19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialUSS Donald Cook, în Marea Neagră. Povestea unei arme distrugătoare

USS Donald Cook, în Marea Neagră. Povestea unei arme distrugătoare

Distrugătorul lansator de rachete USS Donald Cook soseşte vineri, pentru a doua oară în acest an, în Marea Neagră, pentru „a promova pacea şi stabilitatea în regiune”, informează un comunicat postat pe site-ul Forţei Navale americane Europa-Asia. Prezenţa distrugătorului în Marea Neagră reafirmă angajamentul Statelor Unite în vederea consolidării parteneriatelor şi capacităţilor operaţionale comune între SUA, NATO şi partenerii regionali, se arată în comunicat.

Citește și: Distrugătorul USS Donald Cook şi nava militară franceză Dupuy de Lôme se află în Marea Neagră

„Prezenţa (distrugătorului USS) Donald Cook în Marea Neagră are ca scop să ofere asigurări şi în acelaşi timp să demonstreze angajamentul nostru de a coopera îndeaproape cu aliaţii NATO în vederea consolidării securităţii maritime", a declarat comandantul navei, comandorul Charles Hampton. Forţele navale americane trimit în mod regulat nave în Marea Neagră, în conformitate cu legislaţia internaţională şi cu Tratatul de la Montreux.

USS Donald Cook s-a mai aflat anul acesta în Marea Neagră, în perioada 10-24 aprilie, când a efectuat o vizită în portul Constanţa. Un avion de vânătoare rus a zburat atunci la joasă altitudine, în mod repetat, deasupra distrugătorului american Donald Cook, Pentagonul condamnând acţiunea "provocatoare şi neprofesionistă" a Rusiei.

Citește și: Rusia suspectează că nava USS Donald Cook furnizează armament Ucrainei

Ankara a semnalat la 13 aprilie prezenţa unui avion rus de recunoaştere în Marea Neagră, în apropierea spaţiului aerian al României, Bulgariei şi Turciei. Potrivit Statului Major al armatei turce, un avion militar rus de tip Iliuşin IL-20 (Coot-A, conform terminologiei NATO) a fost observat în spaţiul internaţional, în largul coastelor României, Bulgariei şi Turciei. "Apropiindu-se dinspre România, un avion rus de tip Iliuşin IL-20 a zburat 30-40 de kilometri paralel cu coastele Turciei, în spaţiul aerian internaţional", a precizat Statul major al armatei turce. Forţele aeriene turce au trimis patru avioane de vânătoare de tip F-16, de la bazele aeriene Bandirma şi Merzifon.

Din Golful Persic, prin Spania, în Marea Neagră

USS Donald Cook este un distrugător de clasă Arleigh Burke. Este denumit după un soldat american căzut prizonier în timpul războiului din Vietnam și mort în captivitate. Donald Gilbert Cook a fost ofițer al pușcașilor marini americani, deplasat în Vietnam. În 1964 a fost rănit și apoi capturat de Viet Cong. A murit în captivitate, din cauza malariei, și a fost avansat post-mortem la grad de colonel. 

Veche de 16 ani, nava a fost prima care a sărit în ajutorul USS Cole după ce aceasta a fost afectată de atacul sinucigaș din octombrie 2000. În anul 2003, USS Donald Cook a fost folosit în al doilea război din Irak, pentru lansarea de rachete Tomahawk.

Citește și: Băsescu va vizita luni distrugătorul american "USS Donald Cook"

Din 2012, USS Donald Cook a fost deplasat la baza navală de la Rota, din Spania. În același an, a primit distincția „Battle E”, un premiu ce se acordă acelor nave și echipaje ce se dovedesc cele mai eficiente în situații de război. A fost și subiectul unui documentar realizat de Discovery Channel – episodul „Super Fast Warship” din serialul „Build It Bigger”.

În prezent este echipat cu sisteme antibalistice Aegis şi cu zeci de rachete SM-3, după un upgrade al armamentului realizat în 2012. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă