19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialVaticanul încearcă să lege pedofilia de homosexuali

Vaticanul încearcă să lege pedofilia de homosexuali

Afirmaţia secretarului de Stat al Vaticanului, cardinalul Tarcisio Bertone, potrivit căreia pedofilia este legată de homosexualitate, deschide un alt front în polemicile din zilele acestea privind abuzurile unor preoţi asupra unor minori, dar mai ales redeschide o rană veche, comentează cotidianul Corriere della Sera în ediţia de marţi, citat de Agerpres.

„Numeroşi psihiatri şi psihologi au demonstrat că nu există o legătură între celibat şi pedofilie, dar mulţi alţii, şi acest lucru mi-a fost confirmat recent, au demonstrat că există o legătură între homosexualitate şi pedofilie”, a declarat Bertone, care a precizat: „Acesta este adevărul şi aici stă problema”.

Este uşor de prevăzut că această polemică va reveni în atenţie în luna septembrie, în cursul vizitei Papei Benedict al XVI-lea în Marea Britanie, pentru beatificarea cardinalului teolog John Henry Newman, considerat o icoană de comunitatea gay deoarece a cerut să fie îngropat alături de prietenul său, reverendul Ambrose St.John. Când a murit acesta a comparat durerea sa cu „cea pe care o simte un soţ pentru soţie sau o soţie pentru un soţ”.

Potrivit Corriere della Sera, nu este pentru prima dată când se menţionează această legătură chiar dacă nu într-un mod atât de explicit. După scandalurile de pedofilie din SUA, la sfârşitul anului 2005, o „dispoziţie” a Vaticanului a interzis admiterea în seminarii a „celor care practică homosexualitatea, prezintă tendinţe homosexuale profund înrădăcinate sau sprijină aşa-numita ‘cultură gay’ „.

Monseniorul Charles Scicluna, prefectul fostului Sfânt Oficiu, a vorbit de 3.000 de cazuri semnalate în 2001, afirmând că în „60%” dintre ele a fost vorba de „acte de efebofilie, cu alte cuvinte datorate atracţiei faţă de adolescenţi de acelaşi sex”, în „30%” din cazuri a fost vorba de „relaţii heterosexuale” iar în 10% de „pedofilie autentică” faţă de „copii impuberi”.

 

Există îndoieli însă chiar în Biserica Catolică. „Nu există nicio legătură”, a anunţat Asociaţia italiană a psihologilor şi psihiatrilor catolici. Raportul preliminar al John Jay College, căruia episcopii din SUA i-au solicitat un studiu, spune că „identitatea sexuală trebuie separată de problema abuzurilor: din date nu găsim o conexiune”. Tot în SUA, revista iezuiţilor „America Magazine” scrie că „aproape toate curentele psihiatrice şi psihologice cele mai demne de încredere resping confuzia dintre homosexualitate şi pedofilie”. Ea aminteşte totodată ce a afirmat Papa Benedict al XVI-lea care a efectuat o vizită în SUA, în 2008: „Nu vreau să vorbesc despre homosexualitate ci despre pedofilie, care este un alt lucru”.

Aceeaşi revistă a publicat marţi, 13 aprilie, un editorial care îl acuză pe fostul secretar de stat al Vaticanului, Angelo Sodano, că l-a acoperit pe fondatorul Legionarilor lui Hristos, Marcial Maciel Degollado, vinovat de zeci de abuzuri asupra unor minori: „Există un cardinal al cărui cap trebuie să cadă: Sodano. Demisia sa ar fi cel mai bun mod pentru a repudia maniera sordidă prin care părintele Maciel a fost protejat atât de mulţi ani la Roma”, se spune în articol.

Potrivit revistei L’Espresso, gay-ii şi lesbienele sunt pregătiţi să organizeze un marş spre Vatican. Manifestaţia de protest de la Roma a fost lansată, alături de victimele abuzurilor şi de familiile abuzaţilor, de Franco Grillini, istoricul lider al mişcării gay italiene.

Din datele „Telefonului albastru” rezultă că în Italia fetele au fost cel mai mult abuzate fizic, sexual şi psihologic comparativ cu băieţii. În 2009, din peste o mie de cazuri semnalate la liniile telefonice de ajutor, 54,7% priveau fete, faţă de 45,3% băieţi.

„Este o teză fără fundament. deoarece pedofilul este atras de subiecţi pre-puberi care nu au dezvoltat sexualitatea şi prin urmare pedofilia este o perversiune care face abstracţie total de orientarea sexuală”, a afirmat preşedintele asociaţiei italiene de psihologi şi psihiatri, Tonino Cantelmi. Nu este întâmplător, subliniază acesta, că „din cei 10.000 de pedofili dovediţi care există în Italia, majoritatea au o viaţă normală, cu familie, şi au tendinţe heterosexuale”.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă