Directorul Administratiei Nationale de Imbunatatiri Funciare (ANIF) sucursala Arges – Ialomita – Siret, Ionel Dan, a semnalat, in cadrul sedintei Colegiului Prefectural de joi, problemele cu care se confrunta societatea in asigurarea irigatiilor pentru culturile agricole pe anul 2008. Ionel Dan a precizat ca la nivel central nu s-a organizat nici pana acum licitatia pentru contractarea lucrarilor de reparare a amenajarilor funciare. "Conform legii, timp de trei ani, lucrarile de reparare si intretinere au revenit SNIF, fara licitatie. Numai ca perioada s-a terminat in octombrie 2007, societatea e in procedura de faliment si privatizare, iar la nivel central nu s-a facut nimic, nu s-au lamurit cu licitatia. Daca nu se lamureste la nivel central achizitia de lucrari publice cu o firma specializata, vom avea o vara fierbinte la propriu", a declarat Ionel Dan.
Suprafata amenajata cu lucrari de irigatii din cadrul Sucursalei Teritoriale Arges Ialomita Siret este de 690.964 ha, din care in judetul Braila de 357.736 ha. Suprafata contractata la irigatii pentru anul 2008 la nivel de sucursala este de 218342 ha, din care in judetul Braila este de 121.744 ha. Defictul de apa in sol la adancimea de 20 cm este cuprins intre 60 pana la 100 mc/ha, ceea ce impune declansarea campaniei de irigatii. "Pana la aceasta data am pus in functiune 17 statii plutitoare de la Dunare si 37 statii de repompare, cu numar minim de agregate. Suntem capabili sa umplem canalele de irigatii. Problemele apar mai tarziu, la consum maxim, cand trebuie sa pompam din Dunare 9 milioane metri cubi de apa. Prin cererile organizatiilor utilizatorilor de apa pentru irigatii s-au cumulat pana acum doar 250.000 metri cubi, iar in aceste conditii nu putem sa pornim statiile de pompare, pentru ca nu avem voie sa lucram cu un randament scazut", a declarat Ionel Dan.
Directorul ANIF sucursala Arges – Ialomita – Siret a propus modificari majore ale Legii 138/2004 si a actelor normative care o insotesc pentru largirea gamei de lucrari ce se pot executa cu efort propriu atat la irigatii, cat si la desecari – drenaj si aparare impotriva inundatiilor.