20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialVamesul saracit de integrare

Vamesul saracit de integrare

Vamesii aradeni sunt suparati ca de la 1 ianuarie, odata cu aderarea la Uniunea Europeana, se vor face disponibilizari masive la Directia Regional Vamala, pe spatele careia au trait ani buni.
Vreo 300 de persoane sunt in pericol sa ramana fara locul de munca care le-a adus atat de multe satisfactii profesionale, dar mai ales financiare. Caci, altfel, cum si-ar putea justifica frumoasele vile aparute pe la marginea municipiului Arad, in cartiere selecte, sau masinile luxoase, de ultima generatie.
Sursa prosperitatii lor a fost, de multe ori, prezentata pe prima pagina a ziarelor. Cu toate acestea nu s-a schimbat nimic, omul de rand fiind in continuare nevoit sa scoata din buzunar o bancnota americana sau europeana.
Chiar si procurorii Anticoruptie care mai gaseau cate un 10 euro prin cusca cainelui de la Vama Nadlac nu au mai dat semne ca i-ar preocupa acest subiect.
Asa ca vamesii si-au vazut in liniste de activitatile lor cotidiene, iar bugetul lor personal s-a consolidat cu fiecare zi. Simtind ca aderarea Romaniei in UE le va restrange domeniul de activitate, iar spaga dispare incetul cu incetul, vamesii s-au orientat spre alte sectoare. Bineinteles, tot comerciale. Acum, prin municipiul si judetul Arad, multe baruri sau restaurante au in spate vamesi, pentru ca in fata sunt diverse persoane care asigura doar decorul.
Afacerile merg bine, chiar foarte bine, caci si organele abilitate sa efectueze controale la acesti pseudo-agenti economici mai tranziteaza vamile si nu de fiecare data portbagajul este incarcat conform legii. Prin agonia pierderii unui loc de munca, prin care trec vamesii acum, au trecut mii de aradeni, anii trecuti, cand marile fabrici care le asigurau un salariu s-au inchis pe rand.
Atunci nu a fost, insa, asa mare tragedie ca si acum, cand liderii sindicali din Regionala Vamala ameninta cu proteste violente. Omul de rand a fost constient ca in loc sa-si planga de mila mai bine si-a cautat un loc de munca pentru a supravietui tranzitiei. Si asta, in conditiile in care nu era actionar la vreun bar sau restaurant cu profit, iar la serviciu mergea cu tramvaiul sau autobuzul.
Vamesul plange acum ca traditionala spaga nu va mai intra in buzunarele lui, iar cei care ii protejau afacerea nu vor mai fi nevoiti sa treaca pe la el cand intra in tara cu masina plina cu marfa europeana. In aceste conditii, afacerile personale risca sa ajunga falimentare si sa nu le asigure acelasi trai pe picior mare pe care l-au avut pana acum.
O alternativa la plansul vamesilor sunt unitatile economice din zonele industriale ale Aradului, care ofera sute de locuri de munca. Ramane de vazut cati isi vor calca pe orgoliu si se vor angaja la vreo fabrica ce produce volane pentru firme de renume mondial. Nu de alta, dar bugetul la care au „trudit” pe vremea cand erau la vama se va sfarsi, mai devreme sau mai tarziu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă