24.1 C
București
vineri, 12 aprilie 2024
AcasăSpecialValentin Jucan (CNA) organizează un PROTEST, pe 20 august, din cauza nemonitorizării...

Valentin Jucan (CNA) organizează un PROTEST, pe 20 august, din cauza nemonitorizării ”plimbării” Antenei 3

 

Din cauza unei pene de curent, monitorizarea ”plimbării” Antenei 3 de către CNA nu a fost posibilă. Valentin Jucan, membru al Consiliului, a anunţat că va organiza un protest pe 20 august, la sediul  Consiliului Naţional al Audiovizualului, informează Mediafax.

Valentin Jucan a anunţat organizarea acestui protest pe contul său oficial de Facebook.

Potrivit lui Jucan, protestul se va desfăşura pe 20 august, de la ora 11.00, sub sloganul "CNA-ul doarme şi Laurei Georgescu îi place tot mai mult să ne lase în pană de curent".

Citește și: Narcisa Iorga: A mai fost o astfel de pană de curent, în luna iulie. Antena 3 a fost încurajată de CNA să încalce legea

"Vino cu un bec, cu un cablu, cu o priză, cu orice crezi că îi poţi oferi Laurei Georgescu pentru a nu mai lăsa CNA-ul fără curent, de fiecare dată când vrea să facă un abuz! Sau pur şi simplu vino alături de mine să îi cerem demisia!", se spune în anunţul făcut de Valentin Jucan.

Anunţul lui Valentin Jucan privind organizarea acestui protest vine după ce un alt membru al CNA, Narcisa Iorga, a scris pe blogul său, intitulat Despre audiovizual, că emisiunile Antenei 3 de vineri, începând cu ora 17.00, nu au fost înregistrate de CNA, pentru a fi analizate, din cauza unei pene de curent.

"Monitorizarea va fi posibilă doar dacă Antena 3 va dori să pună la dispoziţie înregistrările de pe casetele martor. Refuzul se poate sancţiona doar cu o somaţie", a scris Narcisa Iorga.

Citește și: Motivele incredibile pentru care CNA nu analizează cazul Antena 3

Ea a precizat că Bogdan Roman, un funcţionar public al CNA de la departamentul IT, a mers sâmbătă la sediul Consiliului pentru a repune în funcţiune echipamentele de monitorizare. "Acum e obligat să explice de ce. Riscă să fie sancţionat de «aparatcicul» Laurei Georgescu din CNA", a mai scris Narcisa Iorga.

Manifestaţiile pro-Antena 3 au avut loc după ce jurnalişti ai acestei televiziuni au anunţat că ies "la plimbare" în zona Palatului Cotroceni, duminică, la 17.00, şi că oricine "este binevenit" să facă acelaşi lucru.

În Capitală, unii jurnalişti, catalogaţi de manifestanţi drept "duşmani" ai celor de la Antena 3, au fost întâmpinaţi cu ostilitate, fiind agresaţi şi obligaţi, practic, să se îndepărteze. Un reporter al B1 TV a fost lovit cu piciorul în spate de un manifestant. Reprezentanţii Jandarmeriei Bucureşti au spus că situaţie se calmase când jandarmii au ajuns la faţa locului şi că persoanele agresate pot face plângeri la Poliţie.

Duminică seară, Jandarmeria a precizat că a existat, în mod izolat, o persoană care s-a comportat violent, agresând o echipă de jurnalişti, şi că s-au luat deja toate măsurile pentru identificarea şi sancţionarea acesteia.

Citește și: Narcisa Iorga, despre cazul ”Plimbarea”: CNA nu a capturat emisiunile Antenei 3 de vineri, începând cu ora 17.00, din cauza unei pene de curent suspecte

Pe de altă parte, Laura Georgescu, preşedintele CNA, a declarat luni seară, că CNA a monitorizat Antena 3 pe subiectul prezentării procesului ICA, precizând că acest caz poate fi analizat într-o şedinţă la care sunt prezenţi minimum 8 membri din cei 11 ai Consiliului, însă în prezent 4 membri sunt în concediu de odihnă.

"Începând cu perioada 1 – 4 august 2014, patru membri ai CNA sunt în concediu de odihnă, iar legislaţia actuală nu permite rechemarea acestora din concediu", a declarat Laura Georgescu, preşedintele CNA.

Laura Georgescu a fost contactată de agenţia MEDIAFAX în contextul în care Elena Udrea, preşedintele Partidului Mişcarea Populară (PMP), a declarat, luni, că PMP a scris un denunţ penal împotriva preşedintelui CNA, pe motiv că aceasta protejează, prin lipsa de reacţie, practicile de la Antena 3.

Georgescu a mai spus că, potrivit legislaţiei existente, cei patru membri ai CNA aflaţi în concediu nu se supun prevederilor aplicabile funcţionarilor publici, pentru care şeful instituţiei poate aproba rechemarea din concediu la propunerea şefului ierarhic.

De asemenea, Laura Georgescu a precizat că, într-un caz similar, în 2013, când Realitatea Media i-a făcut plângere penală pentru că nu şi-ar fi îndeplinit atribuţiile, a primit o decizie de neîncepere a urmăririi penale (NUP).

"În luna august 2013, Consiliul a avut o unică şedinţă, în data de 22.08. 2013, dată la care Realitatea Media mi-a făcut plângere penală pe un subiect similar cu cel în discuţie astăzi (Ordonanţa Preşedinţială obţinută împotriva România TV). În data de 08.08.2014, am primit NUP şi, potrivit noului Cod penal, costurile judiciare inutile sunt suportate din bugetul de stat, adică din taxele şi impozitele plătite de contribuabilul român", a spus Laura Georgescu.

Totodată, preşedintele CNA a amintit de refuzul a trei membri ai CNA (Narcisa Iorga, Valentin Jucan şi Florin Gabrea, n.r.) de a participa la şedinţele Consiliului la care participă şi ea.

"Ţin să semnalez refuzul celor trei colegi, membri ai CNA, de a-şi îndeplini atribuţiile ce le revin prin Legea audiovizualului, aceştia înţelegând să condiţioneze prezenţa lor la şedinţele CNA şi astfel la reglementarea audiovizualului românesc de neparticiparea preşedintelui Consiliului, propus prin votul a nouă membri şi numit de Parlamentul României. Motivul invocat de cei trei colegi ai mei este campania de şantaj mediatic derulată de Realitatea Media timp de peste trei săptămâni, prin prezentarea seară de seară a aşa-ziselor înregistrări publice cu mine, fără să se respecte principiul informării corecte, adică precizarea că înregistrările sunt făcute ilegal, fără ştiinţa mea şi fără asumarea scopului în care au fost realizate în biroul propriu", a explicat Laura Georgescu.

În plus, Laura Georgescu a spus că ea are un singur vot în CNA.

"Nu în ultimul rând, eu, personal, am un singur vot pe care îl pot exercita exclusiv în cadrul unei şedinţe în care sunt prezenţi minimum opt membri (din cei 11 ai Consiliului, n.r.). Ţin să menţionez că Direcţia Monitorizare din cadrul CNA are raportul de monitorizare începând chiar cu data de 04.08.2014, iar subiectul (modul în care Antena 3 a prezentat desfăşurarea procesului ICA, n.r.) va fi pus cu celeritate pe ordinea de zi a proximei şedinţe a Consiliului", a spus Laura Georgescu.

Ea a mai spus că Antena 3 conduce în topul celor mai sancţionate televiziuni din România de către CNA şi în anul 2013 şi de la începutul anului 2014 până în prezent.

Ulterior, Narcisa Iorga, membru al CNA, a scris pe contul său de Facbeook că Laura Georgescu, preşedintele CNA, a minţit în legătură cu faptul că nu poate chema din concediu membrii Consiliului pentru a discuta cazul Antena 3.

"Problema nu e cu rechemarea din concediu a membrilor CNA, ci faptul că nu poate face cvorumul de opt, din motive ce ţin de persoana ei, în urma scandalului în care e implicată din iunie încoace. Eu, de exemplu, sunt în concediu. Vin oricând la şedinţă, cu condiţia ca ea să nu participe. Demisia, Laura Georgescu!", a scris Narcisa Iorga.

Narcisa Iorga a mai spus că, pe 16 decembrie 2013, Laura Georgescu "a rechemat din concediu toţi membrii CNA numiţi de USL+UDMR ca să transforme Antena 2 în Antena Stars".

Până în prezent nu a fost anunţată data la care va avea loc următoarea şedinţă a CNA, dar cel mai probabil aceasta se va desfăşura în a doua parte a lunii august.

Cele mai citite

Țara care va organiza referendum pe tema neutralităţii în politica externă

Cetățenii elvețieni ar putea fi chemați la un referendum privind neutralitatea istorică a țării lor, după ce o inițiativă populară în acest sens, propusă...

Polonia a emis un avertisment în privința deplasărilor în Israel, Palestina și Liban

Ministerul polonez de Externe recomandă cetățenilor să nu se călătorească în Israel, Palestina și Liban, notează Reuters. "Nu poate fi exclusă posibilitatea unei escaladări bruște...

Carmen Palade, trimisă în judecată pentru devalizarea firmelor lui Dan Adamescu

După 6 ani de anchetă, procurorii au trimis-o în judecată pe Carmen Palade, acuzată că a delapidat zeci de milioane de lei din firmele...
Ultima oră
Pe aceeași temă