25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialValentin Ceausescu si-a recapatat jumatate din tablouri si va executa silit Muzeul...

Valentin Ceausescu si-a recapatat jumatate din tablouri si va executa silit Muzeul National de Arta

Valentin Ceausescu si-a recapatat aproape jumatate din tablourile castigate in instanta in cadrul proceselor avute cu Muzeul National de Arta al Romaniei, iar pentru recuperarea celorlalte tablouri si obiecte de arta va executa silit muzeul, a declarat, pentru NewsIn, avocatul acestuia.

Avocatul lui Valentin Ceausescu a precizat ca este vorba despre recuperarea a aproximativ 20 de tablouri, creatii ale unor pictori romani.

In data de 2 octombrie, Judecatoria Sectorului 1 a admis cererea formulata de Valentin Ceausescu privind incuviintarea executarii silite a Muzeului National de Arta al Romaniei, pentru o parte dintre tablourile si obiectele de arta castigate in instanta, in cadrul procesului penal.

De asemenea, Valentin Ceausescu se judeca in instanta cu Muzeul National de Arta al Romaniei in cadrul unui proces ce are ca obiect revendicarea a cinci tablouri. Procesul, initial deschis de Nicu Ceausescu in 1999, ajuns la instanta suprema, in recurs, la sfarsitul anului 2008, a luat o intorsatura neasteptata cand magistratii au casat deciziile instantelor inferioare si au trimis dosarul spre solutionare la Judecatoria  Sectorului 1. Procesul se va relua pe 1 februarie 2010.

Curtea de Apel Bucuresti a decis, in decembrie 2008, ca Valentin Ceausescu trebuie sa primeasca de la Muzeul National de Arta 15 tablouri, dintre cele 42 revendicate, si 9 obiecte de argint si portelan. Cand Muzeul a sustinut ca obiectele de arta ar trebui cerute de fapt de la Parchetul General, Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a aratat ca, de fapt, pretentia Muzeului National de Arta al Romaniei ca Valentin Ceausescu sa ceara restituirea bunurilor de la Parchet, iar Parchetul, la randul sau, sa le ceara de la Muzeu, este "cel putin birocratica" si incalca dreptul la un proces echitabil.

In acest sens, CAB a sustinut ca Parchetul a predat bunurile Muzeului, in numele familiei Ceausescu, iar, potrivit legii, Muzeul nu poate pretinde ca Parchetul sa demonsteze ca lucrul depozitat este proprietatea sa. "Daca ar fi fost vorba despre o suma de bani, aceasta ar fi fost consemnata pe numele invinuitului (n.r. Valentin Ceausescu)", explica la acea vrreme instanta. Valentin Ceausescu a probat ca bunurile cerute se regasesc printre cele mentionate in procesul verbal de preluare, a mai aratat Curtea de Apel.

In acest dosar, inregistrat in anul 1999, pe rolul Tribunalului Bucuresti, instanta a dat o decizie in data de 24 aprilie 2008 (n.r. – judecata acestui dosar a fost suspendata multi ani, cauza fiind repusa pe rol in anul 2008), prin care a dispus ca Muzeul National de Arta al Romaniei sa le restituie lui Valentin Ceausescu si lui Mircea Oprean, sotul Zoiei Ceausescu – care a murit in anul 2006, la 57 de ani, de cancer – 15 tablouri din cele 42 revendicate si 9 obiecte de argint si portelan.

Astfel, Muzeul National de Arta al Romaniei a fost obligat sa restituie familei Ceausescu bunurile mobile care au fost confiscate de Parchetul General in anul 1990 si lasate in custodia muzeului la momentul respectiv, potrivit magistratilor Tribunalului Bucuresti. "Muzeul ar trebui obligat sa predea bunurile aflate in custodia sa, dat fiind ca Parchetul General le-a predat muzeului, dupa ce le-a confiscat de la Valentin Ceausescu in anul 1990, cu titlu de masura asiguratorie", se mai arata in motivarea deciziei din 24 aprilie 2008.

Magistratii arata ca, din moment ce Parchetul a fost obligat, in 3 octombrie 2006 – intr-un alt dosar solutionat pe latura penala – sa dispuna restituirea "bunurilor confiscate si sechestrate", Valentin Ceausescu (n.r. – cel care a introdus actiunea si in numele fratelui sau decedat, Nicu) si Mircea Oprean (n.r. – care a introdus actiunea ca mostenitor al sotiei defuncte, Zoia Ceausescu) pot cere restituirea bunurilor "de la orice persoana in mainile careia s-ar regasi aceste bunuri".

Traseul tablourilor familiei Ceausescu a avut, astfel, un parcurs sinuos in instantele de judecata din Romania, mergandu-se atat pe latura penala, cat si pe latura civila. Unul dintre dosare a fost trimis de trei ori spre rejudecare. Intr-un altul, s-a obtinut o decizie definitiva si irevocabila.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă