20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecial"V" de la Victor(ie)

„V” de la Victor(ie)

Ani de zile, ca iubitor al tenisului lui Nastase si Tiriac, am avut impresia ca Romania merita din oficiu un urmas (sau mai multi) ai celor care au jucat de trei ori cu Salatiera de argint pe masa. Am inteles tarziu ca, probabil, nu vom mai avea niciodata ocazia unor astfel de meciuri, caci, intre timp, lumea tenisului s-a schimbat, iar talentului ii e din ce in ce mai greu sa compenseze o adevarata industrie aflata in spatele unui tenisman de top.

Florin Segarceanu, Dinu Pescariu, Adrian Voinea, Razvan Sabau si altii ca ei ne-au dat pentru un moment iluzia ca inca mai contam in lumea sportului alb. Din pacate, au fost simple comete care s-au aprins usor si au ars imediat, iar trecerea lor prin tenisul mondial nu a lasat urme prea adanci. Unii dintre ei – vezi Razvan Sabau, castigator la juniori la Wimbledon – au fost mari sperante, dar la seniori nu au reusit mai nimic, ramanand anonimi intr-o lume in care numai numele castigatorilor se pastreaza in amintire.

De cativa ani, Andrei Pavel si Victor Hanescu poarta sperantele noastre. Primul si-a facut cu prisosinta datoria si, prin multa munca, dorinta si o forta interioara care l-a ajutat mereu atunci cand a avut nevoie, se afla de mai multi ani printre jucatorii de top ai lumii. Nu a fost niciodata nr. 1, dar si-a facut un nume respectat de toti ceilalti jucatori ai circuitului ATP. Acum se afla aproape de momentul retragerii si, dupa ce a tinut in spate ani de zile nationala noastra de Cupa Davis, pastrand-o in elita mondiala, merita respectul nostru, al tuturor, pentru ceea ce a facut pentru acest sport in Romania.

Cel de la care asteptam multe, dar reusise destul de putine era Victor Hanescu. Dotat si el cu un talent deosebit, Hanescu a lasat impresia ca e mai mereu aproape de marea performanta, dar se impotmoleste exact atunci cand e gata sa culeaga laurii. Din pacate, Hanescu a alternat mereu meciurile de senzatie cu partidele in care a fost lipsit total de inspiratie, si mai grav fiind faptul ca el avea aceste fluctuatii de forma chiar si in timpul aceluiasi joc! Puncte senzationale erau puse in umbra de greseli copilaresti, iar in momentul in care Hanescu intra in criza, nimic nu-l mai putea redresa… Au fost ani in care romanul nu a reusit sa treaca de primul tur al turneelor la care a participat si, la un moment dat – presat si de desele probleme medicale pe care le avea –, chiar se punea problema unei timpurii retrageri.

Numele miracolului insa este Gstaad. Saptamana trecuta, Victor Hanescu a reusit ceea ce nu credeam ca vom vedea vreodata: un turneu perfect, cinci victorii legate si un triumf care a venit tarziu – tenismanul implineste 27 de ani peste numai patru zile –, dar ne-a umplut de bucurie. Hanescu si-a depasit toate limitele in micuta localitate de munte din Elvetia: a fost constant, a revenit miraculos atunci cand a fost nevoie, a fost sigur cand a fost cazul sa puna punct unui set sau meci. De cateva zile, Hanescu a devenit un nume in tenisul mondial si de acum inainte trebuie sa apere o carte de vizita pe care scrie "castigator ATP".
Cine urmeaza? Sa-si revina Florin Mergea, cel care cu 4-5 ani in urma uimea lumea tenisului mondial in intrecerile juniorilor? Sa "explodeze" Horia Tecau, un alt tanar scolit in Statele Unite care la un moment dat promitea enorm? Sperante sunt, sa vedem cine confirma.

Bogdan Costea
Bogdan Costeahttp://bogdan-costea
Bogdan Costea, sef departament Sport
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă