22 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialUSL va sesiza Curtea Constituţională cu privire la legea privind comasarea alegerilor

USL va sesiza Curtea Constituţională cu privire la legea privind comasarea alegerilor

USL a depus, joi, la Curtea Constituţională a României (CCR) o contestaţie privind legea pentru comasarea alegerilor în anul 2012, a declarat, pentru AGERPRES, liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa.

“Prin legea pentru comasarea alegerilor se încalcă articolul 1 din Constituţie privind separarea puterilor în stat, articolul 11 legat de respectarea tratatelor internaţionale – respectiv Codul bunelor practici în materie electorală, dar şi articolele 15, 36, 37, 124 şi 126 referitoare la prelungirea mandatelor primarilor, consilierilor şi preşedinţilor de consilii”, a afirmat Duşa.

Potrivit unui comunicat transmis de Biroul de presă al PSD, legea comasării alegerilor ar trebui respinsă de CCR, USL avertizând totodată că respingerea moţiunii de cenzură, prin obligarea parlamentarilor Puterii să nu participe la vot, nu face decât să menţină România pe calea derapajului autoritarist pe care a intrat în ultimii ani.

O analiză corectă ar trebui să ducă, în mod normal, la respingerea legii de către Curtea Constituţională, instituţie căreia îi cerem, măcar acum, o atitudine de respect faţă de lege şi democraţie. Astăzi, 22 Decembrie 2011, prin respingerea moţiunii de cenzură, actuala Putere a călcat în picioarele principiile şi idealurile pentru care s-a luptat la Revoluţia din 1989. Atunci, românii au cerut dreptul de a-şi dedice soarta prin vot, au cerut pluralism politic, au cerut libertatea. Astăzi, PDL şi aliaţii săi au decis că oamenii pot să voteze doar când decide puterea politică, nu când o cer actele constitutive ale unui stat care se pretinde democratic”, se explică în comunicatul citat.

USL consideră că, în condiţiile în care preşedintele statului îşi permite să susţină că ”stabilitatea” – ”adică menţinerea puterii” – este mai importantă decât democraţia, ”este clar că România se situează deplin în afara valorilor Uniunii Europene”.

”Uniunea Social Liberală va continua eforturile de a bloca transformarea României într-un stat autoritar, soluţia pe care Traian Băsescu, PDL şi aliaţii săi au ales-o, pentru a-şi creşte şansele de a se menţine la Putere. Indiferent de instrumentele nedemocratice şi ilegale la care puterea apelează pentru a-şi maximiza şansele în bătălia electorală, USL va câştiga viitoarele alegeri, va forma Guvernul şi va trimite PDL în opoziţie pentru mulţi ani”, se mai arată în comunicatul citat.

Cele mai citite

Olaf Scholz, vizită în China: Nu fumăm toți cannabis în Germania

Cancelarul Olaf Scholz i-a asigurat luni pe studenții chinezi că nu vor fi nevoiți să fumeze cannabis dacă aleg să studieze în Germania, liderul...

Armata israeliană: victimele atacului de la consulatul iranian din Damasc erau teroriști angajați împotriva Israelului

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a afirmat luni că victimele atacului care a vizat consulatul iranian la Damasc pe 1 aprilie erau "terorişti"...

Horia Constantinescu a demisionat din fruntea ANPC și va candida din partea PSD la Primăria Constanța

Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC. Constantinescu a anunțat, luni, că a semnat cererea de demisie din funcţia de preşedinte al Autorităţii...
Ultima oră
Pe aceeași temă