19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialUS Army pune umarul la dezvoltarea firmelor dobrogene

US Army pune umarul la dezvoltarea firmelor dobrogene

» Reprezentantii armatei americane au organizat ieri prima intalnire dintre Biroul de contractare al armatei americane si furnizorii de servicii autohtoni.
» Peste 80 de companii romanesti sunt interesate de obtinerea unui contract in baza americanilor.

Reprezentantii biroului de contractari al contingentului US Army cantonat la Mihail Kogalniceanu s-au intalnit ieri cu oamenii de afaceri constanteni. Evenimentul, organizat la Caminul Cultural din localitate, este o premiera in relatiile dintre yankei si partea romana. "Seminarul Contractorilor" este dedicat informarii firmelor interesate de pasii ce trebuie urmati pentru participarea la licitatiile privind serviciile in beneficiul armatei americane. Evenimentul poate fi concretizat in viitorul apropiat, o data cu deschiderea noii baze, prin semnarea unor contacte in acest sens. Potrivit reprezentantului Biroului de relatii publice al Fortei Operationale de Est, la eveniment au participat circa 80 de firme. Partea americana a precizat ca va oferi firmelor interesate toate informatiile referitoare la procedurile de achizitie si modalitatea de prezentare a ofertelor. De asemenea, US Army va intocmi o lista de furnizori pentru programul militar care se desfasoara la Mihail Kogalniceanu si Babadag. Societatile romanesti ar putea asigura o gama variata de servicii, printre care intretinerea agregatelor, curatenie, constructii, personal auxiliar, furnizori etc. pentru cele trei  "zone" ale US Army: fosta Baza 57 Aeriana (Aeroportul "Mihail Kogalniceanu"), baza propriu-zisa (fosta garnizoana a Brigazii 34 Mecanizate Dobrogea) programata a fi deschisa cel mai devreme la sfarsitul anului si Poligonul Babadag, principalul loc de antrenament al militarilor americani. Initiativa americana este cu atat mai benefica comunitatii locale cu cat pana in prezent, in ciuda numarului mare de exercitii bilaterale romano-americane si multinationale desfasurate la Kogalniceanu si Babadag, destul de putini localnici, persoane fizice si juridice, au reusit sa obtina contracte cu US Army.

Se pare ca o data cu inaugurarea "bazei mari" (cel in primavara anului viitor) lucrurile se vor schimba in folosul comunitatii locale, comunitate care, de altfel, a resimtit, pe langa avantajele oferite de colaborarea cu yankeii, incovenientul de a fi vecin cu cel mai mare santier de constructii din Dobrogea. Zeci de camioane grele au afectat drumurile din comuna Kogalniceanu, lucru care a racit relatiile dintre autoritatea locala si partea americana. In fine, deschiderea relatiilor cu furnizorii romani ar putea readuce lucrurile pe fagasul normal. Biroul de contractari US Army a precizat ca participarea la seminarul de ieri nu este o conditie obligatorie pentru participarea la viitoarele licitatii de servicii. Actuala baza americana a fost inaugurata in vara anului 2007.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă