4.2 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăSpecialVărul lui Vanghelie acuză: PSD Bucureşti şi Sector 5 au plătit oameni...

Vărul lui Vanghelie acuză: PSD Bucureşti şi Sector 5 au plătit oameni şi societăţi la negru, din ordinul lui Vanghelie

PSD București și PSD Sector 5 au plătit oameni și societăți ”la negru”, din ordinul fostului primar Marian Vanghelie, a dezvăluit vărul fostului edil, Mircea Sorin Niculae, în denunţul pe care l-a înaintat la DNA, informează Mediafax.

Mircea Sorin Niculae este vărul fostului primar al Sectorului 5 și inculpat alături de Marian Vanghelie în dosarul în care sunt judecați alături de alte persoane pentru fapte de corupție.

Pe parcursul anchetei, Niculae a dat o declarație de 12 pagini în care dezvăluie în detaliu ”mecanismele infracționale” pe care le folosea vărul său, fostul primar Marian Vanghelie.

În declarația sa, Niculae divulgă ”partenerii de afaceri” ai vărului său, ce bani primea primarul prin intermediul său de la aceștia și companiile care aveau prioritate la contractele pe bani publici.

”Sunt rudă cu Vanghelie Marian-Daniel, văr primar după tată, iar o relaţie mai apropiată cu acesta am avut începând cu anul 2002, când eu m-am dus şi am solicitat acestuia să-mi găsească şi mie un loc de muncă. Astfel, în anul 2002 spre sfârşit, m-a angajat la ADP (Administrația Domeniului Public -n.r.) Sector 5 Bucureşti, unde era director general Mircea Octavian, la Serviciul achiziţii. La o lună după ce m-am angajat, mi-am dat demisia întrucât acolo nu făceam nimic. Undeva în aprilie 2003, m-a căutat Vanghelie Marian-Daniel şi mi-a zis să vin la el, că are o treabă pentru mine, întrucât ştia că îmi caut de muncă. M-am dus la el la primărie, unde el mi-a zis că mă poate angaja la Administraţia Pieţelor ca şef de piaţă. Am fost de acord cu acest lucru, ceea ce imediat s-a şi întâmplat, fiind angajat după câteva zile. La două luni de zile, am fost avansat la funcţia de director general al Administraţiei Pieţelor, în locul lui Bogdan Georgescu, care fusese numit director general la SC Economat Sector 5 SRL”, arată Niculae în declarația dată în 1 iulie în fața ancehtatorilor.

Citeteşte şi: Vanghelie, un nou motiv pentru care vrea să scape de arest: merge la școală

Acesta susține că o parte din sumele mari primite de Marian Vanghelie de la cei cărora le acorda ilegal contractele pe bani publici ajungeau și la PSD București și PSD sector 5, iar din aceștia se făceau plăți ”la negru”.

”Nu pot preciza cu exactitate sumele de bani pe care le-am primit de-a lungul timpului (…) pentru a i le da lui Vanghelie Marian-Daniel, dar estimez că au fost aproximativ 15-20.000.000.000 ROL. Aproape jumătate din sumă, din dispoziţia lui Vanghelie Marian-Daniel, a ajuns la PSD Bucureşti şi PSD Sector 5, unde, de-a lungul timpului, s-au plătit chirii, materiale electorale, închirieri de săli, angajaţi. Toate aceste plăţi s-au făcut «la negru» către beneficiari. O parte din bani i-am dat trezorierului Popescu Marin, care îi depunea în bancă pe cotizaţii, după care efectua plăţi legale, din fondurile partidului. Referitor la plăţile «la negru» efectuate de la PSD Bucureşti şi PSD Sector 5, arăt că mecanismul este cel clasic, în sensul că firmele care furnizau materialele electorale facturau la preţuri foarte mici şi cantităţi mult mai mici decât cele reale, în schimb ele primeau sume de bani cash «la negru» pentru cantităţile şi preţurile reale. Toţi banii pe care i-am dus la PSD Bucureşti şi PSD Sector 5 din dispoziţia lui Vanghelie Marian-Daniel i-am dat lui Popescu Marin, el probabil efectuând plăţile aşa cum am spus mai sus. Eu, personal, am efectuat plăţi cash către diferite persoane fizice, fără a putea preciza în acest moment numele acestora, pe care mi le-a indicat Vanghelie Marian-Daniel şi care, din câte am înţeles de la acesta, furnizaseră materiale electorale către PSD Bucureşti şi PSD Sector 5. Asemenea plăţi efectua şi Bogdan Georgescu, tot din dispoziţia lui Vanghelie Marian-Daniel, şi cunosc acest lucru întrucât banii îi primea şi prin intermediul meu de la Vanghelie Marian-Daniel”, explică vărul fostului edil al Secotrului 5.

Primarul suspendat al Sectorului 5 a fost eliberat din arest preventiv în 10 iulie, de atunci fiind în arest la domiciliu.

Marian Vanghelie a fost trimis în judecată de DNA în 7 iulie, în dosarul în care este acuzat de fapte de corupție, unele săvârşite prin favorizarea firmelor omului de afaceri Marin Dumitru în atribuirea unor contracte.

Citeşte şi: Marian Vanghelie rămâne în arest la domiciliu

În acelaşi dosar sunt judecaţi, sub control judiciar, Mircea-Sorin Niculae, pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani, Sorin-Ştefan Ciocan, pentru spălare de bani şi directorul Economat Sector 5, Laura Ciocan, pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani.

De asemenea, procurorii l-au trimis în judecată şi pe Marin Dumitru, în stare de libertate, pentru dare de mită.

Conform rechizitoriului procurorilor, în perioada 2006 – 2014, Marian Vanghelie, în calitate de primar al Sectorului 5, ajutat de Mircea-Sorin Niculae și parțial de Laura Ciocan, a cerut și a primit de la Marin Dumitru foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro, reprezentând un „comision” de 20% din încasări.

„Aceste foloase au fost pretinse și primite de inculpatul Vanghelie Marian-Daniel pentru a-și exercita atribuțiile de serviciu atât în vederea atribuirii de către Primăria Sectorului 5 și serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului local al Sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale, de contracte de achiziții publice firmelor controlate de omul de afaceri cât și pentru a dispune efectuarea plății lucrărilor aferente acestor contracte (valoarea totală a acestor contracte este de aproximativ 738.019.000 de lei)”, conform procurorilor anticorupţie.

Anchetatorii susţin că foloasele necuvenite la care se face referire în rechizitoriu au constat în predarea de sume de bani, încheierea și executarea unor contracte, nejustificate din punct de vedere economic, cu societăți comerciale controlate de către Vanghelie ori în legătură cu care acesta avea un interes personal, în cedarea părților sociale și, implicit, a patrimoniului unei societăți comerciale către persoane indicate de edilul suspendat sau în transferul dreptului de proprietate asupra a două vile către o persoană indicată de Marian Vanghelie.

De asemenea, ar fi fost achitate cheltuieli ale campaniilor electorale, oferite ceasuri, încheiate contracte de sponsorizare cu Primăria Sectorului 5 București, în vederea susținerii financiare a organizării unor manifestări publice ce i-au adus capital electoral lui Marian Vanghelie şi ar fi fost achitate sume de bani unor persoane care au întocmit liste cu semnături pentru susținerea unei candidaturi la alegerile europarlamentare.

Prejudiciul total cauzat bugetului Sectorului 5, prin activitatea infracțională a lui Vanghelie, este de aproape trei milioane de lei.

În aceeași perioadă, „o parte considerabilă din sumele de bani și din celelalte foloase patrimoniale necuvenite primite drept mită au fost supuse unor ample operațiuni de spălare de bani”, procurorii susţinând că au fost utilizate circuite financiare fictive, desfășurate de Vanghelie, Niculae şi de Laura și Sorin Ciocan, având rolul de a disimula produsele, obiect al infracțiunilor.

Citeteşte şi: Marian Vanghelie rămâne în arest la domiciliu. Ce a spus primarul suspendat al sectorului 5 despre Ponta și Dragnea

Marian Vanghelie a fost ales primar al Sectorului 5 în anul 2000, el câştigând alegerile din poziţia de candidat al PSD. El a fost membru al acestui partid până în noiembrie 2014, când a fost exclus, alături de Mircea Geoană şi Dan Şova, în urma votului Comitetului Executiv Naţional al PSD. Ulterior, în martie, Vanghelie şi Geoană au anunţat înfiinţarea unei noi formaţiuni politice – Partidul Social Românesc.

Cele mai citite

Un candidat cotat la „și alții”, intră detașat în turul doi al prezidențialelor

Călin Georgescu a avut o carieră profesională prolifică, activând în domenii care au survolat de la agronomie și mediu, până la diplomație internațională Călin Georgescu,...

Politico: Uimitor la alegerile din România: un candidat neașteptat de extremă dreapta crește în votul prezidențial

Ultranaționalistul Călin Georgescu vine de nicăieri pentru a conduce în primul tur pe premierul de centru-stânga Marcel Ciolacu și liberala Elena Lasconi Ultranaționalistul român Călin...

Mircea Geoană se retrage din politică: Cred că trebuie să îţi pui ghetele în cui, într-un anumit moment

Geoană a subliniat că votul exprimat reflectă o "furie" împotriva sistemului actual de partide Candidatul independent la alegerile prezidențiale, Mircea Geoană, a reacționat duminică seară...
Ultima oră
Pe aceeași temă