21.1 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialVagabondaj folcloric in Franta

Vagabondaj folcloric in Franta

» Pentru ca nu li s-a platit diurna si le-a luat foc autocarul, artistii de la Centrul Cultural "Dunarea de Jos" din Galati s-au vazut nevoiti sa vagabondeze pe strazile din Pessac si Bordeaux.

» In acest timp, reprezentantii administratiei isi permit deplasari extrem de costisitoare in destinatii precum Dubai, Miami, Bruxelles, Oslo, Amsterdam, Barcelona sau Trelborg (Suedia).

Douazeci si cinci de artisti de la Ansamblul Folcloric "Doina Covurluiului" de la Centrul Cultural "Dunarea de Jos" (CCDJ) au fost trimisi sa reprezinte Galatiul si Romania la un festival de la Pessac (Franta), unde mai participau ansambluri din Spania, Germania si bineinteles, Franta. Festivalul de la Pessac (Bordeaux) este inclus in calendarul evenimentelor culturale organizate de Uniunea Europeana si asa cum sunt procedurile, decontarea diurnelor se va face ulterior deplasarii. Iar de transport si  cazari nu se ocupau organizatorii. Desi erau cunoscute aceste detalii organizatorice, organizarea turneului nu a fost facuta cu aceeasi minutiozitate ca la deplasarile in strainatate ale consilierilor municipali si judeteni, asa ca artistii de la CCDJ au fost trimisi intr-o deplasare plina de imprevizibil. La Pessac, nu au beneficiat de cazare, dar au fost gazduiti pe la familii franceze.

 

Asa cum era de bun- simt, paraseau casa o data cu stapanii care plecau la serviciu, asa ca trebuiau sa isi piarda timpul pe strazi. O ocupatie dificila, in conditiile in care nu aveau promisa diurna de 155 euro, ci doar cei cativa euro cu care plecasera din tara ca "bani de buzunar". "Francezii ne-au cazat din mila lor, acasa la ei. Ne dadeau cate o cana de lapte dimineata si cate un croissant, ei plecau la serviciu, iar noi eram nevoiti sa plecam, normal, o data cu ei. Pana seara, cand erau spectacolele, umblam hamesiti prin Pessac, ne-aveam euro nici pentru wece-urile unde taxa era de 0,5 euro de om. Blocam inchiderea automata a usii de acces pentru ca dintr-o singura taxa sa ne facem necesitatile cat mai multi. Toata ziua umblam prin oras, iar seara intram in spectacol murdari, transpirati si flamanzi, francezii asigurandu-ne cate o cina abia dupa spectacol", ne-a declarat unul dintre artisti.

Au ajuns acasa din mila francezilor
Iar daca toate astea nu par de ajuns, s-a mai adaugat un ghinion: cei de la "Doina Covurluiului" au fost trimisi in Franta cu autobuzul Teatrului Dramatic "Fani Tardini" din Galati, care, la Pessac, s-a facut scrum: "Dupa ce am descarcat instrumentele, autocarul a luat foc in parcare. Incendiul a izbucnit de undeva din spatele lui. soferii erau la masa si, cand au iesit, pompierii francezi stingeau ce mai ramasese din autocar. A ramas abandonat acolo, francezilor facandu-li-se mila si platindu-ne un autocar si un sofer care sa ne aduca in tara". Daca nu s-ar fi implicat autoritatile franceze, artistii ar fi ramas in Franta, pentru ca sefa Directiei Administratie Publica din Primaria Galati, cea pe care o rugasera sa ii ajute ea gasirea unei posibilitati de a reveni in tara, le-a recomandat sa se adreseze conducerii Teatrului Dramatic.

 

Adrian Dumitrascu, liderul sindicatului de la Teatrul "Nae Leonard", la care sunt afiliati si artistii de CCDJ, intentioneaza sa depuna o plangere penala, pentru a afla pe unde sunt diurnele in valoare totala de 9.875 euro si pentru clarificarea tuturor nebuloaselor organizatorice, care au transformat in cosmar turneul artistilor galateni la Pessac.

» In urma cu cativa ani, au provocat mari scandaluri de presa turneele in Germania si Italia ale trupelor de la Teatrul Muzical "Nae Leonard" si Teatrul de Marionete "Gulliver". Atunci, pentru ca nu au beneficiat de diurna, sau pentru ca diurna ce li se cuvenea a intrat in buzunarele altcuiva, artistii si-au desfasurat turneele in conditii mizerabile. Artistii de la Teatrul Muzical si-au recuperat diurnele, in valoare de 19.600 euro, doar la finalul unui lung proces intentat directorului teatrului, Florin Melinte.

Cele mai citite

Numărul de angajați din România atinge un record de 5,36 milioane în 2023, cea mai mare creștere din ultimii 16 ani

Numărul angajaților din România a atins un nou record în 2023, ajungând la 5,36 milioane, cea mai mare valoare din ultimii 16 ani, conform...

Premierul slovac Robert Fico primește din nou o amenințare

Robert Fico, premierul Slovaciei, a primit o scrisoare care conținea un glonț din partea unui expeditor necunoscut, a anunțat guvernul de la Bratislava, miercuri,...

Industria alimentară din România, dependentă de muncitori necalificați: 75% din forța de muncă are doar 8 clase

Patronatele din industria alimentară atrag atenția că 75% din angajații din acest sector nu pot fi calificați din cauza nivelului scăzut de educație, majoritatea...
Ultima oră
Pe aceeași temă