13.7 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialUSL atacă în fieful lui Boc

USL atacă în fieful lui Boc

În timp ce liderii PDL Cluj par să fi intrat în vrie, USL se pregăteşte de o adevărată ofensivă politică.

Mircia Giurgiu şi-a explicat clar poziţia. „Eu provin din mişcarea sindicală şi nu puteam să votez noul Cod al Muncii, care este o lege foarte proastă pentru muncitorii români. Cât de prost este acest Cod am văzut cu toţii la plecarea Nokia, când compania finlandeză a putut negocia mult mai lejer decât a făcut-o în Germania, unde a fost obligată să plătească despăgubiri importante muncitorilor”, spune Mircia Giurgiu, fost lider al BNS Cluj şi care a preferat să rămână deputat independent.

Pentru PDL, Mircia Giurgiu este atât de important deoarece, după arestarea lui Sorin Apostu, primarul suspendat al Clujului, acuzat de fapte de corupţie, Mircia Giurgiu este văzut drept unul dintre candidaţii cu şanse reale la Primărie. „Nu ştiu unde voi candida. Sincer, mie îmi place munca de deputat. Dacă ar fi să aleg, aş alege Parlamentul”, a spus Mircia Giurgiu.

O altă pierdere importantă pentru PDL a fost plecarea celui mai apropiat aliat al lui Mircia Giurgiu, senatorul Şerban Rădulescu. La puţină vreme după excluderea acestuia din PDL, senatorul Şerban Rădulescu şi-a dat demisia din partid şi a preluat şefia organizaţiei judeţene a PC.

El i-a propus lui Mircia Giurgiu să devină preşedinte al organizaţiei municipale a PC, însă a acesta a declinat, deocamdată, oferta. Chirurg renumit şi profesor la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj, Şerban Rădulescu a fost nemulţumit de modul în care au fost traşi pe linia moartă aliaţii săi, Mircia Giurgiu şi fostul deputat Vasile Suciu. De asemenea, el a fost nemulţumit şi de faptul că era lăsat să aştepte pe la uşa primarului suspendat Sorin Apostu, care devenise preşedinte al organizaţiei municipale a PDL Cluj-Napoca. Acum, Şerban Rădulescu a devenit una dintre cele mai ascultate voci ale Opoziţiei din Cluj şi ar putea obţine pentru PC un candidat pentru un post de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, care pare să fie rezervat pentru un fost director din cadrul SNCFR, un post de candidat la primăria oraşului Câmpia Turzii, pentru preşedintele executiv al PC Cluj, Avram Gal, mai multe primării de comună ori posturi de viceprimari în mai multe localităţi din judeţ pentru membrii PC.

Pierderi grele

Plecările celor doi parlamentari au devenit greu de suportat pentru PDL în contextul în care doi dintre liderii principalului partid de guvernământ, primarul Sorin Apostu şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Radu Bica, au fost arestaţi pentru fapte de corupţie.

Interesant este că cei doi lideri ai PDL Cluj au căzut în plasa procurorilor ca urmare a afacerilor făcute cu o fostă jurnalistă, Aspazia Droniuc, şi cu patronul Kiat Group, Mustafa Bekar, despre care au apărut speculaţii că ar avea legături cu organizaţiile separatiste ale kurzilor din Turcia. PDL încă nu a reuşit să găsească liderii capabili să îi suplinească pe cei doi arestaţi.

La Consiliul Judeţean, după o serie de ezitări, a fost ca vice­pre­şedinte Alexandru Coroian, membru în consiliul de admi­nis­traţie al Cosmote până în momentul desemnării sale în funcţia de conducere din admi­nistraţia judeţeană.

Alexandru Coroian, care avea o carieră de succes în cadrul grupului de telecomu­nicaţii OTE, care de­ţine şi Romtelecom, ar fi vrut să rămână în mediul privat, însă PDL nu avea altă soluţie. De asemenea, la Primărie, viceprimarul PDL Radu Moisin, care este liderul organizaţiei judeţene de tineret a principalului partid de guvernământ, a fost desemnat pentru postul de primar interimar.

Ca un indiciu al presiunii organizatorice enorme la care este supus Radu Moisin poate fi considerată demisia sa din postul de secretar general al organizaţiei judeţene a PDL, post pe care îl deţinea de un an. În schimb, PDL Cluj nu a găsit resursele umane necesare pentru a desemna un viceprimar interimar, în locul lui Radu Moisin.

De asemenea, nu a găsit un înlocuitor pentru Sorin Apostu pentru postul de preşedinte al organizaţiei municipale. Astfel că, în prezent, PDL Cluj func­ţio­nează fără a avea secretar general şi nici preşedinte al celei mai importante organizaţii locale, în contextul anului electoral.

USL atacă reduta PDL

În acest context, liderii USL au lansat o ofensivă fără precedent pentru a cuceri redutele PDL. Primele ţinte ale liderilor USL ar fi păstrarea Primăriei Dej, dar şi cucerirea Primăriei Cluj-Napoca, acolo unde PDL încă nu a reuşit să desemneze un candidat, precum şi a Primăriei Câmpia Turzii, acolo unde actualul primar, Ioan Vasinca, a reuşit, în anul 2008, cu greu să câştige în faţa lşui Avram Gal, actualul preşedinte executiv al PC Cluj.

„Noi avem ca ţintă cucerirea tuturor primăriilor din judeţ, cu excepţia acelor localităţi cu majoritate de etnie maghiară. Dar şi acolo vrem să scoatem un scor cât mai bun”, a spus preşedintele PSD Cluj, consilierul local Remus Lăpuşan. În prezent, PSD are 17 primari de comune, iar PNL are 23. „Pentru PSD, vrem să ajungem la minim 30 de primării de comune, iar restul vor fi cucerite de colegii de la PNL şi PC”, a spus Remus Lăpuşan. USL are ca obiective imediate acele comune care odinioară erau considerate drept fiefuri ale PDL.

Un exemplu în acest sens ar fi comuna Cojocna. Acolo, candidatul USL se pare că a reuşit să convingă comunitatea maghiară să i se alăture, iar mulţi dintre liderii romilor şi-au exprimat deja sprijinul faţă de alianţa Opoziţiei, în condiţiile în care ei spun că actualul primar PDL, Sorin Ranga, nu ar fi respectat o serie de înţelegeri făcute cu ei în anul 2008. De asemenea, coaliţiei formate din PNL, PSD, PC şi formaţiu­nile maghiarilor şi romilor din Cojocna li se vor alătura şi PNŢCD, posibil şi PRM. Oamenii sunt nemulţu­miţi de modul în care primarul din Cojocna a gestionat fondurile europene investite pentru reabilitarea Băilor Cojocna. „Cred că dacă procurorii ar cerceta actele legate de Băile Cojocna şi de banii cheltuiţi s-ar putea să aibă multe surprize„, spune unul dintre localnici. Însă USL ţinteşte şi alte comune importante, cum ar fi Feleacu, în condiţiile în care primarul de acolo este acuzat că ar fi neglijat interesele comunităţii, legate de centura Vâlcele – Apahida, dar şi Baciu.

Rămâne tandemul Nicoară – Uioreanu

La Cluj, USL va miza pe senatorul PNL Marius Nicoară pentru Primăria Cluj-Napoca şi pe deputatul liberal Horia Uioreanu pentru şefia Consiliului Judeţean Cluj. Preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan, a declarat că fostul vicepremier PSD, Ioan Rus, şi fostul ministru al Informaţiilor Publice, Vasile Dâncu, nu vor să candideze, ci preferă să rămână implicaţi în presă, în condiţiile în care ei deţin, în asociere cu finanţatorul CFR Cluj, Arpad Paszkany, televiziunea Transilvania Channel.

Cele mai citite

Măsurile și condițiile pentru votul cu urna specială la europarlamentare și locale

Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând,...

Trupele ruse ar fi pe punctul de a încercui orașul Ceasiv Iar

Trupele ruse încearcă să încercuiască orașul Ceasiv Iar din regiunea Donețk, potrivit unui oficial militar ucrainean, potrivit hotnews.ro. Atacul este în desfășurare, însă Kievul...

100 de arestați la Boston după o manifestație pro-Palestina

Aproximativ 100 de persoane considerate a fi manifestanţi pro-palestinieni au fost arestate sâmbătă dimineaţa în campusul unei universităţi din Boston şi tabăra lor a...
Ultima oră
Pe aceeași temă