3.2 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSpecialVal de muncitori straini in Romania

Val de muncitori straini in Romania

In timp ce peste doua milioane de romani au plecat sa munceasca in strainatate, din ce in ce mai multi cetateni straini vor sa vina sa lucreze in Romania. Firmele romanesti se confrunta in ultima perioada cu o criza a fortei calificate de munca, domeniul constructiilor fiind cel mai afectat. In prezent, in Romania lucreaza cu permise de munca aproximativ 12.000 de muncitori straini. Pe piata fortei de munca se estimeaza ca este loc pentru 200.000 de muncitori straini.

"Domeniul constructiilor traverseaza o perioada de criza, deficitul de mucitori estimat este de 50.000-100.000 de muncitori. Sindicatele, patronatele si reprezentantii Guvernului poarta discutii pentru gasirea de forta de munca pe alte meleaguri. Tarile vizate sunt Turcia, Republica Moldova, Ucraina, China, Pakistan etc.", a precizat Dan Cristescu, presedintele Federatiei Generale Sindicale "Familia". Sindicatele au infiintat un comitet sectorial pentru muncitorii emigranti, dorind ca eventualii lucratori din constructii sa aiba forme legale de lucru si eventual sa fie calificati prin scoala de meserii. "Exista transnationale mari din domeniul constructiilor care au angajat pentru lucrarile din Romania muncitori turci cu permise de munca. Turcia a devenit o "resursa" importanta pentru forta de munca in constructii", a mentionat Cristescu.
Dan Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii, afirma ca migratia fortei de munca este un fenomen evident, existand deja in Romania antreprenori straini care si-au adus, pe fondul crizei fortei de munca existente in Romania, muncitori calificati. De exemplu, firme mari din Germania si Italia care au angajate lucrari la noi in tara lucreaza cu specialisti si cu muncitori nemti, respectivi italieni.

si marile companii cu capital majoritar romanesc se confrunta cu criza fortei de munca calificate. "Pentru urmatorii 10 ani, in conditiile actuale, nu prea mai ai cu cine sa lucrezi. Pentru lucrarile de infrastructura si constructii e nevoie in perioada urmatoare de zeci de mii de lucratori, poate peste 100.000, a afirmat Sorin Creteanu, presedintele Comnord. Firma a fost nevoita sa angajeze pentru lucrari specializate indeosebi specialisti, oameni foarte bine calificati, ingineri din Austria, Ungaria si Franta.

Angajati turci la autostrada "Transilvania"

Angajatii straini au inceput sa apara o data cu marile investitii cu capital strain. In prima faza, majoritatea acestora ocupau pozitii de management. In ultima vreme insa, mai ales dupa inceperea lucrarilor de constructie la diverse investitii de proportii, si-au facut aparitia tot mai multi muncitori calificati sau chiar necalificati. Dintre acestia, cei mai multi se regasesc pe santierul autostrazii Transilvania. "La autostrada lucreaza in acest moment 208 cetateni turci, cu permise de munca de tip B, angajati ai companiei turcesti Enka", a explicat seful Inspectoratului Teritorial de Munca Cluj, Daniel Pacurariu. Desi in judetul Cluj exista mai multe companii care au optat pentru personal de alta cetatenie decat cea romana, din evidentele actuale ale ITM Cluj numai 108 dintre acestia au permise de munca de tip A, care presupun si un contract de munca inregistrat la Cluj. Potrivit inspectorului ITM Valentin Puscas, o noua lege ii obliga pe angajatori sa anunte toate detasarile in spatiul Uniunii Europene pentru un mai bun control pe viitor. Printre firmele care merg pe mana angajatilor straini se numara si Arcadom, antreprenorul general de pe santierul viitorului complex comercial Polus Center, care, potrivit directorului general al companiei, Sokorai Istvan, are, alaturi de firmele subcontractante, cam 120 de straini angrenati in realizarea lucrarii.

Sarbi in industria alimentara
In judetul Timis sunt inregistrati peste 3.300 de straini cu drept de sedere temporara. Totusi, in ultimii doi ani, la Inspectoratul Teritorial de Munca s-au facut permise pentru mai putin de 300 de persoane, semn ca cei mai multi dintre ei muncesc fara forme legale. Carlo Marchegiano, presedintele din Timis al Uniunii Investitorilor Italieni "Unimpresa", spune ca a incercat sa obtina un permis de munca si a renuntat dupa cateva luni in care a trebuit sa faca o documentatie pe care o considera imposibila. "A fost groaznic. Actele se aduna de aici, o gramada, se trimit apoi in Italia, de unde trebuie sa vina aprobari. Totul este prea complicat si ca procedura, si ca numar de acte", a declarat Marchegiano. El spune ca legislatia ar trebui schimbata, dar organizatiile investitorilor nu sunt unite si la nivel guvernamental nu s-a tinut cont de propunerile facute de ei.

Printre cei care au reusit sa treaca de rigorile legale se afla cetateni sarbi, italieni si arabi. "Cel mai des lucreaza in constructii. Avem chiar un sirian care este diriginte de santier, pe langa arabii care lucreaza in comert. Sarbii lucreaza mai mult in industria alimentara. Avem multi bucatari care au permise de munca", a declarat Cornelia Corescu, directorul ITM Timis. Autoritatile se plang de greutatile intampinate, mai ales ca in doua orase de la granita de vest, Jimbolia si Sannicolau Mare, somajul este zero, iar acum investitorii cauta forta de munca in Serbia si Ungaria. Un investitor de la Jimbolia s-a gandit chiar sa aduca oameni din China. "Cel mai mare impediment este ca legislatia spune ca muncitorii trebuie sa fie platiti cu salariul mediu pe economie, adica 1.270 lei, bani pe care angajatorii nu ii pot da nici localnicilor, deci nici strainilor", a clarificat Kaba Gabor, primarul din Jimbolia.

In Arad vor veni tunisieni
si in judetul Arad criza de forta de munca locala a determinat companiile locale sa isi caute angajati din strainatate. Compania "Delphi Packard" din Ineu are in prezent mai multi angajati portughezi, germani, bosniaci, brazilieni, italieni, maghiari, turci si sarbi, dar si 94 de tunisieni, care participa la un training organizat de catre firma. Scopul scolarizarii este pregatirea persoanelor pentru postul de confectioneri cablaje auto in vederea preluarii de catre furnizorul Cofat SA a unui proiect de asamblare cablaje pentru clientul Fiat. Totodata, conducerea unei companii italiene a organizat prima selectie de personal in localitatea maghiara Battanya, muncitorii urmand sa fie angajati in Zona Industriala Turnu- – Pecica din judetul Arad.

Potrivit celor declarate de viceprimarul orasului Pecica, Petru Antal, firma din Italia are nevoie de 50 de muncitori calificati in domeniul industriei componentelor auto. Reprezentantii firmei italiene vor mai organiza inca doua etape de selectie pentru personal in orasul maghiar Battanya.

Cele mai citite

Intervenții intense pentru Salvamont: 42 de persoane salvate în ultimele 24 de ore, 12 transportate la spital

Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în județul Brașov, echipa de salvamontiști fiind solicitată de opt ori într-o zi Salvamontiștii au avut o zi...

Federația Ospitalității: Eliminarea voucherelor de vacanță va distruge turismul românesc

Reprezentanții a 29 de patronate din domeniul HoReCa atrag atenția că peste 1,7 milioane de persoane vor fi afectate direct Federația Patronatelor din Industria Ospitalității...

Ungaria mediază între Rusia și Ucraina pentru a proteja transporturile energetice

Conducta, care trece prin Ucraina, este una dintre ultimele rute principale de gaze rusești către Europa Ungaria este în discuții cu Rusia și Ucraina pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă