22.2 C
București
vineri, 14 iunie 2024
AcasăSpecialProiect: închisoare între 2 şi 5 ani pentru "samsarii" care falsifică actele...

Proiect: închisoare între 2 şi 5 ani pentru “samsarii” care falsifică actele maşinilor

Vânzătorii de maşini care modifică datele sau caracteristicile tehnice ale autovehiculelor ar putea să fie condamnaţi la pedespe între doi şi cinci ani de închisoare, anunţă Mediafax. Există un proiect de lege care va fi luat în discuţie chiar mâine în Comisia de la Senat a Drepturilor Omului, unde se va discuta pe tema modificării Codului Penal, pentru introducerea acestei pedepse.

Astfel, se va introduce infracţiunea de "înşelăciune privind date sau caracteristici ale vehiculelor", pentru  înşelăciunea săvârşită în legătură cu date sau caracterisrici ale vehiculelor se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 5 ani.

"Prin date sau caracteristici ale vehiculelor se înţelege: elemente de indentificare, provenienţa, modificările şi intervenţiile, inclusiv asupra odometrului, istoricul reviziilor, reparaţiilor şi accidentelor rutiere în care a fost implicat vehiculul. Fapta constituie infracţiune independent de diligenţa depusă de persoana care devine titular de drepturi asupra vehiculului", arată propunerea legislativă semnată de un grup de deputaţi PNL şi independenţi.

Potrivit expunerii de motive, infracţiunea este introdusă în categoria celor care ţin de siguranţa pe drumurile publice, pentru că un cumpărător ar putea fi păcălit, intrând în posesia unei maşini cu grave carenţe tehnice.

"Unul dintre fenomenele care a luat amploare în ultimii ani este cel al înstrăinării de autovehicule de către anumite persoane (samsari) fără a prezenta situaţia tehnică reală a acestora. Astfel, autovehicule cu diferite probleme tehnice ajung să circule pe drumurile publice, fără ca noul deţinător să cunoască acest fapt-generând un pericol la adresa siguranţei circulaţiei pe drumurile publice" se mai arată în expunerea de motive.

Cu toate acestea, Guvernul a avizat negativ propunerea, pe motiv că actualul Cod penal este suficient de cuprinzător pentru a sancţiona astfel de cazuri.

 

Cele mai citite

Efectele furtunii din București: străzi şi subsoluri inundate, copaci căzuți si autoturisme avariate

Pompierii au fost nevoiţi să intervină în noaptea de joi spre vineri în aproape 400 de cazuri în Bucureşti şi Ilfov ca urmare a...

5 recomandări pentru utilizarea corectă a pistolului de umflat roți

Într-un service auto sau într-o vulcanizare, umflarea roților este o operațiune care se realizează în mod frecvent. Dacă ai o afacere în acest domeniu...

Nu scăpăm de vremea rea! Cod galben de furtuni în București și localități din 24 de județe, pe parcursul zilei de vineri

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică accentuată, valabilă în 24 de judeţe şi în Municipiul Bucureşti,...
Ultima oră
Pe aceeași temă