25.3 C
Bucureศ™ti
sรขmbฤƒtฤƒ, 5 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialRusia are doar vasali ศ™i inamici. Romรขnia alege ce vrea de-aici |...

Rusia are doar vasali ศ™i inamici. Romรขnia alege ce vrea de-aici | INTERVIU cu Przemysล‚aw ลปurawski vel Grajewski, consilierul pe probleme de politicฤƒ externฤƒ al preศ™edintelui Poloniei

Consilier de politicฤƒ externฤƒ la Varศ™ovia, pentru preศ™edinte ศ™i pentru ministrul de Externe, profesorul Przemysล‚aw ลปurawski vel Grajewski vorbeศ™te în interviul pentru „România liberฤƒ“ despre pericolul Scenariului Rusesc pentru Europa ศ™i despre influenศ›a pe care Moscova ศ™i-o extinde tot mai mult spre Vest, folosind toate pârghiile din dotare, de la servicii secrete la propagandฤƒ.

RL: Liderii celor mai mari economii din Europa susศ›in o Europฤƒ cu mai multe viteze. Ar fi posibil, în acest fel, ca Europa de Est sฤƒ fie lฤƒsatฤƒ la o parte încฤƒ o datฤƒ?

Przemysล‚aw ลปurawski vel Grajewski: Ar putea fi posibil dacฤƒ o asemenea reconfigurare ar putea fi fฤƒcutฤƒ. Dar, indiferent de declaraศ›ii acest lucru este fizic imposibil de fฤƒcut.

De ce?
Pentru cฤƒ e nevoie de consultarea electoratului. Principalul efect al consultฤƒrii populare în acest sens a fost Brexit-ul. E uศ™or sฤƒ spui cฤƒ vrei o Europฤƒ care sฤƒ se integreze mai profund, dar nu cred cฤƒ existฤƒ un electorat dispus sฤƒ plฤƒteascฤƒ aceastฤƒ integrare profundฤƒ. Liderii europeni au mai declarat lucruri care nu s-au întâmplat niciodatฤƒ, aศ™a cฤƒ nu ar fi pentru prima datฤƒ.

Statele din flancul estic au nevoie de Uniunea Europeanฤƒ ศ™i dorim o UE puternicฤƒ: dar cum definim ce înseamnฤƒ “puternic” sau “slab”? Dacฤƒ “puternic” înseamnฤƒ un centru cu instituศ›ii birocratice care ศ™i-au atribuit puterea de a conduce continentul, acest lucru înseamnฤƒ sฤƒ acceptฤƒm un Directorat European?  Sau un Hegemon incapabil? Acesta ar fi un posibil scenariu. Ar fi, de fapt, un Directorat franco-german, în care Franศ›a devine din ce în ce mai slabฤƒ, iar Germania, deศ™i este puternicฤƒ, nu poate avea grijฤƒ ศ™i nu poate stabiliza totul.

Pentru Polonia cum e mai convenabil: “mai multฤƒ” sau “mai puศ›inฤƒ” Europฤƒ?
Depinde cum definim “mai multฤƒ” sau “mai puศ›inฤƒ” Europฤƒ. În orice caz, pentru mai multฤƒ integrare trebuie sฤƒ existe susศ›inerea electoratului din statele membre, fiindcฤƒ altfel apar confruntฤƒrile cu partidele naศ›ionaliste ศ™i eurosceptice ca Pegida,  Alternative für Deutschland (Germania), Frontul Naศ›ional (Franศ›a) etc. Nu conteazฤƒ ce vrem sau ce nu vrem, ci ce este posibil, ce anume poate întฤƒri UE sau ce anume este doar o declaraศ›ie care în final ne poate la catastrofฤƒ. Vrem o Europฤƒ mai puternicฤƒ, dar numai dacฤƒ avem suportul electoratului ศ™i în aศ™a fel încât direcศ›ia în care merge UE sฤƒ nu producฤƒ frustrฤƒri, nemulศ›umiri ศ™i rebeliuni.

România ศ™i Polonia sunt principalii parteneri ai SUA în aceastฤƒ regiune. Credeศ›i cฤƒ  sub Donald Trump Statele Unite îศ™i vor schimba strategia faศ›ฤƒ de Europa de Est, dat fiind cฤƒ noul preศ™edinte american a avut puncte de vedere controversate faศ›ฤƒ de Putin ศ™i Rusia?
Mai întâi aศ™ vrea sฤƒ fac o distincศ›ie între ce s-a întâmplat cu adevฤƒrat ศ™i ceea ce a scris mass-media despre Donald Trump. Apoi, trebuie sฤƒ luฤƒm în considerare cฤƒ fiecare preศ™edinte american la începutul mandatului adesea a vorbit despre impulsionarea relaศ›iilor cu Rusia. George Bush Jr., spre exemplu, s-a uitat adânc în ochii lui Vladimir Putin ศ™i a spus cฤƒ este un “veritabil democrat”, pe urmฤƒ Obama a vorbit despre “resetarea” relaศ›iilor cu Rusia, dar în cele din urmฤƒ lucrurile nu au fost posibile, pentru cฤƒ în mare parte conteazฤƒ ceea ce vrea Moscova, iar ea nu vrea relaศ›ii bune cu America. Pentru România ศ™i Polonia nu conteazฤƒ ce se spune în SUA, ci ceea ce a fฤƒcut Wa-shingtonul pentru aceastฤƒ regiune. Iar ceea ce a fฤƒcut se ศ™i vede: a crescut numฤƒrul militarilor dislocaศ›i aici ศ™i a fฤƒcut presiuni pentru creศ™terea bugetelor Apฤƒrฤƒrii. ศ˜i noi suntem foarte fericiศ›i cu acest lucru.

Declaraศ›iile fฤƒcute de noul lider al SUA stau, se pare, la baza intenศ›iei Berlinului de a avea propriile arme nucleare. O dezbatere în acest sens a început în Germania încฤƒ din noiembrie. Este o veste bunฤƒ pentru UE sau pentru Polonia?
E o ศ™tire amuzantฤƒ pentru cฤƒ nu-mi pot imagina susศ›inerea opiniei publice pentru un astfel de proiect. Germanii sunt extrem de pacifiศ™ti. Nimeni nu poate câศ™tiga alegerile propunând arme nucleare pentru Germania. Nu cred cฤƒ aceastฤƒ idee este realistฤƒ. O umbrelฤƒ nuclearฤƒ pentru Europa a fost un proiect lansat la mijlocul anilor ’90, dar a eศ™uat. Atunci, proiectul includea ศ™i Marea Britanie, dar acum acest lucru nu mai e posibil ศ™i avem doar Franศ›a ca singurฤƒ putere nuclearฤƒ a UE. În plus, pentru orice proiect e nevoie de bani.

Germania are destui.
Da, dar electoratul german nu ar aproba cheltuirea unor sume mari pentru construirea unor capabilitฤƒศ›i militare nucleare.

Acest proiect militar aratฤƒ în vreun fel intenศ›ia Germaniei de a deveni un hegemon?
Fiecare ศ›arฤƒ vrea sฤƒ fie importantฤƒ, întrebarea e: câte îศ™i permit sฤƒ plฤƒteascฤƒ pentru acest lucru? Criza din euro-zonฤƒ a fฤƒcut însฤƒ din Germania un hegemon, dar politica stângace pe care a aplicat-o în criza imigranศ›ilor a subminat aceastฤƒ poziศ›ie. Cred cฤƒ nu existฤƒ ศ™anse ca Germania sฤƒ plฤƒteascฤƒ pentru toate crizele europene: crizele financiare, criza emigranศ›ilor, criza politicฤƒ, Brexit, criza de securitate din estul Europei, invadarea Crimeii de cฤƒtre Rusia. Superio-ritatea potenศ›ialului german asupra celorlalte ศ›ฤƒri europene nu este chiar atât de mare, în orice caz nu e similar cu al SUA faศ›ฤƒ de statele din NATO. În plus, pentru a se valida are nevoie de susศ›inerea electoratului. Orice reformฤƒ are nevoie de susศ›inere publicฤƒ. Dacฤƒ deciziile serioase de cheltuire a banilor nu trec prin Parlamentele naศ›ionale (12.24), se pot crea condiศ›iile declanศ™ฤƒrii unei revoluศ›ii. Poศ›i inventa orice pentru a separa anumite fragmente politice de altele,  de exemplu: administraศ›ie, relaศ›ii internaศ›ionale, diplomaศ›ie, finanศ›e etc., dar nu le poศ›i separa în realitate, pentru cฤƒ toate sunt interconectate.

Credeศ›i cฤƒ Republica Moldova ศ™i Georgia vor rฤƒmâne sub influenศ›a Rusiei sau existฤƒ ศ™i scenarii mai optimiste pentru aceste ศ›ฤƒri?
Este în interesul Rusiei ศ™i al clanului silovikilor (politicieni sau persoane influente care provin din rândul serviciilor secrete sau dintre militari) sฤƒ menศ›inฤƒ R. Moldova ศ™i Georgia sub umbrela Moscovei. Politica externฤƒ a Rusiei este jucatฤƒ în costum imperial, dar este doar un “costum”, de fapt, totul este în legฤƒturฤƒ cu interesele silovikilor. Ei n-au nicio problemฤƒ sฤƒ sacrifice orice de dragul propriilor interese. Rusia are de partea ei în aceastฤƒ politicฤƒ de menศ›inere a influenศ›ei asupra celor douฤƒ state regiunile separatiste Transnistria, Abhazia ศ™i Osetia de Sud. Moscova are abilitatea de a pฤƒstra aceste instrumente de partea ei, fฤƒrฤƒ sฤƒ plฤƒteascฤƒ pentru menศ›inerea lor. De exemplu, Rusia umflฤƒ nota de platฤƒ a Republicii Moldova cu facturile care îi revin Transnistriei. La fel, Donbasul este întreศ›inut de Ucraina, dar condus de Rusia.

În viitor e posibil ca Federaศ›ia Rusฤƒ sฤƒ readucฤƒ fostele republici între graniศ›ele sale la fel ca pe vremea URSS? 
Moscova îศ™i doreศ™te acest lucru, dar analiศ™tii ศ™i oficialii ศ™tiu cฤƒ aศ™a ceva este imposibil. Rusia ar vrea sฤƒ mute graniศ›ele ศ™i sฤƒ includฤƒ Basarabia, Ucraina ศ™i Belarus, dar acest lucrur ar putea fi pus în practicฤƒ în urmฤƒtorul stadiu al jocului. Deocamdatฤƒ, Moscova lucreazฤƒ doar la destabilizarea lor, la fel cum lucreazฤƒ la îndepฤƒrtarea UE de SUA: din acest punct de vedere, o Europฤƒ cu mai multe viteze  serveศ™te excelent intereselor Rusiei. O UE cu mai multe viteze va fi condusฤƒ nedemocratic, de un directorat al marilor puteri, în care statele periferice vor avea doar oportunitatea de a-ศ™i ศ›ine gura. Este foarte probabil  sฤƒ se instaureze un sistem precum cel al Congresului de la Viena (1814-1815). Marile puteri europene, inclusiv Rusia, vor lua deciziile importante, fฤƒrฤƒ SUA. Rusia va deveni cea mai importantฤƒ ศ›arฤƒ de pe continent. Sentimentele antiamericane ale germanilor ศ™i francezilor vor fi încurajate, aceste douฤƒ ศ›ฤƒri vor domina întreaga UE ศ™i vor face un târg cu Rusia. Acesta este Scenariul Rusesc.

Liderii coaliศ›iei de guvernฤƒmânt de la Bucureศ™ti par sฤƒ nu mai agreeze criticile la adresa Rusiei. S-a pronunศ›at deja în acest sens preศ™edintele Senatului, iar ministrul de Externe a vrut sฤƒ escamoteze o discuศ›ie avutฤƒ cu ambasadorul rus în România. Ce pฤƒrere aveศ›i despre aceastฤƒ posibilฤƒ reorientare?
Nu cunosc exact cursul politicii externe româ-neศ™ti. Noi credem cฤƒ Rusia are doar vasali ศ™i inamici. România alege ce vrea de-aici.

Anul trecut au fost publicate mai multe documente în mass-media occidentalฤƒ care sugereazฤƒ cฤƒ Vladimir Putin urmฤƒreศ™te demontarea UE ศ™i NATO ศ™i cฤƒ plฤƒteศ™te milioane de euro în acest scop mai multor organizaศ›ii aflate de-a lungul ศ™i de-a latul continentului pentru a disemina mesaje antioccidentale.  Credeศ›i cฤƒ planurile lui Putin ar putea avea efectele scontate?
Propaganda ruseascฤƒ este foarte bine calibratฤƒ. Spre exemplu, în cazul Brexit, Rusia nu a creat aceastฤƒ situaศ›ie, dar ศ™tie sฤƒ o exploateze foarte bine. Totul e mult mai dramatic decât ar fi fost dacฤƒ nu ศ™i-ar fi bฤƒgat coada Rusia. La fel ศ™i cu frustrarea antieuropeanฤƒ din Franศ›a, care nu este o creaศ›ie ruseascฤƒ, dar fireศ™te cฤƒ Rusia o susศ›ine. La fel ศ™i cu partidele naศ›ionaliste din Germania, Pegida ศ™i Alternative für Deutschland: nu Rusia a creat criza imigraศ›ionistฤƒ, dar ศ™tie sฤƒ o exploateze. Principalul obiectiv al Rusiei este sฤƒ se prezinte pe sine ca ultima salvatoare a Europei creศ™tine ศ™i tradiศ›ionale. Putin ne apฤƒrฤƒ de Concita Wurst. Tot el e cel care se luptฤƒ în Alep cu fanaticii jihadiศ™ti. Cei din Vest, care nu au o experienศ›ฤƒ directฤƒ cu Rusia, pot fi seduศ™i cu uศ™urinศ›ฤƒ.  În Est e mai greu sฤƒ fie crezutฤƒ propaganda.

