1.8 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSpecialVânt există, bani - nu! De ce nu poate deveni energia eoliană...

Vânt există, bani – nu! De ce nu poate deveni energia eoliană principala sursă de electricitate

Pământul are îndeajuns de mult vânt cât să alimenteze cu energie toată lumea, arată două noi studii ale unor echipe de cercetători din Statele Unite, potrivit Associated Press.

Problema este că studiul priveşte doar fizica, nu şi finanţele. Alţi experţi consideră că ar fi mult prea costisitor să se instaleze toate turbinele necesare şi să se construiască sistemul care să transmită energie întregii planete.

Studiile arată că tehnologia de acum a turbinelor eoliene ar putea produce cel puţin de zece ori consumul actual de energie la nivel mondial.

S-a pus întrebarea, în studii anterioare, dacă există vreo piedică de natură fizică în alimentarea planetei cu energie eoliană. Noile studii, realizate independent, arată că nu ar exista limite de acest fel.

Banii ar reprezenta, însă, o piedică. În momentul de faţă, vântul este responsabil petru o mică parte din energia consumată în lume. Însă preţul scăzut al gazelor naturale împiedică dezvoltarea energiei eoliene.

„Costurile pe care le-ar implica alimentarea în masă cu energie eoliană ar fi prea mari,” declară Henry Lee, profesor la Harvard University. ” În plus, toate turbinele eoliene necesare ar ocupa prea mult teren şi ar necesita o dezvoltare dramatică a sistemului de transport de energie,” a mai adăugat el.

Cele mai citite

Doar 35% dintre americani au încredere în sistemul judiciar al SUA

Noul sondaj Gallup confirmă că americanii înțeleg pe deplin că instanțele antidemocratice au atins în mod inexplicabil această supremație Lipsa de încredere a americanilor în...

PNL în colaps financiar: Audit comandat pentru cheltuielile „scăpate de sub control”

Președintele executiv al partidului, Ilie Bolojan, a anunțat în ședința conducerii că acest audit este necesar pentru a clarifica situația financiară și a gestiona...

Ordonanța „Trenuleț” 2024 – măsuri dure pentru echilibrarea bugetului

Pensii înghețate până la aprobarea bugetului pe 2025, salariile bugetarilor blocate la nivelul din 2024, semnale clare de austeritate pentru anul viitor Proiectul Ordonanței „Trenuleț”...
Ultima oră
Pe aceeași temă