10 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialValuri tsunami de 60 de centimetri în nord-estul Japoniei

Valuri tsunami de 60 de centimetri în nord-estul Japoniei

Valuri tsunami de 60 de centimetri, precedate de altele mai mici au fost observate joi, la ora locală 12.22 (06.22, ora României), pe coasta prefecturii Iwate, în nord-estul Japoniei, a anunţat Agenţia meteorologică a Japoniei, citată de AFP, potrivit Mediafax.

Potrivit Agenţiei meteorologice, citată de postul de televiziune public NHK, numeroase valuri tsunami au fost observate începând de la ora locală 06.52 (00.52, ora României) în diferite puncte de pe coasta de nord-est (în regiunile Hokkaido, Aomori, Iwate şi Miyagi), cel mai important având 60 de centimetri şi fiind înregistrat în portul Kuji, din prefectura Iwate.

Serviciul nipon a menţinut alerta privind posibilitatea producerii unui tsunami care ar putea atinge un metru înălţime şi a îndemnat populaţia să nu se apropie de mare.

În prefectura Iwate, o recomandare de evacuare vizează aproximativ 10.000 de locuinţe din apropierea mării.

Numeroase persoane, încă traumatizate de tsunamiul din 11 martie 2011, soldat cu moartea a peste 18.000 de persoane, au preferat să-şi părăsească temporar locuinţele.

Compania Tokyo Electric Power (TPECO), care administrează centrala afectată de la Fukushima, a suspendat operaţiunile prevăzute joi, a anunţat agenţia Jiji.

În 1960, un cutremur cu magnitudine de 9,5 produs în Chile a declanşat un tsunami de-a lungul Pacificului, soldat cu moartea a peste 140 de persoane în Japonia.

Cele mai citite

Parlamentul European consideră exploatarea maternităţii surogat o eurocrimă

Noua directivă împotriva traficului de fiinţe umane şi a protecţiei victimelor acoperă şi căsătoriile forţate şi adopţiile ilegale, potrivit actualitate.org. Parlamentul European: exploatarea maternităţii surogat...
00:04:58

În fața înaintării Rusiei, soldații ucraineni sapă pe frontul de est

Aproape de orașul estic Avdiivka, capturat recent de Rusia după o luptă aprigă de luni de zile, un regiment de sapatori ucraineni se apucă...

Vreme rea în toată țara, până joi dimineață

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de precipitaţii însemnate cantitativ şi intensificări de vânt, valabilă până joi dimineaţa în...
Ultima oră
Pe aceeași temă