15.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialVama Veche – refugiul boemilor

Vama Veche – refugiul boemilor

» Mii de turisti isi petrec cel putin doua zile pe plaja din sudul litoralului romanesc.  

» Berea, hamsia si cartile bune – nelipsite din meniul vamaiotilor.

Puhoiul de petrecareti din Vama Veche nu se risipeste niciodata de pe plaja. Statiunea din sudul litoralului romanesc a ramas destinatia principala a tinerilor pe durata verii. Desi nu mai este perceput in acelasi mod, spiritul libertin este cel ce atrage zeci de mii de turisti in fiecare sezon estival. 24 de ore din 24, vamaiotii intretin atmosfera de petrecere. "Nu exista dimineata sau noapte. Nu avem ore pentru distractie si ore de odihna. In statiunea Mamaia petrecerile incep dupa 12 noaptea. Aici poate fi ora pranzului si atmosfera este aceeasi", spun turistii aflati pe plaja din Vama Veche.

O noua zi este anuntata de rasaritul soarelui, care largeste orizontul asupra distractiei de peste noapte. La primele ore plaja este "sufocata" de turisti care nu au inchis un ochi peste noapte si care se pregatesc de o noua runda de muzica buna. Berea, porumbul si hamsia sunt nelipsite din meniul vamaiotilor. Caldura ii goneste pe toti in apa sau la umbra stufului de la terase. "Am incercat sa mentinem de-a lungul anilor o imagine rustica si cred ca am reusit. Toate terasele sunt construite in acelasi stil. Avem mii de turisti pentru ca pot gasi aici un loc aparte.

In acest an am scapat de umbrelele din plastic sau panza. Acum turistii se pot adaposti la umbrelele din stuf care completeaza perfect peisajul. Am vrut sa interzicem inchirierea sezlongurilor din plastic, pentru ca sunt usor inestetice si sa impunem aducerea unor sezlonguri din lemn. Nu a fost posibil pentru ca s-au plans operatorii de plaja ca au cheltuit foarte mult la inceputul sezonului si nu-si pot permite o cheltuiala atat de mare. A ramas ca la anul  totul sa fie din lemn", a declarat viceprimarul comunei Limanu, Marius Dumitru.

Statiune de weekend
Vama Veche este din ce in ce mai mult perceputa ca statiune de sfarsit de saptamana. Daca de luni pana joi exista spatii de cazare libere si aleile nu sunt inaccesibile din cauza numarului mare de turisti, in ultimele trei zile din saptamana nu mai exista nici un loc liber la pensiuni si nici macar la "gazda". "Se construieste incontinuu si tot nu exista spatii suficiente de cazare. De la an la an numarul vizitatorilor creste. Noi suntem multumiti de sezonul acesta estival. Am avut o vara buna, poate chiar mai banoasa ca anul trecut. Pana pe data de 15 august suntem siguri ca statiunea va ramane la fel de aglomerata. Intotdeauna am incurajat turistii sa vina pentru ca este o zona superba care le ofera o distractie pe cinste", a adaugat Marius Dumitru.

Preturi mai mici
Un alt motiv pentru care turistii se inghesuie in statiunea de la granita Romaniei este acela ca preturile sunt accesibile. Agentii economici sunt multumiti de profit indiferent ca nu au un adaos extraordinar. Ei sunt de parere ca vanzarea este mult mai mare decat in restul statiunilor, mai ales la alcool, motiv pentru care se merita sa scada preturile. "Berea este sfanta in Vama. Vindem pe zi zeci de butoaie de bere", a declarat un barman.

» Proiecte
"Modernizarea statiunii Vama Veche se face in timp, dar sigur. Pentru viitor avem mai multe proiecte, insa cea mai importanta ramane construirea unei piste de biciclete si a unei alei pietonale. Am facut licitatia si urmeaza sa ne apucam de lucru. Strada de promenada se va intinde intre localitatea 2 Mai si granita cu Bulgaria. La frontiera, aleea va fi unita cu o alta pista care porneste din cea mai apropiata localitate de la vecinii nostri bulgari. Un alt proiect foarte important este reteaua de canalizare, pentru care au fost alocate sase milioane de euro, fonduri guvernamentale. In toamna speram sa putem incepe lucrarile". Marius Dumitru, viceprimarul comunei Limanu

» Dezbateri culturale
Chiar daca unii ar spune ca Vama Veche nu inspira decat droguri si "valuri" de alcool, in aceasta statiune au loc si evenimente culturale. Unul dintre acestea are loc chiar azi, la ora 19.00. Dezbaterea literara este intitulata sugestiv "Povestim despre carti". Creatiile "Cu inima smulsa din piept" de Radu Paraschivescu si "Olimpia in exil" de Traian Ungureanu vor fi rasfoite in prezenta autorilor si a Mihaelei Spineanu.

Cele mai citite

Drăgușin, criticat după meciul din Carabao Cup! Tottenham a învins dramatic pe Coventry

Deși Tottenham a reușit să întoarcă scorul și să se califice în optimile Carabao Cup, prestația fundașului Radu Drăgușin a fost criticată dur de...

România, cea mai ridicată inflație din UE pentru a șasea lună consecutiv

Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a scăzut în luna august la 2,4%, de la 2,8% în iulie, conform datelor publicate miercuri de...

Milionarul care merge cu autobuzul și metroul în București. „E mult mai ieftin”

Valeriu Iftime, patronul echipei FC Botoșani, a vorbit recent despre alegerile sale de transport în București. https://www.youtube.com/watch?v=84HAy8MRl3s Patronul de la FC Botoșani merge cu metroul când...
Ultima oră
Pe aceeași temă