22.8 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialVai mama lor, pârtiile de pe Valea Prahovei

Vai mama lor, pârtiile de pe Valea Prahovei

Mă număr printre cei care s-au bucurat că în ultimele zile a nins la munte, iar termometrele au înregistrat temperaturi mult sub zero grade. M-am gândit că, la final de săptămână, pe Valea Prahovei se va putea schia în condiţii acceptabile. Prima dezamăgire am avut-o însă când am aflat că la Sinaia, din cauza vântului puternic, la Cota 2000, în Valea Dorului, şi de la Cota 1400 la 2000 nu merge nici o instalaţie de transport pe cablu.

La Predeal, pe porţiuni întinse, pietrele îşi zgâiau colţii şi îţi zgâriau, nemiloase, schiurile sau plăcile de snowboard, pe toate pârtiile. Aşa că am încercat la Azuga. M-am gândit că, în ciuda faptului că din cer zăpada nu a căzut în cantitaţi considerabile, la Azuga, unde administraţia locală se laudă cu instalaţii de produs zăpadă arficială pe toată lungimea celor două pârtii, se va putea aluneca frumos.

Mare mi-a fost mirarea când încă de la urcarea în gondolă am dat cu ochii de avertizările: pârtia „Cazacu” este închisă, iar pe pârtia „Sorica” sunt pietre. Nu puteam crede, aşa că am încercat câteva coborâri. După ce m-am ales cu nenumărate zgârieturi adânci pe tălpile schiurilor, pe „Sorica”, am vrut să văd de ce era închisă pârtia „Cazacu”. Mare mi-a fost mirarea să văd pe alocuri un strat de peste un metru şi jumătate de zăpadă, apoi o porţiune aproape nesfârşită de bolovani de zăpadă îngheţată, amestecaţi cu zăpadă proaspătă care alterna cu cea artificială. Pe scurt, o pârtie excelentă acoperită cu un strat uriaş de zăpadă pe care nimeni nu a reuşit să o distribuie uniform, aşa cum vedem nu în visele noastre, ci nu mai departe de vecinii noştri bulgari, ca să nu mai vorbim de Austria, Italia sau Franţa.

Atunci se naşte din nou întrebarea: De ce administratorii pârtiilor nu recunosc că sunt indolenţi, sau pur şi simplu incapabili, şi nu găsesc soluţii să încheie contracte avantajoase cu firme care chiar se pricep la sportul numit „amenajare de pârtii”?

Pe Valea Prahovei, fără oameni pricepuţi sau interesaţi, nici tunurile de produs zăpadă artificială nu pot lupta cu pietrele de pe pârtii dacă nu ninge abundent.

Cele mai citite

Fonduri Elvețiene: Oxigen financiar pentru IMM-urile din România

Peste 55 de milioane de franci elvețieni sunt la dispoziția IMM-urilor pentru investiții în sectorul productiv Ministrul Marcel Boloș și ambasadorul Elveției în România, Massimo...

YouTube introduce reclame inclusiv pe ecranele de pauză, stârnind critici din partea utilizatorilor

YouTube a adăugat un nou format de publicitate, afișând reclame atunci când utilizatorii pun pauză videoclipurilor. Decizia Google a atras deja critici, fiind considerată...

Cum să-ți îngrijești corect ochelarii de soare

Ochelarii de soare sunt mai mult decât un moft, un accesoriu pe care îl adaugi ținutei vestimentare. Din contră, putem să-i considerăm o necesitate...
Ultima oră
Pe aceeași temă