Existฤƒ vreo modalitate prin care Rusia încearcฤƒ sฤƒ atragฤƒ Polonia de partea sa?
Da, prin mesajele permanente de a-i invita pe investitorii polonezi sฤƒ facฤƒ afaceri în Rusia. Dar primele întrebฤƒri la aceastฤƒ invitaศ›ie au rฤƒspunsuri destul de dure: cum vor fi apฤƒrate drepturile investitorului polonez la Curtea de Justiศ›ie din Federaศ›ia Rusฤƒ? Care este preศ›ul mitei în Rusia? Cât de mult afecteazฤƒ corupศ›ia o investiศ›ie micฤƒ sau medie? Cât costฤƒ transportul? Pe baza acestor întrebฤƒri se face un plan de investiศ›ii ศ™i nimeni nu vrea sฤƒ aibฤƒ de-a face cu sistemul de justiศ›ie al Federaศ›iei Ruse pentru a-ศ™i apฤƒra interesele de afaceri.

Credeศ›i cฤƒ serviciile secrete ruseศ™ti continuฤƒ sฤƒ lucreze în estul Europei?
Sigur. În Polonia noi suntem în curs de purificare a instituศ›iilor, unde au fost descoperiศ›i diverศ™i agenศ›i de influenศ›ฤƒ care lucrau pentru Rusia  ศ™i care au supravieศ›uit 26 de ani dupฤƒ cฤƒderea comunismului. Ei au fost foarte activi în viaศ›a publicฤƒ,  media, în afaceri, în justiศ›ie, în armatฤƒ. Acum s-a terminat. Rusia încearcฤƒ, folosindu-se inclusiv de tinerii naศ›ionaliศ™ti, sฤƒ reînvie conflictele istorice pe care Polonia le-a avut cu vecinii sฤƒi, spre exemplu cu Ucraina. 

Credeศ›i cฤƒ ar fi nevoie de un instrument european care sฤƒ blocheze propaganda rusฤƒ?
Nu sunt specialist în media, dar existฤƒ ideea, care se aflฤƒ în dezbatere ศ™i care urmea-zฤƒ sฤƒ fie pusฤƒ în aplicare, de a înfiinศ›a Viศ™egrad TV pentru a influenศ›a opinia publicฤƒ vesticฤƒ. Avem nevoie de România în acest proiect, fiindcฤƒ noi împฤƒrtฤƒศ™im mult mai mult punctele de vedere româneศ™ti decât pe cele ale Ungariei, Slovaciei sau Cehiei.  

 

Sabina Fati
Sabina Fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite

Ludovic Orban: Voi fi un preลŸedinte „de multe ori surprinzฤƒtor”, prezent, implicat, simลฃitor

PreลŸedintele Forลฃa Dreptei, Ludovic Orban, ลŸi-a depus, sรขmbฤƒtฤƒ, candidatura pentru funcลฃia de preลŸedinte al Romรขniei, susลฃinut de FD, PMP, Alternativa Dreaptฤƒ ลŸi PNลข Maniu-Mihalache,...

Adriean Videanu ศ™i soศ›ia, „pensionarii” de lux, prinศ™i la vamฤƒ cu bijuterii de peste jumฤƒtate de milion de euro

Fostul ministru al Economiei ศ™i soศ›ia sa au fost opriศ›i รฎn aeroportul din Munchen, pentru cฤƒ nu au declarat bijuterii de peste 650.000 de...

PSD vrea reducerea taxฤƒrii cu 5 procente pe salariile mici ศ™i medii. Cรขศ›i bani ar rฤƒmรขne รฎn buzunarele romรขnilor

Ministrul Adrian Cรขciu a declarat cฤƒ mฤƒsura ar duce la creศ™terea puterii de cumpฤƒrare a romรขnilor ศ™i la competitivitatea companiilor Ministrul investiศ›iilor ศ™i proiectelor europene,...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