27.5 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecial"Urechea" ofiterului versus "urechea" procurorului

„Urechea” ofiterului versus „urechea” procurorului

O propunere a ministrului Justitiei facea „valuri” cu putin timp in urma. Macovei dorea nici mai mult, nici mai putin decat eliminarea SRI-ului din triunghiul „judecator – SRI – procuror” in ceea ce priveste interceptarile telefonice. Reactiile societatii civile sunt dintre cele mai diverse. Organizatiile nonguvernamentale nu sunt convinse ca aceasta este cea mai buna solutie, dar nici nu vin cu noi propuneri. Problema sensibila a interceptarilor telefonice efectuate de SRI sau de procurorii Parchetului ramane deocamdata nerezolvata. Daca SRI-ului i s-ar lua „jucaria” interceptarilor telefonice, trei sferturi din activitatea serviciului s-ar duce pe apa sambetei.

Solicitarea ministrului

Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a propus limitarea rolului Serviciului Roman de Informatii in actiunea de ascultare a telefoanelor si transferarea acestei activitati catre procurori. „Inregistrarile trebuie facute la nivelul Parchetului, cu aprobare de la judecator. Nu este firesc sa existe inca o institutie care nu stim ce face cu aceste inregistrari. Nu stim, trimite tot la procuror sau nu. Asa ca am eliminat din acest triunghi (n.r. – judecator, procuror, SRI) ultima dintre institutii”, declara Macovei la data respectiva. Aceasta propunere a produs imediat reactii vehemente din partea mai multor institutii. Comisia juridica a Camerei Deputatilor a dezbatut acest amendament din Codul de Procedura Penala, insa propunerea lui Macovei nu a fost sustinuta decat de deputatii PD. La asemenea conlucrare in Coalitie, ministrul si-a retras amendamentul.

Mircea Dinescu: „Procurorii nu-s luati de la manastire”

Am incercat sa aflam care este parerea unor organizatii nonguvernamentale si ale unor reprezentanti ai societatii civile fata de aceasta propunere a lui Macovei. „In ce masura procurorii sunt luati de la o manastire sau crescuti intr-o rezervatie sanatoasa… nu stiu. Este posibil ca noua generatie de tineri sereisti sa-si faca totusi cum trebuie treaba. Nici procurorilor, nici SRI-ului inca nu pot sa le dau o nota de trecere. Nu stiu daca SRI-ul este mai bun decat procurorii si nici invers. Chiar nu stiu!”, ne-a declarat Mircea Dinescu, membru al CNSAS.

Parvulescu propune un nou departament

Aceeasi atitudine precauta a fost afisata si de Cristian Parvulescu, presedintele Asociatiei Pro Democratia. El vine cu o solutie de compromis, cu finalitatea clara de prevenire a abuzurilor, din orice parte ar veni acestea. „Mi-e greu sa ma pronunt. Exista argumente pro si contra. Daca interceptarile telefonice le-ar face procurorii, nu avem nici o garantie ca nu se va ajunge la un fel de haituire din partea Procuraturii. Pentru prevenirea abuzurilor, ar trebui infiintat un organism sub control parlamentar. Nici SRI-ul, nici Parchetul nu ar trebui sa faca interceptari telefonice, ci un departament care sa functioneze sub stricta supraveghere a Parlamentului”, crede de cuviinta Cristian Parvulescu.

TI mizeaza pe distinctia securitate colectiva-securitate privata

Problema interceptarilor telefonice este o nuca tare si pentru Victor Alistar, presedintele Transparency International. „Imi este foarte greu sa comentez propunerea doamnei ministru, deoarece parerea mea este nuantata. Daca este vorba de interceptari care au legatura cu acte de natura penala, sunt de parere ca procurorii ar trebui sa fie cei care inregistreaza, si nu SRI-ul. Trebuie sa facem distinctia intre nevoia de securitate colectiva si securitatea privata. In cazul in care numai SRI-ul face interceptarile telefonice, nu ai nici un control al distrugerii probelor. Dar, ca institutie, SRI-ul trebuie sa intercepteze si sa-si faca datoria in cazurile care privesc siguranta nationala”, crede Alistar, presedintele TI.

SRI-ul nu se incurca cu propuneri legislative

In buna traditie a secretomaniei si a opacizarii cu care ne-a obisnuit, SRI raspunde initiativei lui Macovei in bascalie. „Noi lucram pe texte de lege in vigoare. Nu ne intereseaza propunerile legislative. Nu avem nici un comentariu”, ne-a declarat Mihai Bercaru, purtatorul de cuvant al Serviciului. La un moment dat, in presa s-a afirmat ca activitatea de interceptare a telefoanelor ar ocupa nu mai putin de trei sferturi din resursele SRI-ului.
Bercaru nu comenteaza. „Nu se poate stabili un procent. Activitatile sunt corelate. Informatiile aparute in presa nu provin din interiorul SRI. Stiti dumneavoastra mai bine de unde” (?!), a incheiat el.

Cele mai citite

PSD a votat în unanimitate să nu susțină legea dedicată lui Iohannis

Biroul Permanent Naţional al PSD a decis să nu voteze legea dedicată lui Iohannis, dacă proiectul ajunge în Parlament Înainte de ședința BPN, premierul Marcel...

Antrenorul lui Inter Milano recunoaște că AC Milan a meritat victoria în Derby della Madonnina

Antrenorul lui Inter Milano, Simone Inzaghi, a recunoscut meritele rivalei AC Milan în derby-ul de duminică seara, afirmând că echipa adversă a fost superioară...

Foști șefi din Apele Române, trimiși în judecată de procurorii anticorupție

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a fostului director al Administrației...
Ultima oră
Pe aceeași temă