33.5 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialVara scandalurilor in Statele Unite

Vara scandalurilor in Statele Unite

Aproape in fiecare vara, in presa americana izbucneste cate un scandal politic. Vara trecuta, bunaoara, tema centrala a fost sexul. Guvernator democrat al statului New Jersey, Jim McGreevey a demisionat dupa ce a recunoscut ca a fost implicat intr-o relatie extraconjugala… homosexuala. Mai mult, McGreevey si-a numit amantul intr-o functie inalta pentru care nu avea calificarea necesara.
Anul acesta tema s-a schimbat. Nu mai e sexul, ci banii. Doi guvernatori si trei congresmeni au fost implicati in afaceri indoielnice, dar profitabile. Este vorba despre oameni a caror eventuala prabusire ar putea antrena un dezastru politic pentru partidele ai caror membri sunt. Pentru ca, daca este vorba de coruptie, aceasta, se stie, nu are culoare politica. In recolta de scandaluri au fost “culesi” guvernatorul statului California, Arnold Schwarzenegger, si cel al statului Ohio, Bob Taft, liderul majoritatii republicane din Camera Reprezentantilor Tom DeLay, congresmenul republican de California Randy “Duke” Cunningham, si democratul William Jefferson din Louisiana.

Arnold Schwarzenegger

In 2001, tabloidul Enquirer a publicat un material incendiar despre o relatie sexuala pe care Arnie ar fi avut-o cu o femeie din Malibu, Gigi Goyette, in vreme ce era casatorit cu Maria Shriver. Pe 8 august 2003, American Media Inc., care detine Enquirer, i-a oferit lui Goyette 20.000 de dolari intr-un “acord de confidentialitate”. Dupa doua zile, Arnold isi anunta candidatura la functia de guvernator. Cateva luni mai tarziu, Arnie insusi a semnat o intelegere cu acelasi trust pentru un milion de dolari pe an pentru a deveni editorul a doua dintre publicatiile de fitness ale concernului. La inceputul lunii august, cineva s-a gandit ca aici ar putea fi vorba despre un conflict de interese si guvernatorul Californiei a fost nevoit sa se retraga din afacere.

William Jefferson

Este absolvent de drept la Harvard.
Jefferson, membru influent al Camerei Reprezentantilor, a fost urmarit de FBI timp de un an de zile, organizandu-i-se o cursa. Congresmenul s-a apucat sa stoarca bani de la o firma high-tech din Virginia, pana cand unul dintre manageri s-a infuriat si a sunat la FBI.
La perchezitie, intr-una din casele sale din New Orleans, politia a gasit bani cash ascunsi in congelator. Acum, avocatii sai joaca pe cartea rasiala, sustinand ca este suspect ca omul lor va fi judecat in Virginia, intr-un district dominat de albi, si nu in Louisiana sau la Washington, unde majoritatea este de culoare.

Bob Taft

Guvernatorul statului Ohio, republicanul Taft este stra stranepotul presedintelui William Howard Taft. Ca guvernator a condus unul dintre cele mai puternice state industriale americane, “inept si ineficient”, in opinia a 83% dintre alegatori. In schimb, ii place golful. Drept pentru care a “uitat” sa declare mai multe excursii pentru partide de golf platite de un puternic om de afaceri si alte cateva cadouri. In Ohio legea cere ca orice cadou mai scump de 75 de dolari sa fie declarat. Guvernatorul are o relatie stransa cu Tom Noe, un om de afaceri pe care l-a numit in functia de administrator al unui fond de compensatii. Noe a investit o parte din bani in monede rare, 4 milioane le-a furat, dar din fond mai lipsesc 13 milioane.

Randy “Duke” Cunnigham

Porecla Duke si-a castigat-o in Vietnam. Odata intrat in politica congresmanul si-a gasit refugiul intr-o subcomisie a Camerei, care supravegheaza bugetul Pentagonului. Din aceasta pozitie s-a imprietenit cu Mitchell J. Wade, patronul unei firme de produse militare.
In iunie, Wade a cumparat casa lui Cunningham din San Diego pentru 1,7 milioane de dolari si a vandut-o dupa doua luni, cu o pierdere de 700.000 de dolari, in conditiile in care piata imobiliara a orasului este in ascensiune. Cunningham si-a cumparat o alta casa, de 2,55 milioane, pe care statul vrea sa i-o confiste si pe care vrea s-o vanda cu 3,5 milioane.

Tom DeLay

Liderul majoritatii din Camera Reprezentantilor conduce un ONG numit Americans for Republican Majority Political Action Committee (ARMPAC).
Acest ONG s-a ocupat cu strangerea de fonduri in campania electorala.
ARMPAC administra atat “hard money”, banii primiti de la guvernul federal, cat si “soft money”, proveniti din donatii private.
Pe scurt, DeLay a cheltuit ilegal 203.000 dolari din “soft money”, a “uitat” sa declare datorii de 300.000 de dolari, pe care le are la vreo 25 de companii si a depus o declaratie fiscala redactata cu multa fantezie. Un talent nu dintre cele mai apreciate de Fiscul american. Drept urmare risca unele consecinte.

Cele mai citite

Nu te teme, Babasha!

La sfârșitul săptămânii trecute, cântăreții de rock alternativ Coldplay au umplut de două ori Arena Națională. Chris Martin, liderul trupei britanice, a avut inițiativa...

Huzurul din bani publici pentru pseudo vătaful masonilor, plagiatorul Radu Bălănescu

Plagiatorul Radu Ninel Bălănescu a rămas în continuare vătaful masonilor din România, chiar dacă scriptic nu este la butoane și continuă să fie...

Bacalaureat 2024. Astăzi este proba orală la Limba română

Examenul de Bacalaureat 2024 începe în ziua de luni, 17 iunie, prima probă fiind proba orală la Limba și literatura română. Peste 134.000 de candidaţi...
Ultima oră
Pe aceeași temă