16.7 C
București
duminică, 25 februarie 2024
AcasăSpecialUrmașii fraților Cristescu la Uzinele Sodice Govora, acuzați de „prăduială“

Urmașii fraților Cristescu la Uzinele Sodice Govora, acuzați de „prăduială“

Polonezii de la Ciech Chemical Group SA, acționarii majoritari ai Uzinelor Sodice Govora, au fost lăsați de Remus Borza fără abur industrial. Administratorul general al CET Govora denunță o prăduială a „băieților deștepți”.

Tribunalul Vâlcea a admis, marți, decizia de denunțare a contractului dintre CET Govora și Uzinele Sodice Govora, a declarat pentru Agerpres Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, administratorul judiciar al CET Govora.

„Era vorba de aceeași schemă de prăduială ca la Hidroelectrica. CET Govora nu poate subvenționa consumatorii industriali. Astăzi, Tribunalul Vâlcea a respins cererea prin care Uzinele Sodice Govora contestă denunțarea contractului’’, a spus Borza.

Euro Insol, administratorul judiciar al CET Govora, a notificat Uzinele Sodice Govora (USG) privind denunțarea contractului de furnizare a aburului industrial începând cu 1 august 2016, pentru a reduce pierderile, care s-au ridicat anul trecut la 97 milioane de lei și pe primele șase luni din 2016 la 24 milioane de lei.

La momentul deschiderii procedurii insolvenței, 9 mai 2016, CET Govora înregistra capitaluri proprii negative de 29 milioane de lei, pierderi de 300 milioane lei și datorii de peste 400 milioane de lei. Pe relația contractuală cu USG, CET Govora a livrat constant, în cei 10 ani de derulare a contractului, abur industrial la un preț mult mai mic decât prețul de cost sau prețul reglementat de ANRE, precizează Euro Insol. Prețul contractual era de 78 lei/Gcal, în condițiile în care prețul reglementat era de 106 lei/Gcal, iar prețul de cost de 130 lei/Gcal.

Creșterea prețului contractual pe intervalul de referință 2006 – 2016 nu a fost de natură să acopere nici măcar inflația, consideră reprezentanții Euro Insol. Astfel, CET Govora a înregistrat pierderi prin raportare la indicele de inflație de 39 mili­oane euro, respectiv 30 milioane euro, ca diferență între prețul reglementat de ANRE și prețul contractual, sau 64 de milioane euro ca diferență între prețul de cost și prețul contractual.

„Spuneam încă din 2012 că în ograda fiecărei companii a statului a proliferat o gașcă de băieți deștepți care secătuiau de resurse și profit respectivele entități. Modul de operare e identic cu cel de la Hidroelectrica — contracte pe termen lung, fără mecanisme de ajustare a prețului în funcție de inflație, piață sau cost de producție. Imediat după deschiderea procedurii insolvenței împotriva CET, am demarat discuții și negocieri cu cei 2 parteneri strategici Oltchim și USG în vederea obținerii unor prețuri corecte și echitabile care să genereze venituri suplimentare, condiție esențială în promovarea cu succes a unui plan de reorganizare“, a precizat Remus Borza.

Conform acestuia, Oltchim, o societate cu capital de stat și în insolvență, a acceptat o creștere de prețuri semnificativă. Remus Borza a precizat și că Uzi­nele Sodice Govora, parte a unei multinaționale cu o cifră de afaceri de peste un miliard de euro, a refuzat să accepte o majorare de preț „cel puțin până la valoarea prag minimală reglementată de ANRE“.

Înainte de preluarea de către polonezii de la Ciech Chemical Group, Uzinele Sodice Govora au fost în proprietatea grupului Bega, deținut de frații Marius și Emil Cristescu.  

Cele mai citite

Nepoata lui Sorin Oprescu a ajuns secretar de stat în  Ministerul de Externe 

La sfârșitul acestei săptămâni, premierul Marcel Ciolacu l-a demis pe Iulian Fota din funcția de secretar de stat de la Ministerul Afacerilor Externe,...

Trafic intens pe DN1 Ploiești – Brașov. Se circulă în colană între stațiunile de pe Valea Prahovei

Centrul Infotrafic informează că în acest moment se circulă în condiţii de aglomeraţie pe DN 1 Ploieşti - Braşov, între staţiunile Predeal şi Buşteni,...

Nepoata lui Sorin Oprescu a ajuns secretar de stat în  Ministerul de Externe 

La sfârșitul acestei săptămâni, premierul Marcel Ciolacu l-a demis pe Iulian Fota din funcția de secretar de stat de la Ministerul Afacerilor Externe,...
Ultima oră
Pe aceeași temă