Zăpada şi poleiul s-au abătut joi asupra Europei, unde frigul a făcut deja 28 de morţi în Polonia, Republica Cehă şi Lituania, provocând dezordine în transporturi, relatează vineri AFP, potrivit Agerpres.
În POLONIA, 10 persoane au murit de frig în ultimele 24 de ore în diferite regiuni din ţară, după ce marţi s-au înregistrat opt decese, potrivit poliţiei. Victimele erau în principal persoane fără adăpost şi sub influenţa alcoolului. Temperaturile au coborât în nord-estul Poloniei până la minus 17 grade Celsius, după ce marţi au atins în această regiune un record – minus 33 de grade Celsius. Aeroportul Varşovia-Okecie funcţiona cu intermitenţe joi dimineaţa şi mai multe zboruri erau anulate.
În REPUBLICA CEHĂ, descoperirea corpurilor a doi noi oameni morţi de frig a ridicat joi la şase numărul victimelor din cauza valului de frig. Circa 40 de zboruri au fost anulate, din cauza ninsorilor abundente, pe aeroportul Praga-Ruzyne, cel mai frecventat din Europa Centrală.
În LITUANIA, frigul a ucis miercuri doi oameni, după ce la sfârşitul săptămânii trecute un bărbat şi o femeie au decedat din cauza frigului.
În MAREA BRITANIE, unde mii de şcoli sunt încă închise, paralizia parţială a transporturilor, care durează de mai multe zile, suscită o exasperare crescândă. Presa britanică este indignată de faptul că regatul se face de ”râsul Europei” şi pune în cauză gestionarea crizei de către autorităţi.
Aeroportul Gatwick, la sud de Londra, a cărui redeschidere era prevăzută pentru joi dimineaţa, a mai rămas închis încă o zi, deoarece pistele erau impracticabile. Aceeaşi situaţie era şi pe aeroportul din Edinburgh, în Scoţia.
Traficul Eurostar era şi el perturbat: circa 50 % din trenurile de mare viteză prevăzute pentru joi între Paris şi Londra, precum şi între Bruxelles şi Londra au fost anulate şi altele înregistrau întârzieri de 90 de minute.
Multe tronsoane de autostrăzi au fost închise în totalitate sau parţial din cauza ninsorii. Peste 11.000 de incidente au fost înregistrate miercuri pe şoselele britanice din ce în ce mai alunecoase. Potrivit unui sondaj, două persoane din cinci n-au putut să meargă joi la lucru, în timp ce compania de asigurări RSA estima că valul de frig din ţară costă zilnic 2,3 miliarde de euro.
În FRANŢA, transporturile erau, de asemenea, perturbate, sute de automobilişti fiind blocaţi pe şosele din cauza zăpezii şi nevoiţi să-şi petreacă noaptea în maşinile lor sau în adăposturi improvizate.
După regiunea din centru, au urmat vestul şi regiunea pariziană care erau cele mai afectate joi din cauza ninsorilor, ce au format pe alocuri straturi groase de zăpadă de peste 20 de cm. În cursul dimineţii, sute de camioane grele erau blocate încă în Bretania şi în Normandia (vest), pe şosele acoperite de polei. Pe aeroportul parizian Roissy, 25 % din zboruri au fost anulate joi şi 10 % pe Orly.
În GERMANIA, pe aeroportul internaţional din Frankfurt (vest) activitatea se desfăşura în mod normal joi dimineaţa, dar unele zboruri au fost anulate ca urmare a închiderii altor aeroporturi europene.
Sudul bătrânului continent n-a fost nici el ocolit de valul de frig.
Regiunile din partea de nord-vest şi sud-vest a Spaniei sunt în alertă din cauza riscurilor de ninsoare, frig şi vânt, potrivit agenţiei meteorologice.
În PORTUGALIA, jumătate din nordul ţării era joi sub zăpadă. Mai multe zeci de şosele secundare erau izolate în centrul şi nordul ţării, unde numeroase şcoli au fost închise.
În fine, dacă nordul ITALIEI suferă, ca şi restul Europei, din cauza temperaturilor negative, îndeosebi la Bolzano şi Milano (nord), vremea s-a mai înmuiat la Roma (11 grade Celsius) sau la Palermo, în Sicilia (14 grade Celsius).
În timp ce restul Europei tremură de frig, în BULGARIA se înregistrau recorduri de căldură în acest sezon, cu 21,3 grade Celsius joi la Sofia. Grecia beneficia şi ea de temperaturi diurne mai mari de 20 de grade Celsius.
Ministerul Afacerilor Externe îi avertizează pe românii care călătoresc în Europa că, în ultima perioadă, au fost înregistrate perturbări semnificative ale transportului aerian şi feroviar, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile.
MAE le recomandă cetăţenilor români care doresc să călătorească în perioada următoare în Europa să se informeze, în prealabil, asupra condiţiilor meteorologice.
MAE atrage atenţia cu privire la faptul că din cauza condiţiilor meteorologice din Europa mai multe aeroporturi au fost temporar închise şi mai multe curse aeriene au fost anulate sau redirecţionate.