru acordarea calificativului necesar ocupării (de către prefect) a postului de profesor universitar la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad”.
De aceea, Consiuliul Naţional de Etică crede că „d-l Vasile Liviu Andrei se face vinovat de introducerea de informaţii false în dosarul de candidatură pentru poziţia de profesor.”
„Cărţile din cărţi se fac”
Pe baza acestor constatări şi potrivit Legii 1/2011 (este vorba de noua Lege a Educaţiei Naţionale elaborată de fostul ministru Daniel Funeriu), Consiliul propune următoarele în cazul lui Vasile Andrei: „retragerea titlului de profesor universitar, desfacerea disciplinară a constractului de muncă încheiat cu Universitatea Aurel Vlaicu din Arad şi suspenadrea pe trei ani a dreptului de înscriere la concurs pentru ocuparea unei funcţii superioare”.
Contactat de „România liberă”, prefectul Andrei ne-a spus că, în opinia sa „când se vorbeşte de plagiat se vorbeşte de copierea integrală a unei lucrări nu doar de pagini sau pasaje. Altfel, ar însemna că toţi am fi plagiatori deoarece cărţile din cărţi se fac. Eu nu ştiu când a lucrat şi cum a lucrat acest Consiliu deoarece nu mi-au luat un punct de vedere şi voi contesta decizia. Voi merge până la Haga. „
Rectorul îşi apără angajatul
Propunerile făcute de Consiliul Naţional de Etică printre care se numără şi desfacerea contractului de muncă a prefectului Andrei trebuie puse în practică de către Universitatea Aurel Vlaicu din Arad, acolo unde el este profesor doctor în cadrul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport. Doar că rectorul acestei unităţi de învăţământ Lizica Mihuţ a precizat că, din punctul ei de vedere, acuzaţiile de plagiat nu se susţin. O explicaţie a acestei poziţii o dă tot Consiliului de Etică care susţine că „doamna profesor doctor Lizica Mihuţ, rector al Universităţii Aurel Vlaicu din Arad nu a organizat o analiză atentă a sesizării de plagiat (în cazul lui Vasile Liviu Andrei n.red.) şi nu a urmat procedura legală privind abaterile de la normele de bună conduită în activitatea de cercetare dezvoltare”.