După o analiză amănunțită realizată pe perioadele de vară din ultimii doi ani în toate cele trei țări, România, Ungaria și Bulgaria, specialiștii consideră căzăturile, accidentele cu bicicleta, arsurile și înecul ca fiind primele 4 cele mai frecvente incidente care pot rezulta în leziuni sau deces.
Între 2014 și 2015, experţii de pe piața asigurărilor internaționale de sănătate au monitorizat informațiile primite în cele trei luni de vară și au descoperit că în această perioadă, vizitele la camera de gardă au crescut cu aproximativ 20%.
Căzăturile au ocupat primul loc pe lista celor mai comune afecțiuni de vară. Aproximativ 48% din cazurile pediatrice au fost înregistrate cu fracturi (la nivelul brațelor, coatelor sau claviculei), leziuni ale coloanei sau leziuni grave la nivelul capului pe perioada verii, cauzate în principal de locurile de joacă din parcuri, alunecarea pe suprafețe umede, sau de practicarea unor sporturi.
29,5% dintre cazuri au fost cauzate de accidentele de bicicletă – principalii factori au fost viteza, acrobațiile cu bicicleta, lipsa experienței și drumul cu teren anevoios.
Arsurile sunt un alt pericol pentru copii pe perioada verii. Specialiștii au observat, în principal, arsuri de gradul II cauzate de contactul direct cu flăcările, de la focurile de tabără, focuri improvizate sau grătarele în aer liber.
Înecul are o incidență mai mare în lunile de vară, conform rezultatelor, copiii sub 12 ani sunt mai predispuși înecului sau accidentelor în piscină, în timp ce adolescenții sunt mai predispuși accidentelor în apele naturale. Leziunile apărute în urma scufundărilor sunt și ele predominante, cauzând 5% din totalul accidentărilor de la nivelul coloanei.