19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialVânătoare de câini comunitari, la 2-3 lei bucata

Vânătoare de câini comunitari, la 2-3 lei bucata

Pentru cei care trăiesc de pe o zi pe alta şi acum reuşesc să facă rost de bani adunând peturi de la containerele de gunoi sau furând capace de canalizare, apare o nouă oportunitate: vânătoarea de câini fără stăpân, de pe domeniul public, urmând ca pentru fiecare câine predat la padocul Primăriei Galaţi să primească doi-trei lei.

Primarul Marius Stan a declarat că va iniţia în consiliul municipal un proiect de hotărâre prin care gălăţenii vor putea participa efectiv la capturarea miilor de câini fără stăpân, în schimbul unei sume de bani. ,,Intenţionez să promovez un proiect de hotărâre prin care orice cetăţean poate să aducă la padoc un câine contra unei sume, mai mici decât costul real al unei acţiuni de capturare, probabil doi-trei lei.

Aşa, capturarea şi strângerea câinilor va fi mult mai rapidă”, a spus . Nu-i prea greu de bănuit ce impact va avea o astfel de „facilitate” printre oamenii străzii, care din cât ar încasa pe 4-5 câini predaţi la padoc şi-ar putea asigura banii pentru mâncare, băutură şi câteva ţigări. Dacă iniţiativa va prinde, nu este exclus să se ajungă şi la furturi de câini din curţile gălăţenilor. Primarul Galaţiului a mai precizat că implicarea cetăţenilor în strângerea maidanezilor este necesară şi pentru că societatea edilitară Ecosal, care se ocupă de câinii comunitari, are doar un echipaj pentru capturare, format dintr-un asistent veterinar şi doi hingheri.

Iniţiativa primarului încurcă puţin lucrurile, pentru că directorul Serviciului Ecosal tocmai încerca să le dea asigurări iubitorilor de câini că de acum înainte câinii fără stăpân nu vor mai fi  capturaţi de pe domeniul public prin metode violente: ,,Câinii vor fi capturaţi prin tranchilizare şi nu cu lasoul sau cu plasa ca în Bucureşti. Acţiunea de capturare se va desfăşura de regulă noaptea pentru a evita altercaţiile cu unii cetăţeni”, a spus directorul Ecosal, Ionuţ Pucheanu. Evident, nici nu se pune problema ca cei care vor vâna câinii pentru a-i „vinde” la padoc să folosească arme cu tranchilizante, instrumentul cel mai folosit urmând să fie, probabil, laţul improvizat, din sârmă.

Încurajarea adopţiilor prin exemplul personal

Primarul Marius Stan a adăugat că se va acţiona şi pentru încurajarea adopţiilor directe sau la distanţă folosind forţa exemplului personal. El a spus că are patru copii şi că pentru fiecare dintre ei va adopta câte un câine cărora le va plăti cheltuielile de întreţinere. ,,Vom încuraja încuraja adopţiile prin exemple proprii. Sigur, pentru că am patru copii voi adopta patru câini cărora le vom plăti costurile de întreţinere şi le vom da şi nume.Vom avea un registru al animalelor şi vom încerca adopţia aici în padoc de către cetăţeni, aceştia plătind costurile zilnice necesare pentru întreţinerea lor. Totul pe baza unui contract încheiat cu Ecosalul”, a spus Stan. Primarul s-a arătat totuşi destul de sceptic şi în legătură cu această iniţiativă, pentru că după cele două mitiguri şi proteste ale iubitorilor de animale, ,,a fost adoptat un singur câine şi acela a fost luat de un consilier local, mai mult simbolic”.

La anul, un nou padoc

Padocul municipalităţii a fost redeschis după ce au fost efectuate lucrări de reabilitare în valoare de 80.000 de euro, după ce în luna iulie i-a fost ridicată autorizaţia de funcţionare de către Direcţia Sanitar-Veterinară Galaţi. Padocul are o capacitate de 400 de locuri, la ora actuală fiind cazaţi 350 de câini. Municipalitatea mai are un padoc cu 150 de câini, care va fi desfiinţat fiind neconform, câinii urmând a fi transferaţi în cel reamenajat. Primarul Galaţiului a declarat că la începutul lui 2014 va începe construcţia unui nou padoc de 1.500-2.000 de locuri cu bani din taxa de ecarisaj şi fonduri de la primărie. Întrebat câţi câini comunitari sunt în municipiu, Stan a răspuns: ,,Cred că nu ştie nimeni câţi câini sunt în Galaţi. Însă vă pot spune că sunt exagerat de mulţi. Probabil că sunt peste zece mii”.

Costuri

Întreţinerea unui câine în padocul primăriei costă 1,98 lei pe zi, în sumă fiind incluse cheltuielile pentru întreţinere, îngrijitor, energie electrică, apă, hrană. Operaţiunea de capturare a unui câine se ridică la suma de 4,5 lei. La aceste cheltuieli ar trebui să se adauge şi cele cu sterilizarea, în condiţiile în care operaţia costă aproximativ 100 lei, la o medie practicată la cabinetele veterinare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă