6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialVaslui: Susţinătorii tinerilor acuzaţi de viol au ATACAT jurnaliştii: "Voi, presa și...

Vaslui: Susţinătorii tinerilor acuzaţi de viol au ATACAT jurnaliştii: “Voi, presa și televiziunile, ne-ați făcut satul de râs”

Consătenii tinerilor din Văleni, judeţul Vaslui, care sunt acuzaţi că au violat şi lipsit de libertate o adolescentă de 18 ani au aruncat cu PET-uri în jurnaliştii şi au susţinut că presa le-a făcut satul de râs, relatează Agerpres

Astfel, cei șapte tineri au semnat miercuri registrul care consemnează prezența persoanelor supravegheate sub control judiciar, la Postul de Poliție Văleni, după ce conducerea Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Vaslui a dispus ca aceștia să se prezinte zilnic la postul comunal de poliție și nu de patru ori pe săptămână ca acum.

Cei șapte tineri nu au făcut nicio declarație, dar au fost zâmbitori și disprețuitori la adresa ziariștilor prezenți. Câțiva localnici s-au strâns la un magazin aflat în preajma Postului de Poliție Văleni pentru a-i susține pe cei șapte tineri, oamenii aruncând cu PET-uri spre grupul de jurnaliști.

“Voi, presa și televiziunile, ne-ați făcut satul de râs. Eu știu bine ce s-a întâmplat, am auzit ce s-a întâmplat și vă spun că fata nu este ușă de biserică. (…) Lăsați justiția să-și facă treaba. Dacă judecătorii au decis eliberarea băieților, au avut motivele lor. Dreptatea o face justiția, nu presa”, susține unul dintre localnici.

Citeşte şi: Procurorii Parchetului ICCJ verifică instanțele din Vaslui, în cazul fetei violate

Un alt bărbat a condamnat faptele violatorilor, dar a afirmat că astfel de tragedii au loc pentru că tinerii sunt lăsați de izbeliște și nu sunt susținuți să lucreze.

“De fapt, aici e vina politicienilor. Ar trebui să se aplece mai mult asupra tinerilor, să le creeze locuri de muncă. Zona noastră este așa cum este din cauza celor care ne conduc. (…) Nu spun că cei șapte au o scuză pentru ce au făcut, nu zic că cei care nu lucrează trebuie să comită violuri, dar trebuie făcut și ceva pentru tineri”, a spus săteanul din Văleni.

Prefectul județului Vaslui, Andrei Puică, a declarat că va avea o întâlnire cu reprezentanții tuturor structurilor Ministerului Administrației și Internelor din județ pentru a discuta cu privire la acțiunile care trebuie întreprinse pentru evitarea unor situații precum cea a violului comis de cei șapte tineri din Văleni, caz extrem de mediatizat în ultimele zile.

”Am avut o discuție cu domnul Mihai Carp, inspectorul șef al Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui, care mi-a spus că în acest caz, Poliția și-a făcut datoria, rămânând acum ca justiția să-și facă treaba. Am înțeles că au fost organizate permanent acțiuni de prevenire. Vom vedea ce putem face pentru ca pe viitor astfel de fapte să fie mai puține. Oricum, fenomenul este greu de controlat. De exemplu, în acest caz vorbim despre o tânără care a urcat în mașina unui cunoscut, care a promis că o duce acasă. Eventual, o să ne orientăm la campanii prin care să-i orientăm pe tineri cu privire la mijloacele de transport pe care le folosesc, să evite autostopul”, a declarat prefectul Andrei Puică.

Citeşte şi: Emisiunea lui Măruță, în vizorul CNA

Cazul celor șapte tineri vasluieni care au violat o adolescentă anul trecut și sunt cercetați sub control judiciar a stârnit în ultimele zile reacții dure atât din partea unor persoane publice, cât și a unor asociații neguvernamentale. Totodată, cetățeni din țară și din străinătate s-au solidarizat cu tânăra și s-au oferit să-i acorde sprijin. În timp ce pe rețelele de socializare s-a încercat discreditarea victimei, iar în localitatea de domiciliu a violatorilor tânăra este considerată vinovată, susținătorii fetei trimit mesaje și se oferă să o ajute.

Mai multe persoane fizice, dar și reprezentanții unor asociații neguvernamentale și-au anunțat prezența la Vaslui, pe 14 august, când va avea loc un nou termen în proces, pentru a o susține pe tânără.

Plasarea sub control judiciar a tinerilor acuzați de viol a fost condamnată public și printr-o petiție on-line, care a adunat în câteva zile peste 200.000 de semnături, cerându-se arestarea preventivă a violatorilor.

În urma reacțiilor din partea societății civile, a politicienilor și a simplilor cetățeni care au transmis mesaje de susținere pentru fata abuzată, Consiliul Superior al Magistraturii și Parchetul General au dispus verificări privind legalitatea procedurilor și a deciziei pronunțate în acest caz.

Inspecția Judiciară a informat că efectuează verificări prealabile pentru a stabili dacă există indicii ale săvârșirii vreunei abateri disciplinare de către judecătorii care s-au pronunțat cu privire la măsurile preventive luate față de cei șapte inculpați în cazul fetei violate la Vaslui, cât și de către procurorii care au participat în ședințele de judecată.

În tot acest timp, reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui susțin că desfășoară permanent campanii de prevenire a abuzurilor sexuale, în special în mediul rural, în scopul informării persoanelor cu privire la măsurile pe care trebuie să le cunoască și să le adopte pentru a nu deveni victime ale infracțiunilor la viața sexuală.

La rândul său, ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a declarat că despre eventuale greșeli sau forme de vinovăție legate de cazul elevei violate la Vaslui se poate vorbi după rezultatele verificărilor Inspecției Judiciare, acesta arătând că o astfel de abordare este “decentă și prudentă”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă