5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSpecialVa scădea presiunea eolienelor pe facturile de curent?

Va scădea presiunea eolienelor pe facturile de curent?

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) apreciază că numărul certificatelor verzi acordate producătorilor de energie din surse regenerabile ar trebui redus, în unele cazuri chiar şi la jumătate.

Concluzia a rezultat din analiza pieţei de energie regenerabilă din 2012, potrivit ANRE.

Cea mai mare reducere a numărului de certificate verzi acordate pe MWh de energie produsă este propusă de ANRE pentru centralele fotovoltaice, respectiv înjumătăţirea de la 6 la 3 certificate.Pentru turbinele eoliene noi, ANRE recomandă scăderea numărului de certificate verzi de la 2 MWh de energie la 1,5, iar pentru centralele eoliene refolosite reducerea ar fi de la 2 la 1,3.În cazul microhidrocentralelor, unităţi cu putere instalată de până la 10 MW, ANRE consideră că ar fi oportună scăderea numărului de certificate verzi de la 3 la 1,3. „Precizăm că reducerea numărului de certificate verzi, aşa cum rezultă din concluziile raportului de monitorizare, urmează a fi aplicată pe bază de hotărâre de guvern, în conformitate cu prevederile legale“, arată ANRE.

Zoltan Nagy Bege, membru al Comitetului de Reglementare din ANRE, a afirmat în urmă cu câteva zile că instituţia pe care o reprezintă, alături de premierul Victor Ponta şi ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, discută diverse posibilităţi de diminuare în acest an a efectelor în facturi a schemei de sprijin a energiilor regenerabile.

Directorul general adjunct al companiei de stat Transelectrica, Octavian Lohan, a declarat miercuri că valoarea sprijinului prin certificate verzi acordat producătorilor de energie din surse regenerabile ar putea ajunge în acest an la o valoare aproape dublă faţă de 2102, spre 600 milioane de euro, ca urmare a majorării producţiei şi a ponderii tot mai ridicate în consumul naţional a energiei din surse alternative.

Certificatele verzi, la mare căutare

Certificatele verzi sunt tranzacţionate la preţul maxim admis de lege, întrucât cererea depăşeşte cu mult oferta.

Energia produsă din surse regenerabile este sprijinită de guvern prin schema certificatelor verzi. Fiecare producător primeşte gratuit de la Transelectrica un anumit număr de certificate verzi pentru energia pe care o produce şi o livrează în reţea.

Mai departe, producătorii vând aceste certificate verzi către furnizori, care sunt obligaţi prin lege să le cumpere, scopul fiind ca o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată de sursele regenerabile. Furnizorii îşi recuperează costurile cu achiziţia certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli.

În prezent, energia regenerabilă acoperă aproximativ 8% din consumul final.

Reprezentanţii investitorilor în energie regenerabilă s-au plâns de mai multe ori că orice scădere a ajutorului acordat de stat prin schema certificatelor verzi va atrage pierderea unor investiţii de miliarde de euro. Pe de altă parte, responsabili ai unor mari combinate consumatoare de energie au avertizat că majorarea preţului la energie electrică, motivată prin sprijinirea producătorilor de energie regenerabilă, le diminuează competitivitatea.

8% din consumul naţional de electricitate e asigurat de producătorii de energie verde, anume mici hidrocentrale, parcuri voltaice, centrale eoliene etc.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă