7.7 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024
AcasăSpecialVasile Blaga vrea sa bage "fetitele" sub aripa legii intr-o luna de...

Vasile Blaga vrea sa bage „fetitele” sub aripa legii intr-o luna de zile

Vasile Blaga vrea sa faca intr-o luna ce nu au reusit altii in ani: un proiect viabil de lege a prostitutiei. Deocamdata, la nivelul Politiei, exista un grup de lucru format din sapte oameni, care trebuie sa materializeze promisiunea lui Blaga. Parlamentarii ii asteapta cu bratele deschise.
Promisiunea ministrului de Interne s-a petrecut marti seara, pe postul Realitatea TV. Blaga a spus ca la nivelul ministerului pe care il conduce exista un proiect de lege a prostitutiei si ca in maximum o luna de zile acesta va intra in dezbatere publica. Fara "a fi mandatat sa dea alte informatii", purtatorul de cuvant al ministerului, Alin Avram, ne-a declarat scurt: "In termen de 30 de zile va fi gata acest proiect de lege. Va fi supus dezbaterii opiniei publice, apoi prezentat in sedinta de Guvern si inaintat Parlamentului spre avizare. Intr-adevar, exista un grup de lucru la nivelul Inspectoratului General al Politiei, din care fac parte sefii structurilor care au legatura cu acest fenomen". Trupa "celor sapte magnifici" ai Politiei este formata din reprezentanti a sapte servicii din cadrul IGPR: Investigatii Criminale, Prevenire, Crima Organizata, Juridic, Ordine Publica, Evidenta Operativa si Criminalistica. "Initiativa ne apartine, noi ne-am constituit ca grup de lucru inca de anul trecut. Cautam metodele cele mai bune de control al acestui fenomen. Pentru asta, am studiat ce nu a mers in proiectele de lege anterioare si, de asemenea, ce se intampla in alte state. Avem 30 de zile sa venim cu niste propuneri pe care sa le inaintam ministerului", ne-a declarat Alina Sararu, purtator de cuvant al IGPR.

Noua fata a bordelului: Eros-Loc-ul

Ultimul proiect de lege privind prostitutia a aparut in 2001, la initiativa fostei deputate PRM Constanta Popa, si era mascat pudic sub titlul de "lege privind controlul bolilor cu transmitere sexuala si SIDA". A fost sedus cu discutii ale parlamentarilor, apoi abandonat.
Fetele care vand placere pe bani urmau sa fie supuse nu doar clientilor, ci si "controlului organelor abilitate ale statului" (Politia, Ministerul Muncii si cel al Sanatatii) si probabil ca ar fi trebuit sa aiba la dispozitie un intreg departament juridic ca sa faca fata legii: plata de taxe si impozite la Finante si la Primarie, carte de munca si carnet de sanatate vizat lunar.
Prostituatele puteau, conform proiectului de lege, sa presteze doar la punct fix, in localuri denumite "Eros Loc", care obligatoriu nu aveau voie sa se dea dupa deget: "sa afiseze la loc discret o firma cu inscriptia "local de servicii sexuale – Eros Loc", luminata discret pe timpul noptii". Legea scotea "pestii" din schema, precizand ca Eros Locul putea fi infiintat doar de o dama care presteaza. Aceasta, la randul ei, nu avea voie sa-si angajeze alte colege, ci doar personal auxiliar.
La acea vreme, partea buna a acestui proiect era considerata obligatia «fetitelor» de a avea un carnet de sanatate pe care sa-l poata prezenta clientilor dornici sa le caute nod in papura, sa mearga lunar la medic, iar daca se imbolnaveau sa-si ia concediu. Partea proasta – prostituatele ar fi devenit un fel de sclave: "Prestarea serviciilor sexuale nu poate fi refuzata sau realizata cu impunerea unor conditii discriminatorii pentru client". Direct din sanul celei mai vechi bresle a umanitatii, curtezana Roxy, o escorta de lux profesionista la Paris, musca bratul prea lung al legii cand aude de aceasta clauza: "Pai, sigur, ce, se f… ei? Daca nu-mi place persoana, o invit frumos afara. Nu poti s-o faci cu un om pe care nu-l agreezi. Doar nu vand cartofi la piata, ma daruiesc pe mine".

Nimic nou pe frontul parlamentar

Demnitarii care au mai dezbatut de-a lungul vremii in Parlament proiecte si initiative legate de o lege a prostitutiei in Romania habar nu au sa fi aparut ceva nou pe acest subiect si au aflat din presa de vorbele ministrului Blaga. "In momentul asta, la noi nu a ajuns nimic legat de vreun nou proiect. Am aflat din mass-media de acest lucru. E o lege care are implicatii semnificative in domeniul sanatatii publice. Sunt necesare precizari in zona respectiva, care tin atat de sanatatea celei care presteaza aceste servicii, cat si de sanatatea clientului", spune senatorul PNL Dan Sabau, presedintele Comisiei de Sanatate din Senat.
Nicolae Banicioiu, seful tineretului PSD, e mai direct, fiind unul dintre deputatii care, ca membru al Comisiei pentru invatamant si tineret, a adus in discutie subiectul delicat in Parlament. "Noi am propus astfel de initiative in 2005. Am fost luati in ras, desi am avertizat ca UE ne va presa pe chestiunea asta. Semnale europene au venit pe multiple cai. Sa nu uitam ca Romania era, in 2005, pe primul loc in Europa la cazurile de sifilis si ca problema traficului de carne vie e o problema foarte mare. O astfel de lege ar rezolva aceste probleme", spune deputatul.

Cele mai citite

E Nicușor Dan un președinte pregătit pentru România sau e România pregătită pentru Nicușor Dan președinte?

Într-o țără unde fiecare om politic este analizat cu lupa de un popor obosit de promisiuni, ideea că Nicușor Dan, primarul general al Capitalei,...

CNA a decis eliminarea conținutului mai multor site-uri care promovau regimuri totalitare

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a hotărât eliminarea unor materiale audiovizuale care promovează regimuri totalitare, inclusiv conținut antisemit. Decizia a fost luată în urma analizării...

Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a crescut. România, lider pentru a noua lună consecutiv

Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a crescut în luna noiembrie la 2,5%, de la 2,3% în octombrie, potrivit datelor publicate de Eurostat....
Ultima oră
Pe aceeași temă