20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialUTA si Progresul, ingropate de datorii si conflicte

UTA si Progresul, ingropate de datorii si conflicte

» Prima jumatate a actualului sezon competitional a certificat deja o sumedenie de falimente la nivelul esaloanelor doi si trei – Corvinul Hunedoara, FCM Resita, Prefab Modelu, Forex Brasov, stiinta Bacau, CS Navodari, FCM Campina, Petrolul II Ploiesti, CFR Craiova –, iar perspectivele sunt sumbre. Pe langa aceste formatii, alte cateva sunt in pragul falimentului, iar numele cele mai sonore de pe aceasta lista sunt cele ale cluburilor UTA Arad si Progresul Bucuresti. Grupari care, alaturi de cele din Hunedoara si Resita, reprezinta o parte a istoriei fotbalului romanesc.

Mai putin de 5 milioane de euro reprezinta suma de care au nevoie UTA Arad si Progresul Bucuresti pentru a se salva de la faliment. Unii spun insa ca si doua milioane de euro ar fi oxigen curat pentru a le ajuta sa depaseasca criza financiara prin care trec cele doua grupari.

"Batrana doamna" va fi plimbata prin campionatul judetean
Sase titluri nationale, doua cupe ale Romaniei, meciuri in Cupa Campionilor Europeni si Cupa UEFA, 34 de editii consecutive pe prima scena a fotbalului romanesc (1946-1979) – aceasta este, foarte pe scurt, "Batrana doamna" a fotbalului romanesc, UTA Arad, un club care trage sa moara.
E greu de spus de unde a pornit criza la Arad, in conditiile in care in zona nu exista alte cluburi foarte puternice spre care sa se fi indreptat atentia sponsorilor. Totusi, in acest moment, UTA este in pragul falimentului si, pe langa faptul ca are deja interdictia de a mai juca in campionat din cauza unor datorii neonorate catre alte cluburi, nefiind programata in etapa a 18-a a Ligii a II-a (la doua neprogramari o echipa este exclusa din competitie!), pur si simplu nu mai are nici echipa, nici antrenori! Ionut Chirila a parasit corabia aflata in deriva, iar lotul de jucatori a fost declarat liber de contract de catre comisiile federale care au luat act de faptul ca fotbalistii nu au mai fost platiti de luni intregi! Rand pe rand, Cristian Melinte, Ibeh, Cristian Todea, Florin Dan, Simao, Hutan, Mircea Ilie, Mircea Gheorghe, Alin Ilin, Cosmin Vasaie, Edson, Norbert Polgar, Claudiu Pascariu, Dorin Mihut, Teodor Todea, Mihai Pascovici, Marius Marne, Ionut Balan, Doru Buican, Hidisan, Alin Chita, Bogdan Toc au parasit gruparea aradeana, cei mai multi gasindu-si deja angajamente la alte grupari.

In acest moment, UTA Arad are datorii de aproape 2,3 milioane de euro, iar pentru a-si debloca activitatea ar avea nevoie urgent de cel putin 1,1 milioane de euro, restul banilor putand fi achitati esalonat.
Conform informatiilor pe care le avem de la Arad, exista doua posibilitati de urmat pentru UTA in perioada urmatoare: una, mai putin plauzibila, este legata de o eventuala salvare miraculoasa prin intermediul grupului de initiativa compus din foste mari glorii ale clubului, care ar gasi pe ultima suta de metri fondurile necesare deblocarii activitatii, si alta, dureroasa, dar aproape certa, falimentarea cu buna stiinta a clubului si impingerea lui in campionatul judetean pentru a scapa de datorii!

Varianta optimista ii are in prim-plan pe Gheorghe Vaczi, Flavius Domide, Dorel Cura si Gabor Biro, foste glorii ale echipei, care spera sa gaseasca bani la autoritatile locale sau la oameni de afaceri locali. Din cate se pare, acest grup spera ca Mircea Petescu, un alt fost jucator important al UTA, sa ajute la deblocarea activitatii cu ajutorul unor investitori din Olanda, unde impresarul are relatii foarte bune. Vestea proasta pentru acesti oameni care vor sa salveze "Batrana doamna" este aceea ca, pe plan local, mai multi oameni cu bani au decis sa se implice la Gloria Arad, nu la UTA, considerand ca viitorul este al acestei grupari care si-a propus sa copieze parcursul campioanei CFR Cluj si sa joace in cupele europene in patru ani!

UTA are pregatita si varianta dezastrului. Reprezentanti ai clubului s-au interesat deja la FRF care este procedura prin care echipa isi poate pastra identitatea, palmaresul, sigla, culorile, in caz de faliment. "Scenariul" este destul de simplu: echipa va astepta sa nu fie programata in primele doua etape din retur si, automat, va fi scoasa din Liga a II-a si retrogradata in Liga a III-a. Cum datoriile vor continua sa se adune si nu vor fi platite, actuala asociatie in cadrul careia functioneaza clubul va intra in faliment, iar clubul, cu identitate, va fi transferat pe o alta societate comerciala si isi va relua activitatea in esalonul judetean. De unde, se spera, UTA va reusi sa revina in prim-planul fotbalistic, probabil in patru-cinci ani…

"Eu te-am facut, eu te omor" sau relatia dintre Progresul si BNR
Situatia este aproape identica la Progresul Bucuresti. Fosta detinatoare a Cupei Romaniei, de patru ori finalista, de patru ori vicecampioana nationala, cu zeci de meciuri in cupele europene, gruparea "bancara" – ce ironie! – este si ea in pragul falimentului pentru o datorie de circa doua milioane de euro. si aici lotul a fost decimat de deciziile comisiilor federale, care au luat act de faptul ca fotbalistii si antrenorii nu au mai fost platiti de luni de zile si le-au dat acestora dezlegarea "in alb". Liviu Bajenaru, Oprsal, Alexandru Stan, Danut somcherechi, Pestana "Paolinho", Nuno "Fonseca", Nuno "Gomes", Valentin Sandu, George Negura, Robert Lupascu, Daniel Costescu, Cristian Marinescu, Codrut Cioranu, Marius Ene, Neculai Alexandru – cu totii au primit permisiunea FRF de a se transfera, gratis, la orice grupare doresc.

Interesant este faptul ca aproape jumatate din suma datorata de Progresul este catre Banca Nationala, drept chirie pentru spatiul din Cotroceni. si mai interesant este faptul ca "bancarii" trebuie sa plateasca o chirie lunara de 40.000 de euro, in conditiile in care alte cluburi bucurestene au gasit intelegere de la institutiile publice de care sunt legate de zeci de ani – Dinamo, de Ministerul de Interne, Steaua, de Ministerul Apararii, Rapid, de Ministerul Transporturilor –, platind chirii mai mult simbolice, cum ar fi cei 1.750 de euro pe luna pe care ii au de dat giulestenii pentru a evolua pe baza de sub Podul Grant! De ce poate plati Rapidul o chirie ca aceasta si de ce are Progresul de dat de 23 de ori mai mult… asta e destul de greu de inteles, in conditiile in care legatura dintre clubul din Cotroceni si BNR dateaza, si ea, de zeci de ani. Unii spun ca la mijloc nu ar fi vorba decat de dorinta celor de la BNR de a "elibera" tot terenul din Cotroceni, unde deja nu mai exista nici un fel de activitate sportiva de performanta – rand pe rand, toate sectiile Clubului Sportiv Progresul au fost falimentate si, apoi, desfiintate –, pentru a crea o zona de agrement cu circuit inchis, in timp ce altii acrediteaza ideea unui "tun" imobiliar de circa 200 milioane de euro, valoarea terenului in discutie aflat in plin centru al Capitalei.

Dincolo de acest diferend cu BNR, Progresul isi pregateste falimentul mai ales din cauza managementului dezastruos din ultimii ani, persoane precum Constantin Iacov, Marian Dodu sau stefan Brotac nefacand altceva decat sa ingroase "nota de plata" a datoriilor, fara a echilibra in vreun fel bugetul clubului. Prin Parcul cu Platani se spune ca ultimul conducator de club care a condus ca la carte gruparea, avand si sprijinul BNR, a fost Gino Iorgulescu, insa initiativa unor suporteri de a-l face sa revina la fotbal pentru a salva situatia a fost sortita esecului.
Ca si UTA, Progresul este, in acest moment, "blocata" de catre FRF, nefiind programata pentru etapa a 18-a a Ligii a II-a. Datoriile catre fostii jucatori sunt destul de mari, gruparea din Cotroceni avand nevoie de cel putin 700.000 de euro pentru a relua competitia, fara a mai discuta de milionul de euro datorat BNR, suma facand inca subiectul unui diferend aflat in justitie.

» Culmea e ca Progresul are datorii de doua milioane de euro, dar ar putea fi foarte usor de salvat de la dezastru daca si-ar primi cele circa 3,5 milioane de euro pe care altii ii datoreaza gruparii din Cotroceni! Concret, Progresul are de incasat de la Rapid suma de 500.000 de euro in momentul in care giulestenii il vor vinde pe Ovidiu Herea, plus 3 milioane de euro pe care Federatia sau FC Timisoara vor fi obligate sa le achite pentru abuzul pe care l-au facut, in 2006, transferandu-i pe Bega pe fotbalistii Abiodun si Srhoj, desi acestia erau ai "bancarilor"! Cazul a fost judecat de Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS), iar forul mondial a dat dreptate Progresului, fiind numai o chestiune de timp pana cand se va decide cine va fi obligat sa plateasca.
Dar, cum timpul preseaza in Cotroceni, banii ar putea veni prea tarziu si nu ar face decat sa ajute la "inmormantarea" fotbalului din Parcul cu Platani.

INTRANSIGENTI

» BNR nu vrea sa negocieze

Mugur Stet, purtatorul de cuvant al BNR, a fost cel care a explicat punctul de vedere al bancii centrale in litigiul cu Progresul. "La chirie nu se poate umbla. In cazul cluburilor Steaua, Dinamo si asa mai departe, stiu ca au fost date niste hotarari de Guvern pentru ministerele respective. Dar Guvernul nu poate hotari in privinta Bancii Nationale. Nicaieri in Europa o banca centrala nu sprijina financiar echipe sportive. In ceea ce priveste litigiul financiar cu clubul, exista o sentinta judecatoreasca, nu este definitiva, dar ea prevede si evacuarea clubului, pentru ca exista plati restante catre BNR. Din punctul nostru de vedere, Progresul nu putea sa inceapa nici campionatul, cu atat mai putin returul. Pentru ca banca nu mai are contract cu clubul de la mijlocul anului trecut. Unde vor juca, nu e problema noastra", a mentionat Stet.

Bogdan Costea
Bogdan Costeahttp://bogdan-costea
Bogdan Costea, sef departament Sport
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă