21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialVerdict CNSAS: Mitropolitul Banatului Corneanu si Stolnici au facut politie politica

Verdict CNSAS: Mitropolitul Banatului Corneanu si Stolnici au facut politie politica

Colegiul CNSAS a stabilit, marti, ca academicianul Constantin Balaceanu Stolnici si mitropolitul Banatului Nicolae Corneanu au facut politie politica, au declarat, pentru Mediafax, surse din Colegiu. Atat Constantin Balaceanu Stolnici, cat si Nicolae Corneanu au recunoscut in presa ca au avut legaturi cu fosta Securitate.

Academicianul Constantin Balaceanu-Stolnici nu va fi exclus din Colegiul Electoral Bisericesc, chiar daca CNSAS da, in cazul sau, verdict de colaborare cu securitatea.
"Nu exista nicio prevedere care sa interzica unui fost colaborator al securitatii sa faca parte din Colegiul Electoral Bisericesc. Este o personalitate marcanta a acestei tari. Cine il cunoaste pe domnul Balaceanu-Stolnici stie foarte bine care este situatia", a declarat, pentru Rompres, purtatorul de cuvant al Patriarhiei, preotul Constantin Stoica.

 

Purtatorul de cuvant al Patriarhiei, preotul Constantin Stoica, a afirmat ca Mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu, ar fi primul roman care a recunoscut colaborarea sa cu securitatea, inca din 1990, si ca verdictul CNSAS in cazul sau nu are cum sa influenteze opinia publica.

Circa 20 de inalti prelati ai BOR sunt suspectati ca ar fi facut politie politica, in cazul "a trei-patru" dintre ei indiciile fiind solide, a declarat, marti, Mircea Dinescu, membru in Colegiul CNSAS, precizand ca printre acestia exista si posibili candidati la postul de patriarh.
"Din ce am verificat pana acum, sunt trei-patru la care situatia este destul de clara, insa exista alti 16 la care avem doar suspiciuni", a declarat Dinescu.
El a refuzat sa dea vreun nume, sustinand ca acestea nu pot fi facute publice decat dupa ce vor primi o decizie din partea Colegiului.

Episcopul de Alba Andrei Andreicut, episcopul Argesului si Muscelului Calinic Argatu si episcopul Aradului Timotei Seviciu, se numara printre cei invitati de CNSAS pentru a fi audiati in legatura cu o posibila colaborare cu Securitatea, au declarat surse din Colegiu.
"Exista indicii si consemnari in diverse dosare, cum ca acesti ierarhi au avut legatruri cu Securitatea si ca, in urma colaborarii, acestia au fost propusi pentru a avansa in structurile Bisericii", au declarat sursele citate.

 

Inainte de inceperea sedintei de marti, Cazimir Ionescu, membru al Colegiului CNSAS, a declarat pentru Rompres ca institutia face investigatii in cazul a 26 de persoane candidate la functia de patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane (BOR). Ionescu a mai spus ca dosarele persoanelor in cauza au fost primite de la SIE si SRI, marea majoritate a celor vizati urmand sa nu mai fie chemati la audieri, intrucat, in privinta lor, nu exista elemente pentru un verdict de colaborare cu securitatea.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă