21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialVanatorii de nazisti au reperat o fiica a "doctorului mortii"

Vanatorii de nazisti au reperat o fiica a „doctorului mortii”

O misiune a Centrului Simon Wiesenthal, sosita in Chile in cautarea criminalului nazist Aribert Heim, supranumit "doctorul mortii", a reperat-o pe una dintre fiicele acestuia in sudul tarii, a anuntat  Sergio Widder, directorul Centrului pentru America Latina.

Delegatia a localizat-o la Puerto Montt (1.000 km la sud de Santiago) pe fiica numita Waltraud a criminalului cautat, fara a intra in legatura cu ea. Datele sunt "solide, credibile, dar trebuie verificate", a precizat Widder. Misiunea, considerata ultima sansa, condusa de Efraim Zuroff, responsabil al biroului israelian al Centrului, detine informatii ca Heim ar putea fi in zona, intre Puerto Montt si regiunea argentiniana vecina, Bariloche, unde traiesc importante comunitati de origine germana.

 

"Vanatorii de nazisti" urmaresc de cateva luni orice informatie despre Heim, care ar avea in prezent 94 de ani, si ofera o recompensa de 315.000 euro pentru persoana care i-ar duce pe o pista buna. Urma lui Heim s-a pierdut acum 43 de ani, fiind criminalul nazist cel mai cautat dupa Alois Brunner, despre care se crede ca a decedat la Damasc, in Siria, in urma cu un deceniu. Heim, austriac, lucra ca medic in lagarele de concentratie de la Sachsenhausen, Buchenwald si Mauthausen, unde in 1941 a asasinat sute de prizonieri facandu-le injectii in inima, pe langa alte tratamente inumane.

Din martie 1945 criminalul nazist a fost detinut timp de doi ani si jumatate de americani, dar nu a fost judecat niciodata. Numele sau a reaparut in 1962, dar Heim a disparut cand politia germana se pregatea sa-l aresteze. Este cautat de politiile germana, austriaca si spaniola si de Centrul Simon Wiesenthal. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă